Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Drevni klubovi

Sutra se igra najstariji nogometni derbi na svijetu!

FC Sheffield i FC Hallam sutra će na Stadionu Local Business u Dronfieldu odigrati 153. šefildski derbi. Riječ je o najstarijemu postojećem gradskom okršaju u povijesti nogometne igre...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

FC Sheffield, službeno prvosnovani nogometni klub na svijetu (1857. godine), i tri godine mlađi lokalni rival prvi su put ukrstili snage na Stjepanovo 1860. godine.

Jedini istinski vječiti derbi odigrat će se u okviru Division One Southa, prvenstvenog natjecanja unutar Sjeverne Premierlige, hijerarhijski devetog razreda klupskog nogometa u Engleskoj. Domaćini, koji su u spomenutome prvom srazu prije 156 godina slavili 2-0, izazvali su goste da se osvetiti pokušaju u replikama ondašnjih, drevnih dresova. Oni će sami odjenuti repliku garniture kakvu su nosili prije stoljeća i pol.

FC Sheffield je najljepšu igru na svijetu zadužio brojnim drugim postignućima izuzev samog datuma osnivanja. Njegovi utemeljitelji Nathaniel Creswick i William Prest zaslužni su za znamenita "Šefildska pravila", prvi pisani dokument koji donosi regule nogometne igre. Upravo su oni osmislili ubacivanje iz kornera i izbacivanje iz auta, te na vratnice pričvrstili poprečnu gredu.

Iz FC Sheffielda je 1872. godine potekla ideja o prvoj međunarodnoj utakmici, kao i o prvoj noćnoj utakmici, odnosno utakmici pod umjetnim svjetlom, šest godina kasnije.

Jorkširski nogometni pioniri rezultatski nisu pridonijeli razvoju otočkog nogometa. Dok je Sheffield tek tri puta dospijevao do četvrtfinala FA Cupa, te su ga u posljednjem stoljeću sasvim zasjenili susjedi Sheffield Wednesday i Sheffield United, FC Hallam ostaje zapisan u povijesti igre kao pobjednik Youda Cupa 1867. godine. Riječ je o prvome ikad odigranom međudržavnom turniru.

Također, Hallamov je Sandygate Road najstariji postojeći stadion na kugli zemaljskoj.

Ove godine inače Engleski nogometni savez slavi 150. obljetnicu postojanja. Najstariji engleski profesionalni derbi jest onaj između Notts Countyja i Nottingham Foresta, prvi put odigran 1866. godine. (TS)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider