Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ne žele o Vatrenima

Evo zašto Rusi navijaju za Nigeriju: "Jedino se kapetan može družiti s ruskim djevojkama"

Kolumnist portala GOL.hr Ivica Medo nalazi se u Kalinjingradu gdje prati sve aktivnosti uoči dvoboja Hrvatska - Nigerija.

John Obi Mikel (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Izbornik i kapetan Nigerije Gernot Rohr i John Obi Mikel gostovali su na press-konferenciji uoči utakmice Hrvatska - Nigerija na Areni Baltika u Kalinjingradu.

Mikel je prvi uzeo riječ da bi stigao na početak treninga nigerijske reprezentacije.

"Spremni smo, dobro smo se pripremili. Radujemo se utakmici s Hrvatskom, želimo da dobro započnemo na turniru, da ćemo izvući dobar rezultat. Nismo imali nikakvih problema na pripremama, održali smo disciplinu, imamo dobar kadar i vjerujemo u svoje mogućnosti", kazao je Mikel.

Nigerija je možda i najmlađa momčad na turniru, a vi ste možda i najiskusniji na turniru.

"Ne mislim da je to za nas problem, na ovakvim turnirima nikad se ne zna. Ponekad je iskustvo vrjednije, a ponekad presudi mladost. Mladi igrači žele se dokazati, to može biti prednost. Nadam se da ćemo postići dobar rezultat, imamo dobru kombinaciju mladosti i iskustva, nadam se da će to donijeti rezultata."

O Vatrenima ne žele, priželjkuju pomoć Rusa s tribina

Kako se osjećate u Rusiji? Jeste li imali bilo kakvih problema? Je bilo možda nekih rasističkih ispada? inzistirali su na sličnim pitanjima engleski novinari.

"Svi su bili ljubazni, sve je bilo odlično, sjajno se osjećamo ovdje. Ruski stanovnici su se dobro odnosili prema nama. Čini se da navijaju za nas, možda zato što mi je djevojka Ruskinja. Ovdje se osjećamo kao kod kuća, nadam se da ćemo dobiti potporu ruskih gledatelja."


Recite nam nešto o hrvatskoj reprezentaciji, o hrvatskim igračima.

"Ne želim govoriti o hrvatskim igračima, najvažnije je da se mi koncentriramo na sebe. Da, Hrvatska ima sjajne igrače, ali sutra će biti 11 na 11. Hrvati vole imati posjed lopte, ali i mi isto. Hrvatska ima jako dobru momčad, no i mi smo dobro. Vidjet ćemo."

Puno se pričalo o mladom vrataru Nigerije. Uzoho ima tek 19 godina.

"On je vrlo mlad vratar. Dobra stvar kod njega je što je uvijek smiren, zna se nositi s pritiskom, to je jako dobro vidjeti. Mi mu moramo pomoći, puno s njim razgovaram, pokušavam ga rasteretiti, ali to treba dozirati. Jer, on točno zna što treba raditi, ne želimo ga zbuniti s uputama. Nadam se da će i on, a i svi mi skupa s njima imati jako dobar turnir."

"Pokušat ćemo iskontrolirati Hrvate"

Što možete savjetovati svojim mladim suigračima?

"Pripremali smo se na prijateljskim utakmicama, nije sve išlo kako treba, ali točno znamo zašto smo to radili. Sad se sve zaboravlja, igrat ćemo onako kako smo igrali u kvalifikacijama. Ako budemo igrali kako znamo, a mi smo uvijek agresivni, imamo šansu uspjeti. Mladi igrači moraju kontrolirati svoje emocije, na to ćemo morati obratiti pažnju."

Loše ste odigrali neke prijateljske utakmice, deseci milijuna Nigerijaca nisu bili zadovoljni. Kako ćete se suprotstaviti veznom redu Hrvatske?

"Nogomet je takav, nekad pobijediš, nekad izgubiš. Jasno, mi želimo pobijediti i zato se pripremamo. Hrvati imaju sjajan vezni red, ali mi imamo talent i energiju. Pokušat ćemo iskontrolirati Hrvate, to nije lako, ali mi to možemo. Vidjet ćemo."

Što je s pitanjem premija? Ima li još problema?

"Nemamo problema s novcem, premijama, bonusima... Svi smo zadovoljni, nema baš nikakvih problema", zaključio je Mikel i odjurio na trening.

"Želimo dugo ostati u Rusiji"

Njemački izbornik zahvalio se Rusima na toplom dočeku.

"Vrlo smo uzbuđeni igrati na SP-u u ovoj divnoj zemlji. Imali smo dva kampa, prvo u Austriji i sad ovdje u Rusiji. Mještani su nas jako dobro prihvatili, želimo dugo ostati ovdje."

Gernot Rohr (Foto: AFP) Gernot Rohr (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nigerija nikada nije igrala protiv Hrvatske.

"To je izazov, izazov je i proći skupini. Mi nismo favoriti, to su Hrvati u ovoj utakmici. Pogledajte samo renking na FIFA-i. Prema tome, zapravo smo autsajderi. Mi smo ponizni, ali smo i ambiciozni."

Prvo, što kažete o infrastrukturi u Kalinjingradu? Drugo, kažu da ste jedino Mikelu dopustili družiti se s mladim Ruskinjama.

"Grad je lijep, a stadion izgleda sjajno. Čini se da je sve spremno. Što se tiče drugog pitanja, jedan dan smo se našalili na tu temu. Jedan novinar me upitao mogu li se igrači sretati s ruskim djevojkama. Ja sam rekao ne mogu, to jedino može Mikel, jer njegova je djevojka Ruskinja. Šalu na stranu, mi smo ovdje radi ozbiljnog posla."


Imate dosta dobar izbor, testirali ste puno igrača.

"Morali smo neke provjeriti, jer neki nisu puno igrali, a drugi su opet igrali jako puno, posebno oni u Engleskoj. Teško je naći ravnotežu u kondicijskoj pripremi, ali mislim da smo mentalno i fizički spremni. Hrvati imaju odlične, moćne igrače, koji su igrali u finalima Lige prvaka i Europske lige. Vidjet ćemo hoće li prevladati momčad puna zvijezda ili će slaviti mladi tim željan dokazivanja."

"Prijateljske utakmice nisu bitne"

Jeste li razgovarali s igračima što će napraviti ako se dogodi diskriminacijsko navijanje na stadionu?

"Mi smo o tome razgovarali i sigurni smo da ništa od toga neće biti. Siguran sam u dobro ozračje. Bilo je dobro i na prijateljskim utakmicama. Neke smo utakmice pobijedili, neke izgubili. Možda je i dobro što smo izgubili, jer bi sada Nigerijci pomislili da smo favoriti. Imamo igrače koji igraju u Rusiji, to je naša prednost. Na stadionu će biti više Hrvata, jer su oni puno bliže Rusiji, ali imat ćemo dobru potporu. Naši igrači razmišljaju samo o igri."

Hoćete li gledati utakmicu Argentine i Islanda?

"Naravno, ta utakmica igra se poslijepodne, a naša kasna navečer, tako da imamo vremena. Imamo u skupini četiri momčadi sa četiri različita stila, pa ćemo vidjeti što će se dogoditi. Bit će vrlo zanimljivo za komentatore i analitičare."

Kažete da niste favoriti, ali Nigerija ima 180 milijuna stanovnika i milijune fanatičnih navijača. Oni očekuju dobar rezultat, nisu zadovoljni posljednjim rezultatima pripremnim utakmicama. Kako se nosite s tim pritiskom?

"Prijateljske utakmice nisu bitne, one služe da bi se pripremili za ono glavno, a to je SP. Pogledajte, i Nijemci su izgubili od Austrije, a 32 godine bili su neporaženi u međusobnim ogledima. Možda imamo malo premladu momčad koja će biti potpuno spremna tek za iduće Svjetsko prvenstvo. Mislim da Nigerijci to shvaćaju i da će nam dati šansu. Siguran sam da ih nećemo razočarati, da ćemo igrati dobar nogomet, a koji će biti rezultat, to je teško predvidjeti. Borit ćemo se, dat ćemo sve od sebe, to je ono što možemo obećati", zaključio je iskusni njemački stručnjak.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider