Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nitko prije njega

Ušao je u povijest: Messi četvrti put zaredom osvojio Zlatnu loptu!

Argentinski napadač Barcelone Lionel Messi četvrtu je godinu zaredom dobitnik Zlatne lopte, nagrade koju zajednički dodjeljuju Međunarodna nogometna federacija (FIFA) i magazin France Football…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Messi (25) je ujedno postao i prvi nogometaš u povijesti koji je četiri puta osvojio Zlatnu loptu, a iza sebe je s tri naslova ostavio Johana Cruyffa, Michela Platinija i Marca van Bastena. Messi je dobio 41.6 posto glasova, a nagrada mu je dodijeljena u ponedjeljak na svečanosti u Zürichu. Uz Argentinca su, podsjetimo, u finalu bili i zvijezda Real Madrida Cristiano Ronaldo koji je osvojio drugo mjesto (23.68%), te još jedan član Barcelone Andres Iniesta (10.91%).

>> Zlatna lopta: U momčadi godine svi iz Primere!

>> Slovak zasjenio Falcaa i Neymara: Pogledajte najljepši gol 2012. godine

Messi je u prošloj godini postigao nevjerojatan 91 pogodak za klub i reprezentaciju, a svojim je igrama ostavio malo dvojbi da se doista radi o najboljem nogometašu današnjice. Iako s Barcelonom nije osvojio nijedan veliki naslov u 2012. (samo Kup kralja), izbornici i kapetani svih svjetskih reprezentacija, te novinari France Footballa, dali su mu većinu glasova.

''Da budem iskren, ovo je stvarno nevjerojatno. Četvrti put sam osvojio ovu nagradu, nemam riječi. Želim zahvaliti svim svojim kolegama iz Barcelone i odati priznanje prijateljima iz reprezentacije Argentine. Hvala obitelji i prijateljima, a posebno mojoj supruzi i sinu'', bila je prva Messijeva reakcija nakon primanja prestižnog priznanja.

Najboljim trenerom svijeta je proglašen izbornik španjolske reprezentacije Vicente del Bosque (62) pod čijim je vodstvom ''furija'' u Poljskoj i Ukrajini obranila naslov europskog prvaka. U najužoj su konkurenciji za ovu nagradu bili i trener Real Madrida Jose Mourinho te bivši strateg Barcelone Pep Guardiola.

Najbolja nogometašica svijeta je Amerikanka Amy Wambach (32) koja je lani predvodila reprezentaciju SAD-a do zlata na Olimpijskim igrama u Londonu. Izbornica te ekipe, Šveđanka Pia Sundhage, najbolja je trenerica 2012. godine.

Nagradu fair-play je dobio Uzbekistanski nogometni savez zbog rapidnog razvoja nogometa u toj zemlji, dok je predsjednička nagrada za životno djelo pripala legendi njemačkog nogometa Franzu Beckenbaueru. (TS)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider