Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nedovoljno razvikani

Teško se probiti kraj Messija i Ronalda, ali ova petorica zaslužuju pozornost

Lionel Messi i Cristiano Ronaldo ukrali su show. Lavina golova koju proizvode, lakoća kojom zabijaju, gotovo da sve ostale napadače čini neozbiljnima.

Pored Messija i Ronalda nije lako biti ni Ibrahimović, Van Persie, Cavani ili Falcao, a kako je tek ostalima, običnim napadačima, takozvanim „malim ljudima“...? Teško je postati vijest i kad postigneš gol jer je Messi vjerojatno dao dva. Ako zabiješ hat –trick, onda je to valjda učinio i Ronaldo, ili barem Falcao. I to treći tjedan zaredom.

No, ima centarfora i mimo Messija. Evo izbora petorice sjajnih, ali nedovoljno razvikanih napadača koji bi tek mogli postati opsesija najvećih klubova.

BURAK YILMAZ Galatasaray-Turska-27 godina

On je dio tog puta već prošao jer je minuloga ljeta za 5 milijuna eura transferiran iz Trabzonspora u Galatasaray. Zbog njega se ovaj tekst ne može zvati „Veliki napadači iz malih klubova“. Zanimljivo da je Burak igrao za sva četiri najpopularnija turska kluba (Besiktas, Trabzonspor, Fenerbahce, Galatasaray).

Do transfera među crveno-žute dovela ga je luda golgeterska forma u Trabzonsporu gdje je zabijao nemilice: 33 gola u 34 utakmice. U studenom 2011., u vrijeme doigravanja za Euro, zbog njegove forme tresao se stručni stožer naše reprezentacije, ali su i našli način kako ga zauzdati. Slaven ga je htio dovesti u Lokomotiv, no, kada se u priču uključio Galatasaray, ta se utakmica više nije mogla dobiti. Yilmaz je dobro izabrao, u Galatasarayevom dresu je sa šest pogodaka bio prvi strijelac grupne faze Lige prvaka, a poslije je dodao i dva gola u nokaut fazi protiv Schalkea.

RICKY VAN WOLFSWINKEL Sporting Lisabon-Nizozemska-24 godine

Preko Vitessea i Utrechta stigao je do Sportinga, a već se zna da mu je sljedeća postaja Norwich kamo prelazi ovoga ljeta. Ako ćemo njegove kvalitete opisivati novčanim relacijama, onda može ovako: Sporting ga je od Utrechta kupio za 5,5 milijuna eura, a prodao ga Norwichu za 10, dakle gotovo dvostruko.

S ovako predugačkim prezimenom jasno je da mora imati nadimak. Najlogičnije je Wolf, Vuk ili Lobo u portugalskoj varijanti, ali na početku karijere zvali su ga i HatRicky zbog lijepog i čestog običaja postizanja istih. Od prije par dana i u Hrvatskoj ima (barem jednog) velikog fana, mog prijatelja koji je čekao pristojan novac ako Braga doma pobijedi Sportinga, a onda je gospodin Ricky zabio tri komada za slavlje svoje momčadi.

YURA MOVSISJAN Spartak Moskva-Armenija-25 godina

Američki Armenac, snažan, robustan, prava zvijer od centarfora. Odrastao u SAD-u, prva profesionalna iskustva vuče iz MLS-a, a putanja njegove karijere pravocrtno se uspinje. Iz Amerike u Dansku, iz Danske u Rusiju, u Rusiji iz manjeg Krasnodara u najveći ruski klub Spartak, za 7,5 milijuna eura.

Movsisjan je sedmi najskuplji igrač u cjelokupnoj Spartakovoj povijesti. Transfer, koji se dogodio ove zime, proslavio je hat trickom u debitantskoj utakmici protiv Tereka. Nijedan igrač Spartaka nikada nije debitirao hat-trickom. Oni koji su igrali protiv njega kažu da je iznimno neugodan za čuvanje, upravo zbog svoje velike snage i brzih reakcija. Nastavi li ovako i bogati Spartak bit će mu premalena bara za plivanje

CRISTIAN BENTEKE Aston Villa-Belgija-22 godine

Aston Villa se davi u borbi za opstanak, a da nema Bentekea davno bi potonuli i udavili se. Gorostasni Belgijanac (zapravo je iz Zaira, obitelj mu je pobjegla u Belgiju za vrijeme Mobutuovog režima) postigao je gotovo polovicu Villinih pogodaka u Premiershipu, 14 od 32, i samo on još ulijeva nadu da će se u Birminghamu i dogodine igrati prvoligaški nogomet.

Benteke je starter i u belgijskoj reprezentaciji, baš su njegovi golovi „otvorili“ i Srbe i Škote, pa i Nizozemce u prijateljskoj utakmici. Ima prekrasnu naviku da većinu golova postiže kod rezultata 0-0. Od 14 za Aston Villu čak 9 puta pogađao je za vodstvo od 1-0, a takva su mu i sva četiri koja je u karijeri dao za reprezentaciju. Zanimljivo, neki engleski portali uvrstili su ga protekloga ljeta u Top 10 najgorih transfera u Premiershipu. Dokaz da se danas doista može objaviti bilo što...

WILFRIED BONY Vitesse-Obala Bjelokosti-24 godine

Bony je vodeći strijelac nizozemske Eredivisie. U 25 nastupa postigao je čak 27 golova što je fascinantna brojka jer ne igra za Real Madrid niti ga loptama hrane Xavi i Iniesta. Prvenstveno zahvaljujući njemu, Vitesse je „promućkao“ uobičajeni izgled ljestvice nizozemskog prvenstva i nalazi se na trećem mjestu, iza Ajaxa, a s istim brojem bodova kao PSV.

S osamnaest godina bio je na probi u Liverpoolu, ali nije prošao, pa se preko praške Sparte parkirao u Nizozemsku. Transfermarkt ga procjenjuje na okruglih 10 milijuna eura. Povezivali su ga s raznoraznim klubovima, od Engleske do Rusije, no još nitko nije dovršio posao.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider