Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

Zabrinuti navijači u Njemačkoj: Zabranjuje se alkohol?

Ljubitelje njemačkog nogometa iznenadile su moguće mjere policije na stadionima...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Utakmicom trećeplasiranog Bayera iz Leverkusena i vodeće Borussie iz Dortmunda u petak navečer započinje proljetni dio bundesligaške sezone. No, njemački navijači ne mogu se previše veseliti jer ih je neugodno iznenadila moguća najava zabrane ispijanja alkohola na stadionima i u njihovoj blizini, prenosi Deutsche Welle.

Naime, iz policije su poručili kako o tome intenzivno razmišljaju zbog porasta nasilja na nogometnim utakmicama.

"Uočavamo da je porasla količina nasilja u kontekstu nogometnih utakmica. Posebica je porasla stopa nasilja prema policajcima", požalio se Bernhard Witthaut, predsjednik Sindikata njemačke policije.

Kako bi to pokušali riješiti, Njemački nogometni savez (DFB), Njemačka nogometna liga (DFL) i Sindikat policije, organizirali su kongres na kojem je oko 300 sudionika nastojalo pronaći zajednički put u pokušaju prevencije nasilja i rada s navijačima.

Pivo je sastavni dio nogometa

Na tom tragu, Witthaut je zatražio da na stadionima na dan utakmice bude državni odvjetnik, kako bi se postupci nakon blažih oblika nasilja mogli završiti u vrlo kratkom roku.

Osim toga, razmišlja se i o općoj zabrani točenja alkohola. To, očekivano nije naišlo na pozitivne reakcije navijača.

"Zabrana alkohola je najgluplja ideja koja nekom može pasti na pamet. Dobro pivo jednostavno je sastavni dio nogometa, baš kao i kobasica," slikovito je pojasnio HSV-ov navijač Johannes Liebnau.

A kada bi se to uistinu dogodilo, bio bi to veliki udarac na zemlju koja je poznata po kobasicama i dobrom pivu. Njemci su naime, peta nacija po konzumaciji alkohola u svijetu.

Da ukidanje konzumacije alkohola nije najidealnije rješenje, složili su se i znanstvenici koji tvrde da je komunikacija jedino ispravno sredstvo za prevenciju nasilja.

Na tom su tragu, u Hannoveru pokrenuli pilot-projekt s takozvanim konflikt-menadžerima. Radio se o šefovima ili istaknutim članovima navijačkih skupina domaće ekipe, koji smiruju "tenzije" na utakmicama. Tako utakmice visokog rizika u Hannoveru danas osigurava samo 250 policajaca što je trostruko manje nego što je to bilo ranije.

Takvo rješenje zasigurno bi bilo puno jednostavniji od onog koje bi rastužilo sve navijače koji vole zaviriti u čašicu- zabrane korištenja alkohola.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider