Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mogu li šokirati Nijemce?

Španjolcima treba čudo: Pogledajte najveće preokrete Barce i Reala!

Real Madrid i Barcelona pred najvećim su ispitima u sezoni. Mogu li dva najveća španjolska kluba napraviti čudo u polufinalnim uzvratima Lige prvaka?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako su Bayern i Borussia Dortmund u značajnoj prednosti sa visokim pobjedama od 4:0 i 4:1, čuda su se događala i ranije u nogometnoj povijesti.

Donosimo vam najveće europske preokrete Real Madrida i Barcelone kao mali podsjetnik da je u nogometu sve moguće. Da li je moguće, vidjet ćemo u utorak i sriejdu.

NAJVEĆI PREOKRETI REAL MADRIDA

KUP PRVAKA 1975

DERBY COUNTY
U drugom Kolu Kupa prvaka Miljanićev Real je u prvoj utakmici izgubio 4:1 Derbyja. Na Bernabeu je Real slavio 5:1, a junak je bio Santillana s dva postignuta gola.

KUP PRVAKA 1980

CELTIC
U prvoj utakmici četvrtfinala Real je izgubio od Celtica 2:0. No, u uzvratnoj utakmici, ponovno na Bernabeu , Real je slavio s 3:0. Madriđani su zaustavljeni u polufinalu od Hamburga.

KUP UEFA 1984.

NK RIJEKA
U drugom kolu Kupa UEFA naša Rijeka pobijedila je Realovce 3:1 kod kuće, to je i do danas najveći uspjeh Riječana u ovom natjecanju, a golove su dali Matrljan i dva Fegić.
No, u uzvratnoj utakmici, na spektaklu na Bernabeu, „Kraljevi“ su pobijedili Riječane 3:0 i prošli dalje.

Prisjetimo se i jedne epizode s te uzvratne utakmice koje se Riječani nerado sjećaju.

Naime, Damiru Desnici, gluhonijemom igraču Rijeke, sudac je dodijelio crveni karton zbog "neposlušnog" kretanja nakon što je odsvirao zaleđe. Uzaludno su Riječani pokazivali službenom osoblju medicinsku dokumentaciju...

ANDERLECHT

Preokreti u tom natjecanju nisu prestali. U slijedećem kolu susreli su se Real i Anderlecht.

Na gostovanju u Belgiji Real Madrid je izgubio s visokih 3:0, ali Santiago Bernabeu ponovno je pokazao posebnu moć.... Madriđani su pobijedili s visokih 6:1 i osigurali prolaz dalje, a Europi se tada predstavio mladi Butragueño sa prvim europskim hat-trickom.

KUP UEFA 1985.

BORUSSIA MONCHENGLADBACH
Real Madrid čudesnim jepreokretom došao do četvrtfinala preko njemačke Borussie Monchengladbach.
U prvoj utakmici, koja se igrala u Njemačko,j Real je izgubio 5:1. Uzvratna utakmica igrala se ne Santiago Bernabeu pred 93.000 navijača. Kraljevski klub uspio je poslati u Njemačku mrežu 4 komada te s golom u gostima proći dalje.
Te sezone Real je i osvojio Kup Uefa, ali uz još jedan preokret u polufinalu .

INTER
Tamo ih je čekao Inter. Prvu su utakmicu u gostima izgubili s 3-1, a kod kuće su pobjedili nakon produžetaka sa 5:1.

NAJVEĆI PREOKRETI BARCELONE

KUP UEFA 1977.

IPSWICH

Prvi povijesni preokret Barcelona je ostvarila u Kupu UEFE u sezoni1977/78. Trener je bio Bobby Robson, a Ipswich ih je pobijedio 3:0. No, u uzvratnoj utakmici tog trećeg kola, Barca je pobijedila 3:0, a plasirala se dalje nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

KUP POBJEDNIKA KUPOVA 1979.

ANDERLECHT
Uloviti četvrtfinale tada je za Barcelonu izgledalo gotovo nemoguće. U prvoj utakmici Anderlecht ih je pobijedio 3:0, ali u uzvratu su se stvari drastično promijenile. Već u osmoj minuti utakmice mrežu Belgijanaca je načeo Austrijanac Hans Krankl. Na kraju je Barcelona slavila sa 4:1. Te su godine i osvojili svoj prvi naslov Kupa pobjednika kupova.

KUP PRVAKA 1986

GOTEBORG
U Travnju 1986. Barclona se plasirala u finale Lige prvaka, tadašnjeg Kupa prvaka. Bila je to velika noć na Camp Nou. Goteborg je stigao u goste sa pobjedom od 3:0. Ali bila je to noć Pichia Alonsa koji je postigao hat- trick. U finale su prošli nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Zanimljivo, na toj je utakmici jedan 15-ogodišnji dječak skupljao lopte i Munoza „žicao“ dres za sjećanje na veliku noć. Bio je to Pep Guardiola.

LIGA PRVAKA 1999.

CHELSEA
Chelsea je u Londonu, pod vodstvom Gianluce Viallia slavio 3:1, a nakon 90 minuta uzvrata, rezultat je bio jednak. Ali onda su u produžecima Rivaldo i Kluivert donijeli pobjedu momčadi s Nou Campa od 5:1. Luis Figo tada je izjavio:“Danas smo odigrali naprosto savršenu utakmicu.“

LIGA PRVAKA 2011.

ARSENAL
Te godine Barcelona je osvojila Ligu prvaka. U osmini finala Arsenal je na Emiratesu slavio 2:1. U uzvratnoj utakmici, pod vodstvom Pepa Guardiole i Leom Messijem Blaugrana je pobijedila 3:1.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider