Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vječni buntovnik

Srednje ime 'škarice', nadimak 'Johnny Depp': Hoće li se tući ili zabijati?

Johnny Depp često je glumio razne neobične i ekscentrične likove, a jednako takav je i njegov 'nogometni dvojnik'...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pablo Daniel Osvaldo, kontroverzni napadač rođen u Argentini, novi je igrač Juventusa. Taj 28-godišnjak koji od 2011. nastupa za Italiju u redove dvostrukog uzastopnog talijanskog prvaka stigao je na posudbu iz Southamptona. Taj potez torinskog kluba iznenadio je, pa čak i šokirao mnoge.

Filozofija Antonija Contea, naime, dobro je znana od prvog dana njegove trenerske ere na klupi Bianconera. Poznat po strogoći, Conte se trudi izgraditi momčad među kojom će vladati kohezija i koja će se se u vrh europskog nogometa vratiti na račun snažnog kolektiva, a ne pojedinaca. Osvaldo im se pak pridružuje nakon što se u Southamptonu, u svega nekoliko mjeseci boravka, potukao s dugogodišnjim kapetanom Fonteom, produživši time svoj bogati opus incidenata. Ali idemo redom...

Nezgodan karakter: donio im Ligu prvaka, pa ga otpisali

Iako robusna špica, Osvaldo je poznat po svom neospornom nogometnom talentu i znanju. Karijeru je počeo u argentinskom Huracanu, ali ubrzo je, već kao 20-godišnjak, stigao na Apenine. U Atalanti se nije zadržao dugo, produžio je u Lecce gdje je odigrao jednu drugoligašku sezonu, da bi Fiorentina potom za njegove usluge iskeširala 4.6 milijuna eura.

U Toskani nikada nije dobio pravu šansu, međutim pamtit će ga fanovi Viola po dva pogotka. Zanimljivo, oba postignuta u Torinu. Najprije je u ožujku 2008. golom u sudačkoj nadoknadi srušio Juve, donijevši Fiorentini slatku gostujuću pobjedu (3:2) protiv ljutih rivala. Osvaldo je zgoditak proslavio u stilu svog idola Batistute - skinuo je dres, namjestio se i počeo 'pucati' po svojim navijačima. Baš kao što je to radio Batigol...

Dva mjeseca kasnije Osvaldo je Fiorentinu učinio još ponosnijom, ali i bogatijom. U posljednjem kolu poentirao je 15-ak minuta prije kraja kod Torina za minimalnu pobjedu. Bile su to čudesne škarice koje su Fiorentini donijele Ligu prvaka, a Osvaldu tek kratkotrajni status heroja. Već u siječnju 2009. aktualni talijanski izbornik Cesare Prandelli, tada na klupi Ljubičastih, odlučio je pustiti Osvalda u Bolognu, nakon što je na površinu počeo izlaziti njegov nezgodan karakter.

Bologna, osuđena na konstantnu borbu za prvoligaški spas, Osvaldu nije sjela najbolje. Zabio je svega tri pogotka u sezoni, stoga se u ljeto 2010. odlučuje za novi izazov. Odlazi u Espanyol, gdje će ovaj puta na površinu izaći ogromni potencijal. Briljirao je Osvaldo u Kataloniji, pa 2012. godine Luis Enrique, taman ustoličen na Rominu klupu, za njega daje 15 milijuna eura.

Enrique se ne pokazuje pravim odabirom Rome. Momčad se muči, igra je teško gledljiva, kontinuitet nikakav. Tek koji sporadičan bljesak Vučice 'zaslužan' je što na kraju sezone 2011/2012 nitko niti ne primjećuje neloših 11 prvenstvenih pogodaka Osvalda. Roma se odlučuje za novog trenera, na Olimpico se vraća boem svih boema, Zdenek Zeman.

Vrijeđao trenera, tukao suigrača, iritirao navijače

Isprva Roma nastavlja s mučenjem, a onda ubacuje u tri brzine više. Nižu se pobjede, igra se spektakularan napadački nogomet, Osvaldo je redovito strijelac. Jasno, Zeman kao ljubitelj 'adekvatnih' bekova i potentnih napadača, ima visoko mišljenje o 'Johhnyju Deppu', kako ga u trenucima euforije nakon nekih fantastičnih golova, naziva Romin komentator Carlo Zampa.

Ipak, s vremenom Roma posustaje, Zeman odlazi, a na klupu sjeda Aurelio Andreazzoli. 'Privremeno rješenje' pokazuje se višemjesečnom opcijom, jer izgledno je kako je sezona izgubljena. Osvaldu novi trener ne predstavlja nikakav autoritet, pa ga čak i vrijeđa. Na treninzima se tuče sa 'svojim' Argentincem i napadačkim partnerom Lamelom, a sve više zbog 'ne da mi se' stava na travnjaku počinje iritirati navijače.

Ni to ne sprječava Southampton da prošlog ljeta iskrca 16 milijuna eura za Osvalda i tako napravi najveći transfer u klupskoj povijesti. Trener je Argentinac, Mauricio Pochettino, koji vjeruje da ima lijek za Osvaldove mušice u glavi. No već po dolasku Osvaldo se ozlijedio, proces adaptacije išao je sporo, a kišoviti Otok također mu nije 'legao'. Englezima je tek jednom naznačio da je, kad je na 'ti' sam sa sobom, pravi majstor. Bila je to golčina Manchester Cityju...

Grešnik među Svecima, epilog nova 'šora' i transfer lista

Ali da ga ne bi pamtili po tom pogotkom, opet se potrudio sam. Onom, na početku teksta spomenutom 'šorom' s kapetanom Fonteom. Sveci su konačno shvatili da Osvaldo i nije neki 'svetac', pa je jedini logičan izbor bio postaviti ga na transfer listu. I premda je dobar broj onih koji su očekivali da će se za njega 'potući' primjerice Milan i Inter, gdje trenutno ne vrijedi ona 'red, rad i disciplina', javio se Juventus.

Istina, za samo 500 tisuća eura dobili su u Torinu napadača nevjerojatnog nogometnog znanja, s kojim mogu dobiti dodatnu ofenzivnu moć i potencijal. Ali dobili su i vječnog buntovnika, koji se već sutra može 'zakrviti' s nekim od suigrača na treningu. Kandidata ima mnogo, od Teveza pa do trojke Vučinić-Quagliarella-Giovinco koja je redom, dolaskom Osvalda, pala za još jedno mjesto niže u napadačkoj hijerarhiji Juventusa.

Svakako će biti zanimljivo vidjeti kakvu će 'taktiku' odabrati šef Conte po pitanju nestašne akvizicije. Odnosno, hoće li Juve po završetku sezone otkupiti Osvalda za dogovorenih 20 milijuna eura ili će 'Johnny Depp' iznova pokazati svoju egocentričnost i razbiti harmoniju koja vlada u svlačionici Juventusa? Pogledajte golčinu Osvalda za Romu, poništenu zbog nepostojećeg zaleđa

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider