Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
imaju rekordera svjetskog prvenstva

Predstavljamo vam Dansku: Koje su joj jače strane, a koje mane pogledajte u analizi Milana Stjelje

Reporter Dnevnika Nove TV Milan Stjelja predstavio nam je reprezentaciju Danske.

Analiza Danske by Milan Stjelja

Reprezentacija Danske nije nikoga na prvenstvu impresionirala svojim igrama, eventualno ulaskom u osminu finala Svjetskog prvenstva u Rusiji, izbacivši pritom Peru i Australiju u skupini C. Koliko je zapravo kvalitetna Danska, odakle nam prijeti najveća opasnost, te koje su najveće slabosti skandinavske reprezentacije objasnio je reporter Dnevnika Nove TV Milan Stjelja.

Sve, ali SVE se vrti oko Eriksena

Kao i većina reprezentacija, najčešće igraju u sustavu 4-2-3-1, a obrana im je definitivno jača strana. Igraju kolektivnu obranu, na čelu sa odličnim Schmeichelom na golu. Primili su samo jedan pogodak na prvenstvu do sada i to ne od Francuske. Napad je puno slabiji, zabili su tek 2 gola, najmanje od svih momčadi koje su izborile 2. krug!

U ta dva pogotka, Eriksen se potvrdio kao njihov glavni igrač, igrač oko kojeg se sve vrti. U spomenuta dva danska gola, jednog je zabio, a kod drugog asistirao! Ali uz to valja posebno istaknuti činjenicu da je Eriksen rekorder cijelog Svjetskog prvenstva po pretrčanoj kilometraži! Pretrčao je oko 36,5 kilometara, što je više od 12 po utakmici! Dakle, ima izrazito velik radijus kretanja i zaista ga je teško u potpunosti neutralizirati.

A upravo zbog trkačkog segmenta se očekuje da će Dalić, unatoč onoj sjajnoj partiji Badelja protiv Islanda, opet u prvi sastav postaviti Marcela Brozović. Ima set različitih kvaliteta, ali kada treba čuvati Eriksean, onda će posebno do izražaja doći njegova trkačka moć i on bi mogao dobro zatvoriti Danca.

Brozović ispred Badelja

A Brozovićev posao, u suradnji jasno s Modrićem i Rakitićem, bit će natjerati Eriksena da se spušta po loptu po mogućnosti i do centra i to će već biti jedna važna mini pobjeda jer zna se koliko je Eriksen opasan u suparničkoj polovici. Osim lucidnim rješenima iza suparničke posljednje linije i udarcima iz distance, jer zna opaliti čak i s 30-ak metara!

To je nebrojno puta demonstrirao ne samo u reprezentaciji, već i u Tottenhamu, nadamo da se da to neće uspjeti demonstrirati i u nedjelju.

Od ostalih njihovih igrača valja spomenuti dva brza krilna napadača, Sista i Poulsena. Obojica su jako brzi i zbog njih bi naši bekovi morali zapravo stajati jako duboko i limitirati svoje ofezivne izlete. Dalić je na taj način zakočio kontre Nigerije i za očekivati je da će se opet poslužiti istim receptom.

Kramarić bi više odgovarao, no ipak će igrati Mandžo

Izbornik će također morati riješiti pitanje izgradnje napada. Do sada smo se bazirali na kontraški nogomet i to nam je donijelo odlične rezultate, ali za očekivati je da nas Danska neće napasti i da ćemo dosta često imati loptu u njihovoj polovici. A Perišić i Rebić su obojica više igrači prostora i dubine, nego li kombinatorike kroz pas igru i zato se nadamo se da su Vatreni uvježbali rješenje i za napad na postavljenu obranu!

Upravo u tom segmentu valja istaknuti i dvojicu središnjih braniča danske reprezentacije. I Kjer i Christensen izrazito su visoki: vidimo 191, odnosno čak 192 centimetra i kao takvi mogli bi dobro čuvati Marija Mandžukića. Nekako ostaje dojam da bi s Kramarićem, njegovom brzinom, većom željom za suradnjom s veznjacima mogli dobiti više, ali rekli smo već: čini se da se izbornik odlučio za 11-orku koja je pobijedila Argentinu.

I to jasno ima puno smisla, ali će Dalić morati spremiti plan B i C. Osobno vjerujem upravo u to, jer je u svakoj utakmici pokazao i kvalitetne reakcije tijekom samog susreta. U svakom slučaju, za očekivati je tešku, ratničku utakmicu, ali se nadam da ću prekosutra, s našim Jerkom Lekom, analizirati prolazak naše reprezentacije u četvrtfinale.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider