Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kol'ko nas imaaaa

Hrvati u Serie A: Nikad nas nije bilo više, pogledajte popis

Italija je nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju obećana zemlja za naše nogometaše.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvati u zemljama Unije više nisu stranci. Najbolje su to iskoristili Talijani koji su doveli velik broj naših mladih igrača. U Serie A više ne stanuju 'pijani milijarderi', a hrvatski su nogometaši talentirani i relativno jeftini.

I ne idu samo u Serie A, već i Serie B, C i D. Prva talijanska liga prošle je sezona probila granicu. Više od polovice nogometaša bili su stranci. Dovode mlade nogometaše koji nisu dospjeli ni do hrvatskih prvoligaša i kreću od Primavere. Primjer je i brat Marka Livaje, Mirko koji je s 18 godina umjesto Hajduka izabrao Cataniju. Splićanin Luka Tomaš igra za mladu momčad Chieva.

Elez 10 puta jeftiniji od Vukušića

Hajduk je prodao 19-godišnjeg Josipa Eleza u Lazio za samo 400 tisuća eura. Podatak zvuči nevjerojatno jer je Elez u Hajduku slovio kao tek peti stoper. Cifra je također nevjerojatna, ali na Poljudu nema drugih transfera pa ni novca za plaće.

Ante Vukušić je u Pescaru prošlog ljeta otišao za nešto manje od 4 milijuna eura (3,8), ali čini se kako je Hajduk daleko od sličnog transfera. Dinamo je prodao Šimu Vrsaljka za tu cifru (4 milijuna) i 25% od budućeg transfera. Genoa je njegov novi klub, a ne netko iz serije europskih velikana kako su iz Dinama godinama 'filali' javnost.

Jedva u Romu, kolonija u Udinama

Odličan je posao Dinamo napravio s mladim Tinom Jedvajom. Dečko za Modre nije odigrao ni 15 utakmica, a Roma je iskeširala pet milijuna eura (tvrde Talijani, op.a.). Inter je zimus za Matea Kovačića dao 15 milijuna i on je sada jedna od najvećih zvijezda u velikanu Serie A.

I Ivan Kelava je tamo. Na prozivku se javio u Udinese, a ne Granadu. Vlasnik je isti, a Kelavu je na Friuliju ostavila ozljeda vratara crno-bijelih Željka Brkića. Udinese je tijekom prošle sezone dogovorio transfere Igora Bubnjića iz Slavena i Franu Mlinara iz zaprešićkog Intera, pa je to klub s najviše Hrvata u svojim redovima.

Spomenimo i kako Mateo Kovačić nije jedini naš nogometaš u Milanu. S njim je u Interu i mladi reprezentativni vratar Ivica Ivušić iz Rijeke. Igrač Bologne je Damjan Đoković, ali je na posudbi u rumunjskom Cluju. Sampdoria je Vedrana Celjaka posudila Grossetu, a Parma Tomislava Šarića Crotoneu.

U Cataniji nije samo mlađi Livaja. Bruno Petković ima 18 godina i član je druge momčadi sicilijanskog kluba. Vidjet ćemo hoće li i Lazio dovesti drugog Hrvata. Ante Vukušić navodno bi mogao u Rim iz Pescare koja se vratila u Serie B.

U drugoj talijanskoj ligi ima još Hrvata. Tonči Kukoč je u Bresciji, Igor Budan u Palermu, Kristija Ipša u Reggini, Dario Župarić u Pescari... Bit će toga još.

Hrvati u Serie A:

Inter Milano – Mateo Kovačić i Ivica Ivušić
Roma – Tin Jedvaj
Napoli - Josip Radošević
Genoa - Šime Vrsaljko
Udinese – Frano Mlinar, Igor Bubnjić i Ivan Kelava
Atalanta – Marko Livaja
Catania – Bruno Petković i Mirko Livaja
Chievo – Luka Tomaš
Parma – Tomislav Šarić (posudba Crotone)
Sampdoria - Vedran Celjak (posudba Grosseto)
Bologna – Damjan Đoković (posudba Cluj)

Serie B:

Pescara – Ante Vukušić i Dario Župarić
Brescia – Tonči Kukoč
Palermo – Igor Budan
Cesena – Tibor Čiča
Reggina – Kristijan Ipša

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider