Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sasvim iskreno o svemu

Ćiro optimist: "Vatreni će nas obradovati ovog ljeta, a Island nabijem na k****!"

Najuspješniji trener u povijesti hrvatske nogometne reprezentacije s pregršt optimizma čeka Svjetsko prventvo.

Ćiro Blažević (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Miroslav Blažević vodio je Hrvatsku do senzacionalne bronce u Francuskoj 1998., a 20 godina kasnije smatra da dobar rezultat s Vatrenima može ostvariti i Zlatko Dalić.

"Imam dobar osjećaj, a da vam se pohvalim, rijetko kada me prevari. Imamo jednu od najboljih reprezentacija na svijetu, imamo izuzetnog izbornika, a to je razlog zbog kojeg sam veliki optimist. Siguran sam kako će nas reprezentcija ovoga ljeta obradovati", kazao je u razgovoru za Hinu Ćiro.

Vatreni otvaraju Svjetsko prvenstvo 16. lipnja u Kalinjingradu, Hrvatska - Nigerija dvoboj je prvog kola skupine D. Vatreni nikad nisu izgubili od neke afričke reprezentacije. Igrali su protiv Kameruna, Senegala, Malija, Maroka i Egipta, a u pet odigranih susreta ostvarili smo tri pobjede i dva neodlučena ishoda uz pozitivnu razliku pogodaka 12:6.

"Nigerija je nezgodna"

"Nigerija je nezgodna afrička reprezentacija. Razgovarao sam s našim izbornikom Zlatkom Dalićem i on ih je savršeno analizirao. Pripremit će strategiju koja će eliminirati njihovo najjače ubojito oružje, kontru,” kazao je Blažević te dodao:

"Strategija je riješena, ali puno je bilo bitaka u kojima je strategija nije presudila. Uvijek će presuditi sitni detalji koji nam se čine nevažnima."

Nakon utakmice u ruskoj enklavi, hrvatski će nogometaši u drugom kolu u Nižnji Novgorodu 21. lipnja odmjeriti snage protiv Argentine koju predvodi ponajbolji nogometaš svih vremena Lionel Messi.

"Mi smo najbolji kada je ispred nas neka nogometna velesila. Imamo puno razloga za optimizam. Ja znam najbolje koliko je optimizan važan, koliko naši igrači osjećaju svoj narod i publiku. Molim vas, podržite ih", poručio je Ćiro.

Na kraju natjecanja u skupini slijedi Island, koji je bio ispred nas u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

"Najvažnija je atmosfera u reprezentaciji"

"Ma nabijem na k**** Island", kazao je Ćiro u svom stilu, a potom se uozbiljio:

"Island je jedna od meni najdražih reprezentacija. Zašto? Zato što je Island prvi priznao Hrvatsku i zato što su jedan fenomen. S tako malo stanovnika uspjeli su se plasirati na svjetsko prvenstvo. Ne smijemo ih podcijeniti. Oni su mali, ali su papreni. Imamo s njima loše iskustvo, ali ovo je suviše značajna predstava da bismo zanemarili činjenicu da moramo biti mobilizirani 100 posto, kako bismo dali svoj optimalni učinak i nadmašili svoje kapacitete."

Blažević smatra kako je atmosfera u reprezentaciji najvažnija.

"Atmosfera je najvažnija. Bez nje nema ništa. SP nije značajan samo za naš narod, već i za svakoga od njih. To je prilika da potvrde svoju kvalitetu, ali i da se afirmiraju."

"Kad imam neki problem, sjetim se francuskih dana"

Vlasnik bronce sa Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine smatra kako situacija sa Zdravkom Mamićem neće utjecati na igrače.

"Suprotno od onoga što mnogi misle, SP je toliko značajna predstava da će sve drugo ići u zaborav. Ništa ih neće poremetiti."

Blažević, se naravno, prisjetio i blistavih francuskih dana i bronce osvojene na SP-u prije točno 20 godina.

"Teško je objasniti moje emocije kada se prisjetim Francuske '98. Kada imam neki problem, sjetim se sjajnih francuskih dana i odmah mi je lakše. Svojim igrama obradovali smo naše navijače, ali i afirmirali našu zemlju i igrače u cijelom svijetu. Malo tko tada nije čuo za Bobana, Šukera, Prosinečkog...", rekao je Ćiro te dodao:

"Dečki su bili prava klapa, a to je najvažnije."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider