Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Željka Vele

Po čemu ćemo pamtiti nogometnu 2012.?

Na reprezentativnom planu, globalno, pamtiti ćemo je po nastavku španjolske dominacije koja je u ljetos u Ukrajini „vezala“ dva Eura zaredom. Između njih je, kao ukras na vrhu, World Cup iz Južne Afrike.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Španjolska je već obilježila godine koje su iza nas. Nakon lakoće kojom su se u finalu obračunali s Italijom ostalo je pitanje tko će ih i kada skinuti? Kao nogometni vladari zemaljske kugle gotovo bezbrižno mogu uživati do Brazila 2014.

Naša je reprezentacija odigrala još jedan veliki turnir. Dojam je bolji od rezultata. Rezultat nije dobar čim nismo prošli skupinu, ali bilo je solidno. Propustili smo priliku napraviti „break“, skinuti skalp nekog istinskog velikana. Napraviti iskorak kojeg je svojedobno na velikim natjecanjima radila Ćirina Hrvatska. Šteta, bilo je blizu. Nakon šest godina otišao je Bilić. Došao Štimac. Debitirao Sammir.

Dinamo je, uz zadržavanje primati u Hrvatskoj, odigrao još jednu Ligu prvaka koja mu je donijela novac , ali i frustracije. U samom finišu ipak je osvojen bod kojim su se izbjegli brojni negativni rekordi. Dobar uvod u novi početak, možda već dogodine. Iako, moraju se odlučiti, žele li rezultat ili biti izlog za prodaju igrača. Oboje zajedno ne ide.

Hajduk je krenuo u obračun s grijesima vlastite prošlosti, posljedicama nedovoljno rezolutne stručne politike i potpunog financijskog nereda. Projekt „Naša dica“ naišao je na topao prijem kod publike i razvija se u poticajnoj atmosferi. Bili smo svjedoci apsurda razumljivog samo nama, lokalnom stanovništvu. Dinamo plaća milijun kuna da dođete gledati Ligu prvaka, Hajdukovi navijači kupuju ulaznice za utakmicu koja se već odigrala. Da Marsovci slete u Hrvatsku i vide to, pobjegli bi u čudu.

Dogodio nam se jedan od najneočekivanijih raspleta Lige prvaka. Abramovičev Chelsea osvojio je pokal, zadovoljio opsesiju svog vlasnika, valjda u trenutku kada se ni bogati Rus tome nije nadao. Chelseajev put kroz nokaut fazu, posebno utakmice s Barcelonom i Bayernom, predložak su za kojim vape holivudski producenti. Fenomenalni Drogba zadivio je svijet.

Ali više od Drogbe svijet je zadivio čudesni, neponovljivi velemajstor Lionel Messi. U prvom dijelu sezone vodio je golemu borbu s Cristianom Ronaldom. Njih dvojica odveli su i klupske i pojedinačne rekorde u neku novu dimenziju. Na kraju se Primeri radovao Portugalac, ali je u drugom dijelu sezone igrao samo Messi. Oborio je rekord po broju golova u jednoj sezoni, koliko god isti neslužben bio. I, mada je nezahvalno uspoređivati igrače iz različitih epoha, dokazao je da je najveći. Najveći ikada.

2012. donijela je veliko pospremanje u Rusanovoj. Pometen je Marković, a Srebrić je premješten na manje važnu policu. Iako su u godini na izmaku Šuker i njegovi suradnici odradili šest mjeseci mandata, ne možemo izdvojiti neka velika postignuća. Valjda nećemo isto kazati i za godinu dana?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider