Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Odluka vlasnika

A u Dinamu se groze: Najtrofejniji francuski klub sam uvodi model 'jedan član, jedan glas'

Da je funkcioniranje nogometnih klubova po modelu 'jedan član, jedan glas' iznimno popularno dokazuje i ova priča...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Mnogi veliki i sređeni europski klubovi funkcioniraju po socios modelu, kojeg zagovaraju i brojni navijači Dinama, dok se aktualna Uprava grozi izbora smatrajući da 'ulica ne može voditi klub'. Ali ista ta ulica vodi Barcelonu, Real Madrid, Bayern i Benficu, a uskoro bi mogla voditi i najuspješniji francuski klub u povijesti.

Uostalom, to je nadolazeći trend kojeg preporučuje i UEFA, čija je preporuka da se klubovi u budućnosti u sve većoj mjeri okreću svojim navijačima, odnosno članovima. Saint-Etienne je s deset titula najtrofejniji klub Francuske, no zadnji naslov osvojili su 1981. godine. Trenutno se nadaju Ligi prvaka, iako zaostaju sedam bodova za trećeplasiranim Lilleom, a do kraja je svega pet kola.

Vlasnik kluba Bernard Caiazzo i predsjednik Roland Romeyer odlučni su u namjeri da St. Etienneu vrate staru slavu, a njihov prvi korak bit će uvođenje socios modela. I to samoinicijativno!

„Radije ćemo uvesti socios model, nego dati klub u ruke stranog investitora. Mi nismo Lyon ili Marseille, a još manje PSG. Dva su moguća puta u svijetu nogometa: imati super bogatog vlasnika kao PSG ili se otvoriti svojim članovinma. Španjolski model se čini idealnim, budući da omogućuje stvaranje proširene obitelji navijača dioničara“, objašnjava Romeyer, te najavljuje:

„Već tri tjedna pregovaramo s navijačima kako bi razvili partnerstvo. Prvi cilj je do kraja 2015. godine povećati broj članova s osam na 30 tisuća. Jer nogomet je poput tenisa, napredujete i napredujete, no kad tad pred vas stiže netko jači kojeg ne možete pobijediti.“

Vlasnik i predsjednik St. Etiennea, eto, vjeruju da će tog 'jačeg od sebe' pobijediti uz pomoć svojih navijača, to jest članova koji će imati veća prava nego dosad.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider