Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Željka Vele

Sorry Luka, ali to mora biti bolje

Uskoro će se navršiti pola godine otkako je Luka Modrić stigao na Bernabeu i navukao Realov dres. Kako ćemo ocijeniti tih uvodnih pola godine od potpisanog petogodišnjeg ugovora? Dobro, loše, prolazno?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prvo moramo utvrditi kriterije ocjenjivanja i realna očekivanja. Ako netko smatra neuspjehom što Luka do sada nije zabio deset golova i svaku utakmicu igrao 90 minuta, treba primijetiti kako je taj kriterij za sada zadovoljio samo Cristiano Ronaldo. Druga krajnost su oni koji od početka tvrde da Modrić nije kapacitet za „kraljevski klub“, a da je to sada i dokazao. S takvom se ocjenom, osobno, uopće ne slažem.

>> Znate li kako funkcionira klađenje na namještene utakmice?

Istina je negdje u sredini. Prvo Modrićevo madridsko polugodište je odrađeno korektno. Nadao sam se i očekivao još bolje, ali bilo je dosta otegotnih okolnosti. Također, u sljedećih šest mjeseci krivulja forme i učinka morat će krenuti uzbrdo jer ostanak na ovom nivou neće biti dobar.

Luka Modrić je igrač fine tehnike, iznimnog pregleda igre i nogometne imaginacije, a unatoč krhkom izgledu, dobar je trkač i zna izdržati duel. Slabije komponente su mu realizacija i udarac prema golu, u čemu je nepotrebno stidljiv. No, to ionako nisu zadaci zbog kojih je doveden u Real. Za Modrića je Slaven Bilić često znao reći da je to jedan od tri najbolja igrača na svijetu ako trebate cijelu momčad pomaknuti dvadeset metara prema protivničkom golu i to učiniti kroz igru, bez nabijanja lopte. To je njegov forte u igri, konstrukcija, a tek onda izravne asistencije ili golovi, što prvo vidi površan promatrač.

Zato ga je Mourinho toliko i htio jer mu je, uz postojeće razarače veznog reda, trebao znalac koji nije skroz mekan. I vidi se da Luka to odigrava, ubrzava igru, oplemenjuje je. Na nekim utakmicama više, na nekima manje. Potencijal je iskazan, ali sveukupno, treba i može to biti još bolje.

Modrića je omelo nekoliko stvari

Luka Modrić je svakako igrač koji bez ikakvog kompleksa pripada u Realovu svlačionicu. Da potpuno iskaže svoj talent, omelo ga je nekoliko stvari: kasna finalizacija transfera koja ga je spriječila da sudjeluje u Realovim pripremama, gubitak „kemije“ u svlačionici, veliki pad u Realovoj igri u odnosu na lani. Zbog svega je otvorena fronta između Josea Mourinha i navijača, a Luka kao Mourinhov „filho“ kolateralna je žrtva.

Gore od njega prošao je samo jadni Adan. Logično je da u španjolskim anketama koje se kod nas pompozno prenose, Ozil bolje kotira. Nijemac je u Realu duže od Luke, igrao je u lanjskoj šampionskoj momčadi koja je moćno gazila Španjolskom, a ova sadašnja ide bitno sporije i još šepa.

Do kraja ove sezone pred Realom je niz velikih utakmica u kojima naš reprezentativac može (i mora) bezuvjetno potvrditi opravdanost čeka ispisanog na preko 30 milijuna eura. Mislim da se Luka mora postaviti autoritativnije na terenu, „natjerati“ suigrače da ga s povjerenjem traže, znajući da će on s loptom napraviti nešto.

Jedno od razočaranja bila je utakmica protiv Granade, u kojoj je igrao svih 90 minuta. Real je izgledao loše, a Modrić ga kroz cijelu utakmicu nije uspio pokrenuti. Takve predstave, s nizom alibi dodavanja, uteg su u njegovoj karijeri u Realu, no ne treba ga zbog toga razapinjati. Ali i Luka mora biti prisutniji, konkretniji na terenu. Mora se progurati iz „supporting role“ u jednog od glavnih glumaca unutar svoje minutaže na terenu.

Real ne trpi stidljive i samozatajne, pa makar to bila karakterna osobina ili skromnost kao posljedica ispravnog kućnog odgoja. I apsolutno bi morao biti goropadniji unutar protivničkih 20 metara, tu ga njegov glavni konkurent za mjesto u momčadi, Mesut Ozil, ipak „šiša“.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider