Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Analiza Ivice Mede (I)

Sukobi i svađe: Evo zašto će se iza ovog 'El Clasica' dimiti danima!

Barcelona dočekuje Real Madrid na Camp Nou u subotu (18 sati) u okviru 10. kola Primere, a GOL.hr donosi komparativnu analizu obiju momčadi…

Groznica „El Clasica“ cijeli tjedan trese Španjolsku i cijeli svijet. Medijska priprema obračuna Barcelone i Real Madrida ulazi u samu završnicu. Kontroverze i prepucavanja navijača i medija bliskih Realu i Barceloni sastavni su dio svakog „El Clasica“. Svatko ima svoje mišljenje, naširoko se raspreda tko je bolji, tko je jači, tko je bolje trgovao prošlog ljeta i naposljetku – tko je bliži pobjedi.

>> Najveće 'krađe' na relaciji Barca - Real: Hrvat u najmomčadi!

>> Navijači Barce spremaju nikad viđenu scenu: Šokirat će Real i svijet!

>> Uoči Clasica na Camp Nouu: Guardiola vjeruje u Real i Ancelottija

>> Neymar otkrio kako se pripremio za Pepeove provokacije

Uglavnom se najveće razmirice vode oko toga tko ima ubojitiji tandem: Lionel Messi i Neymar protiv – Cristiana Ronalda i Garetha Balea. Naravno, ako će sva četvorica biti u momčadi, a čini se da hoće. Baleu i Neymaru to će biti prvi „El Clasico“ u karijeri. Bale se oporavio od ozljede leđa i konkurira za udarni sastav, jednako kao i Xabi Alonso koji je dugo izbivao s travnjaka nakon oporavka od operacije. Oba trenera imaju na raspolaganju gotovo sve igrače iz užeg sastava. Martinu će nedostajati samo ozlijeđeni Jorda Alba, a pod upitnikom je Gerard Pique. Ako ne bude igrao, zamijenit će ga oporavljeni Carles Puyol. Ozlijeđeni su još Jonathan dos Santos i Afellay.


Ubojiti tandemi: Messi i Neymar protiv Ronalda i Balea

Kao i uvijek kada su u pitanju Real i Barcelona, mišljenja su stubokom podijeljena oko svakog detalja, a kamoli oko toga tko ima ubojitiji tandem. Sve ovisi o osobnim preferencijama i ukusu. Nema sumnje kako se radi o fantastičnim nogometašima, ali isto tako različitim tipovima igrača. Bit će to sudar mega-zvijezda, ali i različitih stilova.

Iako je jasno da će puno toga ovisiti o Messiju, Ronaldu, Baleu i Neymaru, odlučivat će ipak bolja forma momčadi. Nogomet je ipak kolektivni sport. Nakon „klimavog“ ulaska u sezonu, čini se da je Real uhvatio pravu formu. I to u pravo vrijeme. Barcelona ulazi u najveći derbi s tri boda prednosti, ali je iznenađujuće remizirala u prošlom kolu u Pamploni i tako prekinula nisku od osam uzastopnih prvenstvenih pobjeda. Nema sumnje kako je time dodatno popravljen narušeni moral „kraljevske momčadi“. Pobjeda protiv Juventusa u Ligi prvaka dodatno je ohrabrila „kraljeve“. Real sada na bunjištu najvećeg rivala ima šansu anulirati zaostatak od tri boda. Međutim, to je lako reći, a jako teško ostvariti. Barcu „peče“ nula iz Pamplona, dok remi iz Milana nije loš rezultat, ali pobjedom u derbiju može zatomiti sve rane i otići na šest bodova razlike. Nema sumnje kako bi to bio snažan udarac za Real. Pitanje je bi li se „kraljevi“ od tog „aperkata“ mogli oporaviti?

Ako se složimo da im je razina forme tu negdje, ostaje pitanje tko je jači i bolji gledajući po pozicijama. Carlo Ancelotti i Gerardo 'Tata' Martino na raspolaganju imaju dvadesetak zaista fantastičnih nogometaša. Međutim, ne mogu svi igrati, netko mora ostati na klupi ili čak tribinama. Ancelotti i Martino moraju se odlučiti koga će ubaciti u „vatru“. Obojica imaju svoje nedoumice, Ancelotti, čini se, veće. Talijan je, čini se, raskrstio s time hoće li od prve minute krenuti s Baleom. Najavio je da hoće, ali možda „pili naopako“. Kako god, donosimo našu analizu, s kojom se, jasno, ne morate složiti, momčadi po pozicijama.

Vratari

Na prvi pogled moglo bi se reći da Ancelotti ima slatke brige kod izbora prvog vratara. Međutim, kad se malo dublje uđe u analizu, to je u ovom trenutku više problem no zadovoljstvo. Ancelotti je na tragu Mourinha, posjeo je Ikera Casillasa na klupu, prednost je dao Diegu Lopezu. A „Sv. Iker“ na klupi zapravo je „tempirana bomba“. To se zorno pokazalo prošle sezone kada je u svlačionici „kraljeva“ svako malo „kuhalo i gruvalo“. Nakon Mourinhova odlaska, očekivao je da će ponovno postati „broj jedan“. Ancelotti se nije složio. Talijanski stručnjak jednako kao i portugalski mu prethodnik ne voli „krtice“ u momčadi.

S druge strane, 'Tata' Martino nema dileme, Victor Valdes glavni je „portir“ Barcelone. Valdes je sklon fatalnim pogreškama, pamtimo nekoliko njegovih „kiksova“ u najvećim derbijima, ali je isto tako u nekoliko navrata znao spasiti Barcu bravuroznim obranama u velikim utakmicama. „Stari“ Casillas sigurno je bolji od Valdesa, za Lopeza nismo baš sigurni, iako se mora reći da je do sada nadmašio sva očekivanja i da brani sjajno. Ovdje je realno dati malu prednost Madrižanima.

Bekovi

Barcelonini bekovi zapravo su krila, jer Barca poslovično dominira posjedom lopte i stalno pokušava biti u napadu. Dani Alves i Jordi Alba prošle sezone doprinijeli su u Barcinu osvajanju naslova prvaka s dva gola i jedanaest asistencija. Nema sumnje kako će i ove sezone ostati jake Barcine karike. Međutim, Alba je trenutačno ozlijeđen, Alves se tek oporavio, a zamjene ipak nisu tako kvalitetne. Adriano i Martin Montoya mogu dosta kvalitetno odraditi zadatke u obrani, no u ofenzivno su ipak slabiji.

Realov bekovski par ofenzivno možda nije na razini Barcinog, ali ne može se reći da su klasični bekovi. Alvaro Arbeloa za mnoge je prošle sezone bio najslabija karika Realove momčadi, dok je Marcelo često izbivao zbog ozljeda. Talentirani Daniel Carvajal, povratnik iz Bayer Leverkusena, najvjerojatnije će biti prva Ancelottijeva opcija na desnom boku. Čini se da je Barca ipak jača na bekovskim pozicijama.

Stoperi

Ako Real ima određenih problema na bekovskim pozicijama, zato na mjestu stopera ima iznimne svjetske klase, možda i najbolji stoperski par u ovom trenutku. Sergija Ramosa, koji može igrati na više pozicija, mnogi analitičaru smatraju najboljim defanzivnim igračem svijeta, a Raphaela Varanea najvećim potencijalom. Ancelotti može još računati na portugalskog veterana Pepea te Nacha, talentiranog produkta Realove škole nogometa. Real na ovim pozicijama ima „širinu i dubinu“.

Za Barcelonu se to baš i ne može reći. Gerard Pique zasigurno je svjetska klasa, ali čini se da više nije u formi iz nekih prošlih sezona, kada je konkurirao za najboljeg stopera na svijetu. Osim toga, trenutačno ima problema s ozljedom butnog mišića i pitanje je hoće li biti spreman za veliki derbi. Javier Mascherano ipak je veznjak, zadnji vezni njegovo je prirodno mjesto, a na mjestu stopera našao se silom prilika. Carles Puyol će zamijeniti Piquea, ako ovaj ne bude mogao, ali tek se oporavio od operacije koljena i pitanje je hoće li više ikada biti onaj stari? Biologija ipak čini svoje. Marc Bartra je talentiran, ali još mora puno učiti. Real sasvim sigurno u „defanzivnoj centrali“ ima bolje opcije.

Defanzivni vezni

Ovdje nije lako odlučiti. Barcelona u svojem tradicionalnom sustavu igre (4-3-3) na zadnjem veznom gotovo uvijek ima istog igrača – Sergija Busquetsa, kojeg mnogi smatraju najboljim zadnjim veznim na svijetu, dok Real često „dublira“ tu poziciju. Veznjaci su ključni igrači za Barcinu „tiki-taku“, a Busquets je možda i najvažniji igrač Barcina veznog reda pa tako i čitave momčadi.

Realov duo zadnjih veznih ima dosta drugačiju ulogu u momčadi. Xabi Alonso i Sami Khedira držali su te pozicije u posljednjih nekoliko sezona, no dolaskom hrvatskog reprezentativca Luke Modrića pa Casimera i potom Asiera Illarramendija situacija se promijenila. Alonso se tek oporavio od operacije, a Khedira nije zadovoljan statusom u Realu. Modrić, Casimero i Illarramendi kreativniji su i skloniji ofenzivnoj igri, ali mogu odraditi i obrambene zadaće. Ancelotti na ovim pozicijama ima slatke brige. Nekako nam se čini da su „divovi“ ovdje poravnati, iako Busquets ima prednost ako se gleda isključivo rola zadnjeg veznog, ali Real ima veću širinu.

Drugi dio pročitajte u subotu, 26. listopada...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider