Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rađa se nova sila

Od 'konobara' do zvijezda: Najbolji trener na svijetu ruši Barcu i Real!

Na svim razinama rastući Atletico mogao bi već ove sezone prekinuti dominaciju Reala i Barcelone španjolskim nogometom…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

To više ne može biti slučajno. Prošlo je više od pola sezone, odigrano je 21. kolo, a između Barcelone i Real Madrida još uvijek stoji - Atletico Madrid. „Rojiblancosi“ ne popuštaju, bodovno su izjednačeni s Barcelonom, a Realu bježe jedan bod. Mnogi su uvjereni kako je momčad Diega Simeonea spremna za prvi naslov prvaka od 1996.

„Još je prerano za takve tvrdnje. To ću moći reći tek pet kola prije kraja prvenstva“, već tjednima Argentinac vrti istu priču.

Možda Atletico neće osvojiti prvenstvo, Barcelona i Real još uvijek daleko bolje stoje na kladionicama, ali čini se da bi mogao ostati u utrci do samog finiša. Puno govori podatak da Atletico ove sezone nije izgubio u četiri okršaja s Barcelonom i Real Madridom. Odigrao je tri remija s Barcelonom, dvaput u Superkupu i jednom u prvenstvu, te je pobijedio Real na Santiago Bernabeuu. U te četiri utakmice Atletico je primio samo - jedan gol.

Obrana - to je lajtmotiv Simeonovog Atletica. Na golu je mladi ali odlični Belgijac Thibaut Courtois koji se razvija u velikog vratara. Zadnja linija „rojiblancosa“ u sastavu - Juanfran, Miranda, Godin i Filipe - sjajno je uigrana i sinhronizirana. Atletico je postigao 52 gola, a primio samo 14, tek jedan više od Barcelone, koja jedina u ligi ima bolju gol-razliku. Za usporedbu, Real je postigao 60 golova, ali je primio čak sedam više od Atletica. To je i glavni razlog zbog čega je tek treći u ovom trenutku.

Simeone - tvorac velikog Atletica

Navedeni podaci zorno dočaravaju čvrstoću Atleticove granitne obrane, na kojoj se zapravo temelji taktička koncepcija argentinskog stručnjaka, kojeg neki smatraju najboljim stručnjakom na svijetu u ovom trenutku. Možda je prekarikirano reći da je Simeone složio momčad od „konobara i soboslikara“, no činjenica je da prije početka sezone nijedan od igrača Atletica ne bi mogao naći mjesto niti u proširenim postavama Barce i Reala. Nakon odlaska Radamela Falcaa, jedine istinske zvijezde Atletica u prošloj sezoni, mnogi su mislili kako slijedi nezaustavljivi pad „atletičara, a dogodilo se baš suprotno. Argentinac je od nerazvikanih igrača, koje veliki klubovi uglavnom nisu htjeli pa su stoga završili na Vicente Calderonu, te ponekog talenta iz vlastite škole nogometa, kao što je Koke, stvorio sjajnu momčad koja tako ponosno i uspješno prkosi dvama najvećim svjetskim klubovima.
Simeonea je za vrijeme igračke karijere, može se reći velike i uspješne, krasila iznimna požrtvovanost. Kao veznjak igrao je podjednako uspješno u oba smjera – i obranu i napad, važio je za ratnika koji se nikada ne predaje i daje sve za pobjedu, a uz to je imao zavidne tehničke kvalitete.

Svoje igračke odlike i pobjednički mentalitet prenio je na današnju momčad Atletica, čija obrana jest „pravi beton“, ali ni napad ne zaostaje učinkom. Dapače, Atletico ovoga trenutka ima možda i najpotentniji napadači duet u Europi. Diego Costa i David Villa u dosadašnjem dijelu Primere zajedno su postigli 29 pogodaka, od toga na Costu otpada čak 19. Costa zaostaje tek tri pogotka na ljestvici strijelaca Primere za Cristianom Ronaldom, najvećom zvijezdom Atleticova mrskog gradskog suparnika Reala.

No, čini se da novopečeni španjolski reprezentativac, podrijetlom iz Brazila, neće dugo ostati na Vicente Calderonu. Engleski mediji spekuliraju kako su Chelsea i Atletico postigli dogovor o „trampi“ – Diego Costa za Thibauta Courtoisa. Belgijac se u Atleticu nalazi na posudbi iz Chelseaja i kako stavri stoje čini se da će ostati na Vicente Calderonu. Kako god, Costa i Villa „zvjezdani“ je dio dobro izbalansirane i uravnoteže Atleticove momčadi. Dok je Villa već dobro poznato lice s naslovnica, bio je jedan od ključnih igrača španjolske reprezentacije u pohodu na svjetsku krunu, Diego Costa tek odnedavno uživa u statusu „superstara“. S obzirom u kakvoj su formi Costa i Villa, lako je moguće da napadači par Španjolske na SP-u sačinjava upravo Atleticov dvojac.

400 milijuna eura razlike između Atletica i Reala

Simeone je prije ovosezonskog okršaja s Realom na Bernabeuu utvrdio kako najveća razlika između dvaju momčadi ne leži u povijesti, tradiciji, stilu igre, ideologiji ili dizajnu, već u budžetu.
„Razlika između dva kluba je u tričavih 400 milijuna eura“, sarkastično je kazao Argentinac. I nije pretjerao. Realov proračun za ovu sezonu službeno iznosi 515 milijuna eura, neki analitičari će reći da je ta brojka i veća, a Atleticov „samo“ 123 milijuna. Vrijednost Realove momčadi procijenjena je na oko 500 milijuna, a Atleticove na tek 90 milijuna. Real godišnje samo na plaće igračima izdvaja oko 190 milijuna, a Atletico 65 milijuna. Real je prema prihodima i rashodima najbogatiji klub na svijetu, Barcelona je tu odmah do njega, a Atletico daleko zaostaje.

Međutim, „uspavani div“ se posljednjih godina polako ali sigurno budi iz komatoznog sna koji ga je zahvatio krajem 90-tih i početkom novog milenija. Atletico je treći najveći španjolski klub s devet naslova državnog prvaka, ima veliku, ogromnu tradiciju, desetljećima je puhao u leđa Realu i Barceloni, koja je do početka 90-tih godina imala tek dva naslova više od Atletica. Do sredine 90-tih Atletico se još nekako nosio s velikim dvojcem, posljednji naslov prvaka osvojio je 1996., bila je to dupla kruna na čelu s Radomirom Antićem, a onda je uslijedio strmoglavi pad. U međuvremenu je legendarni vlasnik Atletica Jesus Gil preminuo, a mjesto najvećeg dioničara kluba zauzeo je njegov sin Miguel Angel Gil Martin, koji u svojem vlasništvu drži 56 posto dionica kluba. Gil Junior nije poput svojeg oca sjeo u predsjedničku fotelju nego je to mjesto prepustio Enriqueu Cerezu, koji je predsjednik kluba od 2003.

Dobra trgovina 'Rojiblancosa'

Nova ekipa na čelu Atletica strpljivo je jačala klub na svim razinama korak po korak. Atletico je posljednjih godina iznimno dobro trgovao. Još pod vodstvom trenera Quiquea Floresa osvojen je prvi međunarodni trofej u novom mileniju – Europska liga. Simeone je zamijenio Floresa 2011. i u prvoj godini mandata dodao je u Atleticove vitrine još jedan pokal Europske lige. Te su godine „rojiblancosi“ prodali Sergija Aguera Manchester Cityju, ali je iz Porta stigao Radamel Falcao za 45 milijuna eura. Time je nastavljena uspješan suradnja Atletica i Porta koja je započeta još sredinom 80-tih godina kada je sa starog Antasa na Vicente Calderon stigao slavni Paulo Futre.

Nakon 14 godina „posta“, Atletico je prošle sezone konačno pobijedio Real. I to u finalu Kupa kralja na Santiago Bernabeuu. Kada je nakon toga „kolumbijski stroj za golove“ napustio Vicente Calderon, mnogi su očekivali da Atletico neće uspješno preboljeti taj gubitka. Međutim, umjesto pada dogodio se streloviti uspon. Iz Barcelone je za smiješno nisku svotu (5 milijuna) doveden David Villa, a Diego Costa naprosto je eksplodirao. Atletico je još jednom slavio na Bernabeuu, ovaj put u prvenstvu, te je tako prekinuo još jednu neugodnu tradiciju u sudarima s mrskim gradskim rivalom kojeg nije prije toga uspio pobijediti u čak 24 uzastopna ligaška susreta. Atletico odlično gura kako u prvenstvu tako i u Ligi prvaka, gdje se probio u drugi krug natjecanja.

Euforija među navijačima, gradi se novi stadion

Odlični rezultati izazvali su euforiju među vjernim navijačima Atletica. Vicente Calderon je na svakoj utakmici rasprodan (oko 54.000 gledatelja), a atmosfera na stadionu ponajbolja je u Španjolskoj. Za razliku od domaćih utakmica Reala i Barcelone gdje posljednjih godina prevladava kazališna atmosfera, a dobar dio stadiona popunjavaju turisti sa svih strana svijeta, na Atleticove utakmice dolaze „pravi“ navijači, uglavnom radnička klasa Madrida. Ove godine prvi put u povijesti probijena je magična brojka od 60.000 članova kluba s plaćenom članarinom. 80 posto članova dolazi iz Madrida i okolica, a preostalih 20 posto iz ostatka Španjolske i manji broj iz Južne Amerike.

Stoga ne čudi što su se čelnici Atletica odlučili za povijesni potez – preseljenje na novi stadion La Peinete do 2016. Time će započeti nova era kluba. Radi se o ultramodernom i multifunkcionalnom zdanju u izgradnji, a kada bude dovršen imat će između 70 i 73 tisuća mjesta. Ove godine potpisani su i lukrativni ugovori sa sponzorima. Najveći sponzor je država Azerbajdžan, koja se promovira preko natpisa na Atleticovu dresu, a to zadovoljstvo ovu zemlju prebogatom naftom stajat će 12 milijuna eura sljedećih godinu dana. Atletico nosi dresove Nikea koji je drugi najznačajniji sponzor kluba. Nema sumnje kako će Atletico ove sezone dobru zaradu ostvariti i u Ligi prvaka te od televizijskih prava. Ekspanzija kluba događa se na svim razinama. Iz svega proizlazi da će Atletico u narednom razdoblju značajno povećati svoje prihode, a time će posljedično biti u mogućnosti povećati ulaganja u momčad. Tako rastući Atletico mogao bi dugoročno ozbiljnije zaprijetiti Realu i Barceloni. Možda već ove sezone sruši njihovu devetogodišnju dominaciju Primerom.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider