Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
GOL.hr predstavlja

Ovo je pet pojačanja koja su se brzo višestruko isplatila!

Premda su, ovisno o ligama, prošla tek dva do dva i pol mjeseca (n)ove sezone, nekoliko je imena koja su ljetos promijenila sredine i unatoč kratkom periodu opravdala status 'pojačanja', te uložene milijune eura...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dakako, ovakav izbor je pomalo nezahvalan, jer svaki iz petorke za koju smo se odlučili, može biti još bolji i pružiti još više. Što u konačnici očekuju i novi poslodavci, iako već sada trljaju ruke, svjesni da su – pogodili.

Kevin Strootman (Roma, došao iz PSV-a za 16.5 milijuna eura)

Pravo je čudo kako je Roma dovela ovog 23-godišnjeg Nizozemca, tim prije jer Rimljani ne igraju Europu. Strootmana je htjelo skoro pa 'pola Europe', spominjao se kao velika želja Manchester Uniteda, ali na kraju se skrasio u Rimu. Nije to bio tako zvučan transfer, no potpuno je jasno kako je Roma apsolutno pogodila.

Strootmanov uspon je strelovit, u siječnju 2011. iz drugoligaša Sparte Rotterdam došao je Utrecht, da bi već nakon polusezone preselio u PSV. U klubu iz Eindhovena postao je jedna od najbitnijih karika, stigavši i do nizozemske reprezentacije.

Po dolasku u Rim, ni kriv ni dužan izazvao je kontroverze. Naime, Strootman je uzeo 'šesticu', jedini umirovljeni broj Rome koji je nosio legendarni brazilski branič Aldair iz posljednje šampionske generacije Rome 2000/2001. Navijačima to nije sjelo, ozbiljno su se naljutili na klub, a dio njih i na Strootmana, iako je Aldair dao dopuštenje da uzme njegov nekadašnji broj.

Ipak, Strootman se sam pobrinuo da u ekspresnom roku umiri fanove Rome. Veznjak kojeg ima posvuda, koji svaku loptu igra s najviše dva dodira, a igra bez lopte mu je gotovo savršena. Pravi moderni 'box to box' veznjak, koji je rasteretio De Rossija (ponovo igra 'nogomet života') i Pjanića (konačno pokazuje svoj puni potencijal).

Strootman je definitivno jedna od najvažnijih karika čudesno dobrog sastava Rudija Garcije. Premda nije igrač kojeg ćete najprije primjetiti na terenu, Strootman je već zabio 2 pogotka i upisao 5 asistencija, tek jednu manje od Tottija koji je prvi asistent u Ligama petice. Rimljani su uvjereni: ovako dobrog veznjaka Roma nije imala od Emersona, još jednog sjajnog Brazilca iz kultne sezone 2000/2001, kada je Vučica uzela svoj treći i posljednji scudetto.

Pierre-Emerick Aubameyang i Henrikh Mkhitaryan (Borussia Dortmund, došli iz St. Etiennea za 13 milijuna eura, odnosno Šahtara za 27.5 milijuna eura)

Klub iz Dortmunda ostao je u šoku kada je svibanjsku završnicu Lige prvaka začinila objava kako domaći momak, Mario Gotze, za 37 milijuna eura odlazi u Bayern. Čelnici Borussije dobili su dobru svotu novca, ali i nezavidan zadatak: pronaći adekvatnu zamjenu. Odlučili su se za dvojac Aubameyang i Mkhitaryan.

Prvi je došao iz Francuske kao drugi strijelac tamošnje lige (19 pogodaka + 9 asistencija), dok je potonji doveden iz Šahtara gdje je, iako iz nogometno egzotične Armenije, zasjenio svu silu Brazilaca. Mkhitaryan je, naime, iza sebe imao sezonu s brdom asistencija, te nevjerojatnih 29 pogodaka, od čega 25 u domaćem prvenstvu, čime je srušio rekord ukrajinske lige. Mnogi stručnjaci već tada su procijenili kako je Borussia napravila fantastičan posao i da nimalo ne treba žaliti za Gotzeom. Da je viceprvak Europe osim kvantitete dobio i dodatnu kvalitetu pokazalo se uskoro.

Aubameyang, koristan na lijevom krilu, ali i kao 'second striker' i u samom vrhu napada, već je zabio 7 pogodaka u Bundesligi. Zasad nije primjetan u Ligi prvaka, no tamo se iskazao Mkhitaryan, strijelac u velikoj pobjedi kod Arsenala. Taj ofenzivni veznjak, čiji je najjači forte kretanje bez lopte i prepoznavanje, te iskorištavanje slobodnog prostora, dodao je još 3 gola i 5 asistencija u Bundesligi.

I dok se Gotze muči s ozljedama, slabom fizičkom spremom i privikavanjem na novu sredinu, ali i stil Pepa Guardiole, u Borussiji pomalo trljaju ruke. Stroj Jurgena Kloppa još se nije niti pošteno zagrijao, a dva pojačanja već su pokazala spremnost za najviše domete.

Dejan Lovren (Southampton, došao iz Lyona za 10 milijuna eura)

Našem stoperu znali su se događati kiksevi u dresu hrvatske reprezentacije, a iz Francuske smo nerijetko slušali kritike na račun njegovih igara. Zapravo prečesto, jer sada je sasvim očigledno kako Francuzi nisu znali cijeniti Lovrena, a u tome su nadmašili čak i nas. Prava istina jest kako je Lovren, usprkos svojim manama, jedan od najmodernijih stopera svijeta. Visok, snažan, skočan, agilan, ali i tehnički vrlo dobar. Centralni branič koji nije jedan od 'siledžija', nego tip stopera koji zna igrati nogomet i zna s loptom.

Lovren se u Premier ligi preporodio, a u njegovom Southamptonu su oduševljeni. Trener Pochettino, i sam nekada solidan defenzivac Espanyola, PSG-a i argentinske reprezentacije, spojio je Lovrena u stoperski tandem s portugalskim starosjediocem Joseom Fonteom. 'Sveci' su startali iznad svih očekivanja, nakon 10 kola su šesti s tek jednim porazom, -1 za Ligom prvaka, -6 za vodećim Arsenalom, a u 900 minuta primili su svega četiri pogotka.

Dosad je u džep pospremao primjerice Van Persieja, a na Anfieldu zatvorio Sturridgea, stigavši još poentirati za pobjedu nad Liverpoolom. U Lyonu 'crna ovca', a u Southamptonu 'stoper svjetske klase'. Jer upravo je tako Lovrena nazvao Gary Neville, danas jedan od najboljih i najcjenjenijih televizijskih nogometnih analitičara na svijetu.

Prisnažio je i Jamie Carragher, ikona Liverpoola, koji je Lovrena i kolege iz obrane usporedio s legendarnom defenzivom Milana (Baresi, Maldini...). Neville je dodao: “Lovren je dominantan, pravi lider momčadi. Zapravo je nevjerojatno kako nitko od velikih klubova nije primjetio Hrvata, jer on je upravo ono što treba svakom klubu.” I baš taj beskompromisni, pa i liderski stil napravio je Lovrena u kratkom roku idolom navijača Southamptona. A kako stvari stoje, ubrzo bi mu mogao donijeti i 'must buy' titulu na listama želja najvećih engleskih I europskih klubova...

Giovani dos Santos (Villarreal, došao iz Mallorce za 6 milijuna eura)

Sjećate li se Giovanija dos Santosa? Nekada je bio među najvećim nadama Barcelone, potom je s 19 godina za velikih 6 milijuna eura preselio u Tottenham, ali u redovima Spursa nije postigao što i Modrić ili Bale, već je spao na margine. Neuspješne su bile posudbe u Ipswichu i Galatasarayu, da bi mu tek kaljenje u Racing Santaderu dalo šansu da se oslobodi okova u Tottenhamu.

Otišao je u Mallorcu za milijun eura i tamo lani imao prosječnu sezonu sa šest golova u 29 nastupa. Ispada kako je tih šest pogodaka ušesterostručilo njegovu cijenu, jer Villarreal ga je ljetos platio – šest milijuna eura. I ponovo je sve u znaku broj šest – baš toliko pogodaka trenutno na svom kontru ima omaleni Meksikanac. S jednom bitnom razlikom, sada mu je u Žutoj podmornici za taj učinak trebalo tek 12 susreta.

Dos Santos zabija svaku drugu utakmicu, točnije u prosjeku svakih 137 minuta. Villarreal je opet hit Primere, na visokom četvrtom mjestu, tik iza nedodirljive trojke – Barcelone i madridskih Atletica i Reala. I dos Santos i Villarreal ponovo su željni slave i borbe za 'četvorku' u Primeri. Takvo što na vrhunsku nogometnu scenu vratilo bi i dos Santosa, potvrdivši da ipak ima 'ono nešto' i da nije uzalud stasao u La Masiji...

Mesut Ozil (Arsenal, došao iz Real Madrida za 50 milijuna eura)

Najboljeg asistenta Europe svjesno smo postavili na posljednje mjesto. Razlog je dakako senzacionalnih 50 milijuna eura koliko ga je platio Arsenal, a čime je Ozil postao najskuplji njemački nogometaš u povijesti (kratko, jako kratko je to bio Gotze). Jasno je kako se takav novac ne može isplatiti u manje od tri mjeseca sezone, no činjenice su sljedeće.

Ozil je nakon podosta vremena prva ozbiljna kupovina Arsenea Wengera, koji je konačno prestao nove akvizicije tražiti po 'dječjim vrtićima' i zavirio u skupocjene izloge konkurencije. Bivša 'desetka' Reala u Arsenalu je na 3 pogotka i 5 asistencija u ukupno 10 utakmica, kombinirano Premier lige i Lige prvaka. Njegov dolazak kao da je pokrenuo cijelu momčad, sada svjesnu da u svojim redovima konačno ima svjetsku klasu.

Zasad su najviše iskočili Ramsey i Giroud, a Topnici su poslije 10 kola vodeći u Engleskoj s pristojnih pet bodova viška ispred Chelseaja i Liverpoola. Porazom na Emiratesu od Borussije Dortmund kompromitirali su pak šanse za odlazak u nokaut fazu Lige prvaka. Uzvrat na Westfalenu čini se idealnom prilikom da Ozil isplati još koji 'milijunčić' i pokaže zašto je baš on bio 50 milijuna eura vrijedni izbor škrtog Wengera...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider