Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Teške optužbe

Platini glasao za Katar, ali tvrdi: Ja sam čovjek koji se ne da potkupiti!

Iako je ugledni francuski magazin France Football na 20 stranica objavio dosje naziva Qatargate u kojem otkriva da je bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy tražio od predsjednika UEFA-e Michela Platinija da glasa za Katar kao domaćina SP 2022. godine, ovaj je to oštro negirao...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

France Football pisao je da je Sarkozy prije glasovanja pozvao Platinija na večeru s katarskim princem Tamimom bin Hamadom bin Khalifom Al-Thanijem i uvjeravao ga da svoj glas treba dati upravo Kataru. Platini je priznao da je bio na večeri, ali tvrdi da ga Sarkozy nije tražio da glasa za Katar, već se razgovaralo o ulaganjima u francuski nogomet. No, Katar je 2. prosinca 2010. dobio domaćinstvo SP-a, a Platini je uskoro priznao da mu je dao svoj glas upravo Kataru premda se očekivalo da će podržati SAD.

>> Skandal oko SP-a: Platiniju je naređeno da glasa za Katar?

"Da, glasovao sam za Katar kao domaćina Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine, ali na svoju inicijativu. Bivši predsjednik Sarkozy nikada nije i nikada ne bi tražio od mene da dam svoj glas nekoj od država, jer on dobro zna da sam ja svoj čovjek, koji se ne da potkupiti. Svoju sam odluku donio u potpunosti samostalno i vođen ničim drugim nego logikom. Dao sam glas da se najveće nogometno natjecanje održi u zemlji koja nikada prije nije imala priliku za takvo što. Ono što je France Football pokušao dokazati su u potpunosti besmislice. Ostavljam si za pravo da podignem tužbu protiv bilo koga tko se usudi preispitivati moj integritet prilikom glasovanja", zaključio je Platini nedugo nakon objave dosjea francuskog magazina.

Podsjetimo i da je bivši dopredsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Jack Warner istaknuo mogućnost da su četvorica članova Izvršnog odbora primila ukupno 20 milijuna dolara kako bi glasali za Katar. Imenova je tada Issu Hayatoua (Kamerun), Nicolasa Leoza (Paragvaj), Julija Grondonu (Argentina) i Rafaela Salguera (Gvatemala). (TS)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider