Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Van Bastenov nasljednik

Robin Van Persie - čudesan talent koji ruši predrasude navijača!

''Kad moram donijeti teške odluke u životu uvijek slušam dječaka u sebi. Što on želi? Taj dječak vrištao je za ManUtd-om'', riječi su kojima se Van Persie oprostio od navijača Arsenala.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sin dvoje umjetnika koji su se na koncu razveli u djetinjstvu ohrabrivan je da krene njihovim putem, ali on je umjesto toga radije izabrao nogomet. I tako je rođena magična ljevica. Unatoč problemima u školi, sukobima s trenerima (Van Marwijk ga je u Feyenoordu izbacio u drugu momčad, op. a.) i optužbama za seksualno uznemiravanje zbog kojih je završio 14 dana iza rešetaka, Van Persie je izrastao u ponajboljeg napadača svijeta.

Nije uvijek bio omiljen među navijačima i igračima. Sigurni smo da mu Arsenalovi navijači ni danas nisu oprostili prelazak u ManUtd u trenutku dok je nosio kapetansku vrpcu. Nerijetko je znao ulaziti u konflikte i s protivničkim igračima te zbog svoje naravi nikad nije stekao popularnost jednog Van Bastena s kojim je uspoređivan u ranoj fazi karijere. Barem zasad.

No, iza svega toga krije se jedan čudesan talent ili bolje rečeno nevjerojatno precizna ljevica. Svaki put kad nanovo postigne majstorski pogodak, nitko ne može reći da je to bilo slučajno ili da taj čovjek nije rođeni nogometaš. Van Persie je i više od toga. On je na putu da postane ključni čovjek u osvajanju naslova svoje momčadi. A to mogu samo veliki igrači. Baš poput Van Bastena.

Pogodak života

Kad je 2004. godine prešao u Arsenal za skromnih 2,75 milijuna funti bio je samo jedan u nizu nizozemskih talenata. Produkt poznate škole nogometa koja je dala mnogo spektakularnih igrača. Wenger je u njemu vidio dostojnu zamjenu za Dennisa Bergkampa, s time da mu je prvotna uloga bila igrati lijevog krilnog napadača. Sve dok klub nisu napustili Henry i društvo. Iako je već ranije dao nagovijestiti o kakvom se talentu radi. Pogodak Charltonu u sezoni 06/07 spada u pravo remek djelo. Takav gol ne zabijaju nogometni prolaznici.

''To je Robinov pogodak života. Nisam siguran da je ikad zabio takav gol'', rezonirao je tada Wenger, a BBC ga proglasio pogotkom mjeseca.

U Van Persieju kao da je cijelo vrijeme čučao taj potez kojim danas baca u trans domaće navijače, a u gostujućima izaziva bijes i mržnju zbog koje ga još tjednima proklinju. Uostalom, fanovi 'Crvenih vragova' su se do prije godinu dana molili – samo da ne pogodi. Da, izrastao je u napadača koji je postao strah i trepet protivničkih navijača, ali i trenera i obrana. Neki će reći kako nema poštovanja, jer izdao je Topnike i preselio u redove ljutog rivala.

Prelazak u Manchester United

''Moje srce je uz Arsenal i ne mogu se zamisliti u dresu druge momčadi'', rekao je Van Persie 2007. i osvojio srca Arsenalovih navijača. I zato mu mnogi neće oprostiti odlazak na Old Trafford.

Međutim, RVP je jednostavno htio krenuti dalje. Oduvijek mu je želja bila okititi se naslovom prvaka, a Arsenal je posljednji uzeo baš prije njegovog dolaska. Treba li zbog toga osuditi čovjeka? Može li se zamjeriti igraču koji je dao klubu osam najboljih godina svoje karijere? Ne može. Njegov je izbor bio napraviti korak naprijed, kao i Tottijev da vječno ostane u Romi. A oboje su vrhunski igrači i to će ostati.

''S moje strane, kao i Arsenalove, nema ljutnje. Na neke elemente od vitalnog značaja za mene imali smo drugačiji pogled. To je život. Nema potrebe za ljutnjom'', izjavio je Van Persie.

Nizozemac je trenutno prvi strijelac Premiershipa s 19 pogodaka, od čega je dao čak osam prvih golova, dok je veći dio ostalih pao u smiraj utakmica, odnosno kad je ManUtd režirao preokrete kojih je ove sezone bilo poprilično. Da sad upitate Fergusona koja je razlika između današnjeg i prošlosezonskog ManUtd-a reći će vam – RVP. Nesuđeni umjetnik, ali čovjek koji je svoje umijeće pokazao na nogometnim travnjacima. Van Bastenov nasljednik koji igra u životnoj formi...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider