Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Luda završnica

VIDEO: Suze Seedorfa, prvi napadač Brazila u 2. ligi, Dinho poput vojnika

Da je Brazil 'najnogometnija' zemlja na svijetu, prošlog vikenda dokazalo je i zadnje kolo tamošnje Serie A...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nažalost, dobar dio pažnje pripao je divljacima iz navijačkih redova Atletico Paranaensea i Vasco da Game. Ta dva kluba sastala su se u 'neutralnom' Joinvilleu, a dvoboj je bio izuzetno važan: 'mali' Atletico borio se za Copu Libertadores, a veliki Vasco za ostanak u ligi. Susret takvog rezultatskog značaja trebao je biti označen i utakmicom visokog rizika, no apsurdni zakon države Santa Catarina, gdje je smješten Joinville, kaže da policija nema pravo osiguravati 'privatne događaje'.

Sramotne scene iz Brazila obilaze svijet: Brutalni neredi huligana

A neki genijalac baš tako je 'definirao' sraz Atletica i Vasca, pa se 'privatni' događaj ubrzo pretvorio u - nemili. Suprotstavljene navijačke skupine oko 25. minute počele su se nemilice mlatiti i gaziti jedni po drugima. Bilo je mučno, utakmica je prekinuta, konačno se pojavila i policija koja je bez ikakvog pitanja počela pucati po tribinama.

Sramotne scene obišle svijet

Uskoro se na travnjak čak i spustio helikopter vojne policije, kako bi najteže nastradale navijače prebacio u bolnicu. Jedan je završio u komi, još dvojica s opasnim ozljedama. Stizale su i informacije kako je netko poginuo, srećom pa se to pokazalo dezinformacijama. Srećom je i policija uspjela brzo privesti najžešće divljake, trojici će se suditi za pokušaj ubojstva. Susret je inače nastavljen s debelim zakašnjenjem, kada su već ostale utakmice bile završene. Ozbiljno je time narušena i regularnost prvenstva, jer je Vasco - koji je u trenutku prekida gubio 0:1 - sada znao da pobjedom ostaje u ligi. Da stvar bude gora, i nogometaši Atletica bili su svjesni da čak i u slučaju poraza imaju kartu za Copu Libertadores.

Međutim, Uragan kako glasi nadimak Atletica je odigrao uraganski i s 5:1 pregazio velikana iz Rija, koji je tako završio u Serie Tamo će im iduće sezone društvo praviti i gradski rival Fluminense. Čije je ispadanje još veća tragedija. Fluminense je naime u sezonu ušao kao aktualni prvak, a najbolji u Brazilu bili su i 2010. godine. Popularni Flu svoje je izglede kompromitirao u pretposljednjem kolu, kada su kod kuće odigrali 2:2 s Atletico Mineirom. U zadnjih 90 minuta trebala im je pobjeda kod Bahije, koju su s 2:1 i ostvarili, no pobijedila je i Coritiba u Sao Paulu, čime je Fluminense postao prvi aktualni prvak koji je ispao iz elitnog ranga brazilskog nogometa.

Fredove i Seedorfove suze

Neutješno je na tribinama Arene Fonta Nova u Salvadoru plakao Fred, nekada napadač Lyona, a danas kapetan Fluminensea. Zbog ozljede Fred je propustio dobar dio sezone, što se osjetilo na igrama i rezultatima. Fred je emotivno vezan za Fluminense u kojem je još od 2009. godine, stoga je za očekivati da neće napustiti brod koji je potonuo. Brazil bi tako na Svjetskom prvenstvu mogao imati centarfora iz 2. lige...

Nije Fred bio jedini koji je plakao. Međutim, dok su njegove suze bile iz očaja, kao i Luiza Alberta (Atletico Paranaense) koji je plakao šokiran divljaštvom na tribinama, Clarence Seedorf je pustio suze radosnice. Legendarni veznjak stavio je točku na 'i' uvjerljive 3:0 pobjede Botafoga protiv Criciume. I zaplakao od sreće, jer Botafogo je vrlo vjerojatno u zadnji čas ulovio vlak za Copu Libertadores, zajedno s prvakom Cruzeirom, Gremijom i Atletico Paranaenseom. Seedorf i društvo južnoameričku verziju Lige prvaka neće vidjeti jedino ako Ponte Preta u uzvratnom susretu finala Cope Sudamericana u Buenos Airesu svlada Lanus (prva utakmica 1:1).

A kakva bi to brazilska priča bila bez Ronaldinha?

Daleko najveći majstor i čudesni čarobnjak svakom srcu drag, podosta vremena bio je odsutan zbog ozljede. Njegov Atletico Mineiro sprema se za skorašnje Svjetsko klupsko prvenstvo, stoga je posljednja utakmica sezone s Vitorijom bila svojevrsna generalna proba. Ronaldinho je startao u prvih 11, ali 'generalka' nije krenula željenim smjerom. Već u 6. minuti gosti su imali 0:2, što i nije nekakav nepremostiv problem kada u momčadi imaš Ronaldinha. Najprije je u sudačkoj nadoknadi prvog dijela fantastično naciljao iz slobodnog udarca, a potom u 90. minuti s bijele točke zabio za konačnih 2:2.

Tri mjeseca van terena i onda takav 'comeback'. Dokaz da je forma prolazna, a klasa vječna. Valjda to zna i izbornik Luiz Felipe Scolari, kojem je, pretpostavljaju Brazilci, bilo upućeno Ronaldinhovo salutiranje nakon gola. 'Generale, čekam zapovijed', kao da je htio kazati čudesni Ronaldinho... Sada se čeka Scolari, ali svakom je jasno da bi nepozivanje Ronaldinha na Svjetsko prvenstvo bila glupost neviđenih razmjera.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider