Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vrijedi 250 mil. eura

Znanstveno utvrđeno: Messi duplo bolji i skuplji od Ronalda!

Lionel Messi je prema rezultatima analize CIESA-a najkorisniji nogometaš Liga petice...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Međunarodni sportski centar za sportske studije (CIES), koji usko surađuje s FIFA-om, krovnom svjetskom nogometnom organizacijom, objavio je rezultate godišnje analize nastupa nogometaša u pet najvećih europskih liga: Primere, Premiershipa, Bundeslige, Serie A i Le Championnata.

>> Evo kako se Real spasio od bankrota: Digla se velika buka i galama!

Messi najkorisniji igrač Liga petice

Pet glavnih varijabli ove analize bili su udarci na gol, distribucija lopti, oduzete lopte, uspješni driblinzi i ulazak u izgledne šanse. Prema rezultatima analize, Lionel Messi najkorisniji je nogometaš Liga petice, prema tome i najbolji, što je samo statističko-znanstvena potvrda mišljenja većine ljubitelja nogometa kako je Messi u ovom trenutku najbolji nogometaš svijeta.

Messi vrijedi 250 milijuna eura

Sportska strana analize povezana je s ekonomskom vrijednošću igrača. Izračunato je kako se Messijeva vrijednost izražena u eurima, a prema dobivenim rezultatima, kreće između 217,4 i 253,6 milijuna eura, što znači da se njegova statistička vrijednost poklapa s odštetnom klauzulom koju je Barcelona postavila na 250 milijuna eura.

Messi dvostruko vrjedniji od Ronalda

Messi je prema izračunu CIES-a dvostruko vrjedniji od svojeg najvećeg rivala Cristiana Ronalda, najveće zvijezde Real Madrida, čije je cijena postavljena između 102,2 i 118,7 milijuna eura, što je više od odštete koju je Real isplatio Manchester Unitedu, koja je iznosila 96 milijuna eura, a što je ipak puno manje od odštetne klauzule koja navodno doseže milijardu eura.

Ronaldo bolji samo u udarcima na vrata

Messi je ispred Ronalda u četiri najvažnije varijable, dok je Ronaldo bolji samo u udarcima prema vratima. Prema ovome se može zaključiti da je Messi bliži od Ronalda osvajanju nove, pete po redu Zlatne lopte, nagrade za najboljeg igrača godine.

Xavi vodeći kreator Liga petice

Veznjak Barcelone Xavi Hernandez vodeći je u kategoriji igrača koji najviše utječu na kreiranje igre, a do tog zaključka se došlo zbrajanjem njegovih nastupa u svim natjecanjima, broju opasnih šansi koje je kreirao zadnjim pasom ili sudjelovanjem u akciji te najboljim izborom predaje lopte suigračima. U toj kategorija Xavija slijede Messi, Juan Mata (Chelsea) i Arturo Vidal (Juventus). U istoj kategoriji među mladim igračima pobjedu je odnio Mario Goetze, sada već bivši veznjak Borussije Dortmund i novo pojačanje Bayerna.

Barca ima najvrjedniju momčad

Izračunato je da Barcelona, s obzirom na rezultate analize, ima najvrjedniju momčad sa vrijednošću od 658 milijuna, što je tri puta veća cifra od onog što je Barcelona uložila u nove igrače u prošloj sezoni. Iz ovog podatka se može iščitati kako Barca ima fantastičnu sposobnost promocije i podizanja vrijednosti igrača odgojenih u vlastitoj nogometnoj školi.

Bayern ima najveći balans u momčadi

Analiza je pokazala da aktualni prvak Europe Bayern ima najveći balans između obrane, veznog red i napada. Nijedna momčad Liga petice u tome nije mogla parirati Bavarcima pa stoga ne čudi što su se na kraju balade popeli na krov Europe.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider