Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Barca uzvraća udarac

Zašto o ovome šute: Pogledajte sramotan penal za Real u velikom finalu!

Sporna situacija na utakmici Cityja i Barcelona evocirala je uspomene u Kataloniji na sudačke pogreške u korist Real Madrida...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Madridski mediji kao da su jedva dočekali novu spornu situaciju na utakmici Barcelone u Ligi prvaka. Barcelona je gostovala kod Manchester Cityja u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka, a švedski sudac dosudio je sporni jedanaesterac za Katalonce i isključio igrača Cityja kod rezultata 0:0.

Jedanaesterac za Barcu nije postojao: Što vi mislite?

Prekršaj Martina Demichelisa na Lionelu Messiju, koji se prema svemu sudeći dogodio izvan šesnaesterca, okupirao je naslovne stranice madridskih medija koji na sva zvona ističu kako se još jednom pokazalo da Uefina sudačka organizacija pomaže Barceloni. Katalonski mediji uzvraćaju udarac tvrdnjama da od Real Madrida ne postoji klub u Europi kojeg su suci više gurali tijekom proteklih desetljeća.

Katalonci optužuju kolege iz Madrida za licemjernost i pristranost kod analiza suđenja. Ističu kako gotovo nikad ne prezentiraju pogreške na štetu Barcelone kojih je, kako kažu, puno više no u korist Blaugrane. Tako je, ističu, bilo i na utakmici sa Cityjem gdje za Barcelonu u prvom poluvremenu nije dosuđen jedanaesterac, a u drugom joj je poništen pogodak nakon pogrešno dosuđenog zaleđa, ali to se u madridskim medijima vješto prikriva.

Katalonci su među brojnim primjerima sudačkih pogrešaka u korist Reala izvukli jednu koja neodoljivo podsjeća na situaciju iz utakmice Manchester Cityja i Barcelone, a dogodila se u finalu Kupa prvaka 1957. Real je u finalu na Santiago Bernabeuu igrao protiv Fiorentine. Utakmica je do 70. minute bila potpuno otvorena, bilo je 0:0, a onda je dosuđen jedanaesterac za Real koji nevjerojatno nalikuje na situaciju kod duela Demichelisa i Messija.

Glavni sudac finalne utakmice Nizozemac Leo Horn prvo je ignorirao podignutu zastavicu svojeg pomoćnika koji je signalizirao zaleđe, a onda je dosudio jedanaesterac za Real iako se prekršaj na Enriqueu Mateosu prema svemu sudeći dogodio izvan šesnaesterca. Talijani su oštro protestirali, natezanje je trajalo nekoliko minuta, no nizozemski sudac ostao je pri svojoj odluci.

Di Stefano je realizirao najstrožu kaznu, a Gento je šest minuta kasnije postavio konačnih 2:0. Real je na taj način osvojio svoj drugu titulu u nizu od peta naslova prvaka Europe. Najpoznatiji katalonski mediji upozoravaju kako se Madrižani već desetljećima prave Englezi kada suci pogriješe u njihovu korist. Navode kako nikada ne komentiraju niti se sjećaju tih situacija. Navode i primjer iz finala Lige prvaka 1998. kada je Real pobijedio Juventus 1:0 golom Predraga Mijatovića iz očiglednog zaleđa, no u Madridu se prave kako se toga ne sjećaju.

Priznaju da je u povijesti bilo situacija kada su suci pomogli Barceloni, ali ističu da tih pogrešaka nije bilo ni približno kao u korist Reala te da ih nikada nije bilo u finalima najvećeg klupskog natjecanja. Posebni su ironični komentari katalonskih medija o situacijama sudačkih pogreški u španjolskom prvenstvu u korist Reala. Ističu kako je tijekom proteklih desetljeća pogrešaka bilo toliko da se mogu ispasti tomovi romana na tu temu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider