Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sudar titana

Sudar velikana: Mourinho zna kako protiv Fergusona, a znao ga je i 'raspaliti'

Večerašnji sudar titana, službeno najboljeg kluba 20. stoljeća Real Madrida i prema mnogima najvećeg engleskog kluba Manchester Uniteda, obilježit će novi trenerski dvoboj Josea Mourinha i Alexa Fergusona...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

„Prznica“ iz Setubala s „posljednjim škotskim kraljem“ danas dijeli prijateljstvo, rivalstvo, a ponekad i bocu vina, jer Mourinho ne pije viski, omiljeni Fergusonov nektar, no nije oduvijek bilo sve tako bajno u njihovim odnosima, čak dapače, prvi susret bio je iznimno žestok.

Mourinho i Ferguson večeras će ukrstiti mačeve petnaesti put u karijeri. Portugalac ima više uspjeha, zabilježio je šest pobjeda, pet remija i samo tri poraza. Prvu veliku pobjedu nad Fergusonom Mourinho je izvojevao s Portom, kada je u osmini finala Lige prvaka 2004. izbacio favorizirani Manchester United povijesnim golom Costinhne u posljednjim minutama uzvrata na Old Traffordu.

„Post festum“ utakmice bio je žestoki verbalni okršaj dvojice velikih trenera. Ferguson se žalio na suđenje, Manchester Unitedu nije priznat pogodak Scholesa zbog zaleđa. Međutim, zaleđa nije bilo, bila je to čista situacija. Mourinho, naravno, nije ostao dužan Škotu. Zakačili su se već nakon prve utakmice. Ferguson je poludio zbog crvenog kartona Roya Keanea nakon starta na Vitoru Baiji u finišu utakmice.

Mourinho je kasnije rekao kako se Ferguson odbio s njime rukovati nakon utakmice te je u svojem stilu prokomentirao:

„Razumijem zbog čega je uzrujan. Svatko bi bio da gleda kako je njegova momčad nemoćna u sudaru s klubom čiji budžet ne prelazi deset posto njegova kluba“, cinično je izjavio Portugalac.

Ta je izjava raspalila Fergusona. Jedva je čekao uzvrat, no nije dočekao pobjedu, vidno uzrujan nakon gola Costinhe morao je još gledati kako Mourinho sprinta po travnjaku „kazališta snova“. Mourinho je na kraju s Portom otišao do kraja, a potom je preuzeo klupu Chelseaja, na čije je čelo prije toga došao ambiciozni ruski milijarder Roman Abramovič. Započeto rivalstvo nastavilo se u Premier ligi.

„Molim vas, nemojte me nazivati arogantnim, ja sam ipak europski prvak i mislim da sam poseban“, poručio je Mourinho engleskim novinarima na predstavljanju.
Ferguson je kasnije priznao:

„Pomislio sam, on je stvarno drski kurvin sin. Taj mladac dolazi u Englesku i već tvrdi da je poseban. Uz to je rekao svojim igračima da će osvojiti prvenstvo.“

I osvojili su, i to dvaput. U početku su tenzije rasle, ali kako je vrijeme prolazilo Ferguson i Mourinho sve više su se zbližavali, čak toliko da je Ferguson izjavio kako bi želio da Mourinho bude njegov nasljednik na klupi Uniteda kada odluči otići u mirovinu. No, čini se da Ferguson neće tako brzo „baciti ručnik“. Manchester United nezadrživo hita prema još jednom naslovu engleskog prvaka, dok je Real izgubio gotovo sve šanse da obrani španjolsku titulu.

„Kraljevima“ i Mourinhu ostala je samo Liga prvaka. Stoga je Mourinho pod većim pritiskom od Fergusona. Portugalac pošto poto želi završiti svoju epizodu u Realu velikim trijumfom. Na putu do raja ispriječio mu se njegov stari suparnik. Obojica najavljuju veliki spektakl, možda i najveći okršaj u povijesti Lige prvaka.

Da bi bio spektakl i da bi Real prošao dalje, Cristiano Ronaldo mora odigrati partiju na najvišoj razini. O njemu će puno toga ovisiti, neki kažu sve. Bez Ronaldova učinka na travnjaku u vodu padaju sve Mourinhove taktičke zamisli.

Međutim, ako netko poznaje sve njegove slabosti, to je upravo Ferguson, pod čijim se vodstvom Ronaldo formirao u jednog od najboljih nogometaša današnjice. Real je favorit, i to prilično veliki ako je suditi prema koeficijentima najvećih svjetskih kladionica (William Hill plaća prolaz Reala 1.57, a ManU-a 2.25), ali Ferguson u šeširu uvijek ima nekoliko novih trikova...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider