Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Napao Šukera

Ćiro u Dnevniku Nove TV: "Razlika između mene i Dalića? Ja sam bio tiranin, a on je pedagog"

Legendarni hrvatski izbornik bio je gost u središnjoj informativnoj emisiji Nove TV.

Ćiro Blažević u Dnevniku Nove TV (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

U Dnevniku Nove TV prolazak hrvatske nogometne reprezentacije u finale Svjetskog prvenstva komentirao je legendarni Miroslav Ćiro Blažević, trener koji je 1998. s Vatrenima osvojio broncu, da bi ga u Rusiji nadmašio njegov učenik Zlatko Dalić.

Vi ste odmah rekli da ćemo biti svjetski prvaci. Ali vi i sami kažete da ste loš prognozer, a uz to vječni ste optimist. Možete li sad realno - jeste li zaista ovo očekivali?

"Ovisi o periodu, nekad sam loš, a nekad sam dobar. Ali činjenica je da sam uvijek inzistirao na svojoj prognozi gdje god sam stigao, da ćemo biti prvaci. Da budem sasvim iskren, nisam bio jako jako siguran, ali sam pretpostavljao da bi to moglo na neki način inficirati one koji su najvažniji, a to su nogometaši, da vjeruju tom već starijem čovjeku. Na taj sam način želio dati dodatno samopouzdanje da oni to mogu, jer sam si dao truda da sve ove tradicionalne favorite analiziram i da ih kompariram s Hrvatskom, i nepobitno je koncentrat kvalitete najveći u hrvatskoj reprezentaciji. Najedanput su ti tradicionalni favoriti počeli ispadati jedan po jedan i Hrvatska je to odlično iskoristila."

Izbornik Dalić pozvao Vas je u Moskvu. Je li Vas pozvao i Hrvatski nogometni savez?

"Ne. To je uistinu jedna konfuzija. Meni je jako žao i čudno kako su oni smioni da lansiraju javno nešto što znaju da ne mogu realizirati. Naime, Dalić, to je čovjek kojeg savršeno dobro poznajem, njemu je laž strana, on nikad ne laže, ali je, u ovom žargonu šatrovačkom, popušio Šukera i ove koji... On je bio siguran kako će se taj njegov prijedlog prihvatiti kao svrsishodan, računao je na psihološki efekt za ekipu."

I što se dogodilo?

"Dalić ne poznaje Šukera, a ja ga poznajem."

I zašto vas ne bi pozvao ako je to red kao tvorca najvećeg uspjeha u povijesti do sada?

Ćiro Blažević u Dnevniku Nove TV (Foto: GOL.hr) Ćiro Blažević u Dnevniku Nove TV (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

"Interesantno, ja sam kao svaki stari čovjek dojedljiv, lako se povrijedim, a on je mene uvrijedio, ali njega se to ništa ne tiče jer njega ništa ne interesira. Samo je on! Takav je bio i onih šest godina kad sam ih vodio. Ustvari, nije baš bio takav jer nije mogao biti. Sada je on na funkciji i misli kako mu je funkcija i pamet dala i tjera svoje. A sve što misli krivo misli!"

Nakon gostovanja u Dnevniku Nove TV HNS je na svojoj službenoj stranici uputio službeni poziv brončanoj generaciji iz '98., na čelu s bivšim izbornikom Ćirom Blaževićem.

Dalića nazivate i svojim učenikom. Je li njegova skromnost i smirenost odigrala važnu ulogu u ovom velikom uspjehu?

"Prije nego što je počeo raditi, mi smo se čuli on je mene zvao i pitao me što treba napraviti da bi bio kao ja. A ja sam uspostavio pravu dijagnozu - onaj Ćiro s ovom ekipom ne bi se mogao tako ponašati."

Zbog čega, koja je razlika?

"Razlika je u tome što sam ja bio tiranin, a on je pedagog. Ova mladost hoće se konzultirati, razgovarati... Sad sam ja trebao sa Šukerom razgovarati... Ja sam njemu znao reći da može razgovarati, ali samo na terenu. Vrlo često se čujem s Dalićem, i sad za vrijeme Svjetskog prvenstva. I kad on pita 'Što kažete, šefe?', ja mu ne kažem ništa jer on zna bolje od mene."

Vratimo se na Mandžukića. Vi ste baš njega trenirali, još onda kad je imao 20 godina. Već dugo ga se smatra neefikasnim, a onda je odigrao ovako cijelo Svjetsko prvenstvo.

"On je specifičan igrač, karakterno osebujan i nije lagano s njim vladati. Danas je to drugačiji Mandžo, on je, hvala Bogu, inteligentan, a inteligencija vam omogućava transformaciju nabolje i on je danas pouzdan igrač reprezentacije, bez ekscesa, ne kao u moje vrijeme. Danas je on gospodin i džentleman, danas je došao na jedan nivo i to mu ide na čast. Prije nego što će otići, vidio me je i način na koji mi je prišao ja nisam mogao da mu ne kažem da se ponaša kao engleski džentlmen. Znate kako je, svaki ovaj naš igrač koji ode u inozemstvo stekne jednu nadogradnju veću od civilizacije."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider