Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Wenger dovodi još jednu veliku zvijezdu: Arsenal napada i Ligu prvaka!

Arsene Wenger najavio je kupovinu novih zvijezda, a Ozilov dolazak na Emirates mogao bi biti prijelomni trenutak u povijesti Arsenala.

Pobjedom nad Crystal Palaceom u prošlom kolu Premiershipa Arsenal je produžio nisku nepobjedivosti ove sezone na 14 utakmica u svim natjecanjima kada su u pitanju gostujuće utakmice.

"Osim jednog remija sve ostale utakmice vani smo pobijedili. Osvojili smo najviše bodova na gostovanjima u odnosu na sve konkurente. To je naša velika prednost, ali ne zanosimo se, tek slijede najveća iskušenja", poručuje menadžer Topnika Arsene Wenger uoči okršaja s Chelseajem u Liga kupu. Iako je poslovično konfliktni Jose Mourinho podigao veliku galamu oko te utakmice, zbog toga što je njegova momčad nakon nedjeljnog okršaja s Manchester Cityjem imala samo dva dana za rekuperaciju, ipak se radi o utakmici u sporednom natjecanju, tako da zapravo i nema neko veliko značenje. Možda tek psihološko, iako Wenger tvrdi da su razmirice između njega Mourinha tek daleka prošlost.

"Veliki rivali uvijek imaju uspone i padove u međusobnim odnosima. Pogledajte samo situaciju s Mourinhom i Pellegrinijem nakon nedjeljne utakmice. Tako je to u našim poslu jer u njega ulazimo s punim srcem, a to neminovno izaziva reakcije koje ponekad prelaze granice dobrog ukusa. No, kada na sve to gledamo s distance, nema negativnih osjećaja", prokomentirao je Wenger koji se nije posebno uzbudio na Mourinhove optužbe kako se raspored Liga kupa 'rihta' ne bi li Arsenal konačno osvojio neki trofej. Francuz je samo mahnuo rukom i nasmijao se na te opservacije Special Onea. Kao da je htio reći: shvaća li ga više itko ozbiljno?

Tri utakmice koje će odrediti sezonu

Puno značajniji okršaji za Arsenal dolaze tek nakon dvoboja s Chelseajem. Arsenal očekuje niska od tri utakmice u prvenstvu i Ligi prvaka čiji će ishodi mnogo reći o pravoj snazi njegove momčadi - Liverpool u Londonu pa Borussia Dortmund i Manchester United na gostovanjima. Te tri utakmice mogle bi prelomiti sezonu u pozitivnom ili negativnom smjeru. Za sada sve ukazuje kako bi sezona mogla imati sretan svršetak za Topnike.

Nakon uvodnog poraza, Arsenal je u posljednjih devet kola Premiershipa ostvario sedam pobjeda i jedan remi. Topnici su prvi na ljestvici s dva boda prednosti ispred Chelseaja. Nakon višegodišnje agonije, na Emiratesu su se ponovno rasplamsale šampionske ambicije. Navijači Arsenala uvjereni su kako njihov klub ove sezone ima jedinstvenu priliku dokopati se prvog naslova prvaka Engleske nakon devet godina posta.

Pred početak sezone tri najveća kandidata za titulu engleskog prvaka - Manchester United, Manchester City i Chelsea - nisu baš najbolje startali u sezonu. Sva tri kluba promijenili su menadžere, Chelsea se u međuvremenu digao, dok City i United prolaze kroz turbulentno razdoblje koje bi moglo potrajati. U isto vrijeme Arsenal je nastavio kontinuitet svoje politike na čelu s francuskim stručnjakom na mjestu glavnog menadžera kluba. Nakon odlaska Alexa Fergusona u mirovinu, Wenger je trenutačno najdugovječniji menadžerom na klupi jednog engleskog prvoligaša. Dok David Moyes i Manuel Pellegrini pohvataju konce, Arsenal bi mogao otići na bodovnu razliku koju će u nastavku sezone teško dostići. Kako sada stvari stoje, najveći konkurent mogao bi mu biti probuđeni Chelsea. Bitka za naslov prvaka mogla bi se voditi između londonskih rivala, što već nije dugo viđeno.

Šampionska atmosfera na Emiratesu


Još krajem prošle sezone nije bilo tako bajno ozračje na Emiratesu. Navijači Topnika već su počeli gubiti strpljenje s francuskim stručnjakom koji se našao na udaru jednog dijela drukera Arsenala. Otvoreno su zatražili njegov odlazak. Arsenal je po trofejima treći najveći engleski klub, odmah iza Manchester Uniteda i Liverpoola, koji je također odlično krenuo u sezonu, ali veliko je pitanje ima li kadar koji može izdržati utrku na duže staze.

Arsenal je osvojio 13 naslova prvaka Engleske, no već godinama je u sjeni Uniteda, Cheseaja i u posljednje vrijeme Cityja. Kritičari su zamjerali Wengeru što već godinama u klub nije doveo istinsku zvijezdu, dok je najbolje igrače prepuštao najvećim konkurentima u engleskoj ligi i Ligi prvaka. Nakon odlaska Cesca Fabregasa u Barcelonu, a potom i Robina van Persieja u Manchester United, stvorila se kritična masa nezadovoljnika Wengerovom politikom vođenja kluba.

Wengerove zasluge u stvaranju velikog Arsenala nisu sporne, ali u nogometu se ne živi od prošlosti. Osim toga, Arsenal je i prije Wengereove ere osvajao naslove, njih čak deset. George Graham osvojio je dva naslova prvaka, Kup kupova i FA kup u razdoblju od 1986. do 1995. pa je svejedno morao otići kada su došli lošiji rezultati. Arsenal pod Wengerom nije osvojio naslov prvaka od 2004., a posljednji trofej (FA kup) u vitrine Topnika došao je 2005. Istina, Arsenal redovito nastupa u Ligi prvaka, ali toliko dugo biti bez trofeja poprilično je traumatično iskustvo za tako veliki klub.

Arsenalovim navijačima mala je utjeha što Liverpool nije osvojio titulu prvaka već 23 godine. Kako su godine bez trofeja prolazile, Wengerove mantre o mladoj momčadi s velikom perspektivom bivale su sve neuvjerljivije. Neki su tvrdili da Wenger ne želi u momčadi velike zvijezde zbog vlastite taštine, jer ne želi da itko bude veća zvijezda od njega. Iako mu je Uprava osiguravala sasvim solidan budžet za kupovinu igrača, Wenger je godinama nudio priču kako ne namjerava uludo trošiti novac.

Özil za Arsenal kao nekoć Henry

"Ne želim uvaliti klub u dugove", govorio je Wenger s jasnom aluzijom na najveće konkurente koji su u velikim dubiozama. Čelni ljudi kluba stali su iza Wengera, ali su neki od njih, primjerice Peter Hill-Wood, znali javno poručiti mu da ne mora brinuti o financijama, već da gleda kako da stvori trofejnu momčad. Wenger je i dalje oklijevao, međutim, vrag je odnio šalu proteklog ljeta.

Nezadovoljstvo navijača došlo je do vrhunca. I gle čuda, Wenger je odjednom krenuo u veliku kupovinu. Međutim, na koja god bi vrata pokucao, stigao je negativan odgovor. Nervoza je rasla, ljetni prijelazni rok bio je na izdisaju, a kada se već mislilo da će Arsenal u novu sezonu ponovno ući bez velikog pojačanja, stigao je grom iz vedra neba. Sat i pol prije zatvaranja prijelaznog roka na opće iznenađenje europske javnosti Arsenal je potpisao Mesuta Özila.

"Cijeli prijelazni rok govorio sam da treba zadržati strpljenje. Znao sam da se transfer može ostvariti u posljednjim satima. U Realu su čekali što će biti s Garethom Baleom tako da smo i mi morali čekati da se taj transfer zaključi. Mnogi su tražili Özila, ali mi smo imali veliku prednost. Bio sam u kontaktu s Özilom prije nego što je prešao u Real. Tada se odlučio za Real, ali znao je da ga želim vidjeti u Arsenalu", nedavno je opisao Wenger kako je realizirao Özilov transfer.

Arsenal je izdvojio za Özila oko 47 milijuna eura, što je dvostruko više od do tada najvećeg transfera Topnika: "Velika je odgovornost potrošiti toliki novac, ali osjećam se relaksirano jer znam da nismo morali podići kredit. Prije nekoliko godina takve transfer nismo mogli realizirati, nismo bili tako financijski moćni“, objasnio je Wenger koji je ovim potezom okrenuo novu stranicu u svojoj karijeri."

Özil preporodio Topnike

Nakon poraza u 1. kolu prvenstva od Aston Ville, malo tko se mogao nadati da će Arsenal zaredati s pobjedama i nakon devet odigranih kola predvoditi kolonu. Mnogi baš u Özilu vide glavnog preporoditelja Arsenala. Otkada je bivša zvijezda Real Madrida stigla na Emirates momčad Arsenala igra kao u transu. Dolazak Özila na Emirates mogao bi biti prijelomni trenutak u povijesti Arsenala. Može se usporediti sa svojedobnim dolaskom Thierryja Henryja na legendarni Highbury, stari Arsenalov stadion. Vrijeme će pokazati hoće li Özil dostići karizmu Henryja, najboljeg strijelca u povijesti Arsenala i predvodnika slavne momčadi Topnika koja je 2004. osvojila naslov prvaka bez ijednog poraza, ali može se konstatirati kako je u dresu Topnika startao kako se samo poželjeti može.

"Sjajno se uklopio u našu momčad. Ali, on je i došao u Arsenal jer mu se sviđa naš stil igre“, kaže Wenger kojem je njemački veznjak pao kao as na desetku.

Već nakon nekoliko utakmica može se prognozirati kako će se Arsenalu višestruko isplatiti uloženi kapital: "Sada imamo novca, a ja želim vidjeti u Arsenalu najbolje igrače", poručio je Wenger demantirajući kritičare da je sve ove godine upravo on bio glavni razlog zbog čega su velike zvijezde zaobilazile Emirates.

Karim Benzama na meti Arsenala

Donedavno je Wenger uglavnom dovodio igrače iz svoje Francuske, a odnedavno se okrenuo Njemačkoj: "Nije ništa neobično da kupujemo Nijemce. Njemačka je posljednjih nekoliko godina izbacila cijelu plejadu odličnih igrača. Pogledajte njihovu reprezentaciju, izgleda kao Španjolska do prije dvije-tri godine. Na svakoj poziciji imaju po tri-četiri odlična igrača."



Wenger je najavio da Arsenal neće stati samo na Özilu. Čini se da u zimskom prijelaznom roku sprema novu senzaciju: "Ne odbacujem tu mogućnost. Ako nam bude potrebno novo pojačanje, dovest ćemo ga. Nećemo štedjeti, ali sigurno nećemo kupovati samo zbog marketinških razloga", tvrdi Wenger i ističe: "Nećemo mijenjati našu osnovnu politiku. I dalje ćemo nastojati da između 60 i 80 posto igrača u prvoj momčadi budu odgojeni u našoj nogometnoj akademiji. Samo na taj način možemo sačuvati naš stil igre."

Prema informacijama iz engleskih medija, čini se da bi se mogla nastaviti poslovna suradnja između Arsenala i Real Madrida. Na meti Arsenala francuski je reprezentativac Karim Benzema. Florentino Perez gubi strpljenje s Benzemom, predsjednik Real Madrida sve češće pušta u opticaj priču kako želi dovesti učinkovitijeg golgetera.

Dovede li Real na zimu novog centarfora, Benzema će gotovo sigurno napustiti Santiago Bernabeu. Arsenal se za sada čini najizglednijom destinacijom. Mnogi su uvjereni kako će Benzema proigrati pod Wengerovim vodstvom. Ne bi bilo prvi puta da igrač koji napusti Real zablista u drugom klubu. Ako se taj transfer ostvari, Arsenal ne bi bio samo legitimni kandidat za osvajanje naslova prvaka Engleske, već i Europe.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider