Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nemilosrdni i samopouzdani

'Vučica' se preporodila: U Rimu se ponovno priča o velikim stvarima

Nakon šest kola Serie A, na vrhu se nalazi Roma s maksimalnim brojem osvojenih bodova i igrom koja obećava velike stvari...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Roma je u subotu postala prva momčad nakon Juventusa 05/06 koja je osvojila maksimalni broj bodova u prvih šest utakmica i ostvarila prvu klupsku pobjedu od pet ili više pogodaka razlike nakon 7-0 protiv Catanije u studenom 2006. godine.

Iako je sezona tek počela i Roma još mora odigrati najveće derbije u Italiji, ne može se ne obratiti pažnja na njezin dosadašnji uspjeh. Momčad koja je samo prije pola godine dočekivana od strane ljutitih navijača, bez trenera i jasne vizije oko budućnosti ključnih igrača, trenutno igra najbolji nogomet na Apeninima. Nemilosrdan.

''Mislim da smo pokazali da smo stvarno dobri i da možemo izboriti plasman u Europu sljedeće godine'', rekao je jedan od stožernih romanista Daniele de Rossi.

Roma je napravila sjajan posao u prijelaznom roku. Zaradila, pojačala se i počela ostvarivati dobar rezultat. Daleko je to još od ozbiljnijih stvari poput naslova, ali navijačima je dozvoljeno sanjati. Njima je ionako bio potreban samo tračak nade.

No, 'Vučica' je donedavno bila pod oblacima sumnje. Nije se vjerovalo klupskim čelnicima kada su za novog trenera doveli Rudija Garciju, bivšeg stratega francuskog Lillea. Njemu su, pak, leđa okrenuli kada se odlučio riješiti Erika Lamele, a zadržati Miralema Pjanića. Argentinac je bio omiljen kod navijača, dok je Pjanić bio taj kojega se željelo vidjeti na izlaznim vratima.

Garcija je ubrzo pokazao karakter. I znanje. Zadržao je okosnicu momčadi na čelu s Tottijem i De Rossijem, ciljano doveo pojačanja i u manje od tri mjeseca složio igru. 'Vučica' se preporodila. Od momčadi kojoj je u obrani curilo na sve strane postala je najučinkovitija družina Serie A. Postigli su 17 pogodaka, a primili samo jedan. Acta, non verba, rekli bi stari Rimljani.

Ovu novu Romu krasi to što se već osam igrača upisalo u strijelce, a Garcijina pojačanja su pun pogodak. Prvo je zakrpao obranu, dovevši Benatiju (zabio već dva pogotka i postao simbol obrane), Maicona i De Sanctisa koji su očeličili zadnju liniju i svojim pristupom uspostavili red izvan travnjaka.

De Rossiju su na terenu vraćene zadaće koje izvlače najbolje iz njega, Pjanić je dobio potrebnu podršku te nagovještaj za ugovor života, a dovođenjem Gervinha i Ljajića napadu je dodana sasvim nova dimenzija. Pogotovo uz neumornog 'princa Rima' Tottija.

''Juventus je i dalje najveći favorit za osvajanje naslova. Ali i Roma je tu, također'', poručio je Kevin Strootman, kojega je posebno raduje način na koji Roma dolazi do pobjeda.

''Garcija je popravio sve što ranije nije funkcioniralo. Pjanić je veliki talent, a De Rossi može sve na terenu'', nadodao je nizozemski reprezentativac.

Roma danas pobjeđuje protivnike mudro čitajući igru i koristeći svoje prednosti. Laziju su u rimskom derbiju prepustili igru u prvom dijelu, a potom ih napali u nastavku kada su fizički pali zbog utakmice Europske lige tijekom tjedna. Za vikend su Bologni uvaljali pet komada, s time da su prvi puta zabili u prvom poluvremenu. Raznovrsni su i puni samopouzdanja.

Međutim, nije Garcija tip trenera tiranina, koji sve bazira na spartanskom radu i disciplini. Francuz je promišljen i inovativan. Za vrijeme svake utakmice na tribini ima dva skauta koji prate utakmicu te se svaki puta na poluvremenu spuste u svlačionicu i zajedno s njim donose odluke. On je glavni razlog magične transformacije Rome i euforije koja se stvorila oko kluba. U Rimu se ponovno priča o velikim stvarima.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider