Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prva zvijezda SP-a

Skauti poludjeli, Afrika ima novog Drogbu: Zapamtite ovo ime!

Svjetsko prvenstvo do 17 godina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nudi sjajan nogomet, a zasad najveća zvijezda dolazi nam iz Nigerije...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

I dok su se mlade hrvatske zvijezde propisno osramotile igrom i u konačnici porazom (1:3) protiv Maroka, nigerijske nade oduševile su super uvjerljivim trijufom nad Meksikom. Nigerija je slavila 6:1, nanijevši tako težak udarac aktualnim prvacima (Meksikanci su 2011. uzeli svjetsku titulu na svom terenu).

Prvo ime susreta bio je 17-godišnji Kelechi Iheanacho, autor četiri pogotka. Već ta činjenica je za respekt, a kad vidite kakvom lakoćom 'mali' zabija, onda sve dobiva dodatnu težinu. I jasno je da se ne radi o slučajnosti.

Uostalom, Nigerijci su u travnju ove godine na Afričkom prvenstvu u ovom uzrastu bili drugi, izgubivši u finalu na jedanaesterce od Obale Bjelokosti. U pet utakmica na tom turniru zabili su impresivnih 18 pogodaka. Iheanacho pet, njegov napadački kolega Success sedam.

Napadački duo koji se savršeno nadopunjuje izvrsnu formu s kontinentalnog prvenstva 'prenio' je i na svjetsku smotru. S malom iznimkom, sada je golgeterski raspoloženiji Iheanacho. Protiv Meksikanaca je u prvom dijelu nakon asistencija Successa pogađao za 1:0 i 2:0, početkom nastavka za 3:1, da bi u 70. minuti fantastičnom 'bombom' s više od 20 metara postavio konačnih 6:1. Prilikom izlaska iz igre dobio je zasluženi 'standing ovation' svih prisutnih na stadionu Sheikh Khalif u Al Ainu. Nigerijci su u euforiji, ni sami nisu bili svjesni kakvog 'dragulja' imaju u svojim redovima. Iheanacho pak, unatoč godinama, čvrsto na nogama:

„ Zabijao sam u puno navrata četiri gola, ali samo kada bih igrao na ulici s prijateljima. Nikada u službenoj utakmici, nikada za moju domovinu. Osjećaj je sjajan“, kazao je simpatični mladić za fifa.com.

Nigeriji u utorak slijedi utakmica sa Švedskom, koja je također lako upisala uvodnu pobjedu, 4:1 protiv Iraka.

„Trener nam je dao slobodu i jednostavno uživamo. Ovakva pobjeda na startu je velika stvar, moramo i dalje biti hrabri i odlučni, te nastaviti ići što dalje.“

S ovako potentnim Iheanachom uistinu bi 'mini' Super orlovi mogli otići daleko. Ne bi to bilo ništa novo, jer Nigerija je uz Brazil najuspješnija u uzrastu do 17 godina. Čak tri puta bili su svjetski prvaci (1985., 1993., 2007.), a u još tri navrata igrali su finale (1987., 2001., 2009.). Najvažnije za nigerijski nogomet, od svega bi mogla profitirati i A reprezentacija koja je na dobrom putu da osigura nastup u Brazilu iduće godine. Tko zna, možda bi se tamo mogao naći i Iheanacho. Nigerija ima dobru navalu (Moses, Obinna, Emenike, Ideye), ali nitko od spomenutih napadača ne radi razliku, kakvu je Iheanacho napravio kontra Meksikanaca.

Jedno je sigurno, ovaj tinejdžer neće se dugo zadržati u svom matičnom klubu Taye Academy iz grada Owerrija. Skauti su poludjeli, njegovo ime je u apsolutno svim bilježnicama, transfer u Europu tek je pitanje vremena. Je li Afrika dobila novog Drogbu? 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider