Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Skandal koji potresa nogomet

Otkriva se sve više detalja oko namještanja: Mozak operacije u Singapuru!

Polako se otkrivaju zanimljivi detalji vezani za Europolovo izvješće o gotovo 400 namještenih utakmica u Europi i još 300 diljem svijeta.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Do prije 15-ak godina, nogometne utakmice namještale su se gotovo isključivo zbog rezultata. Nekome je trebalo za naslov prvaka, Europu ili ostanak, pa je kupio suca ili stimulirao suparnika da se na dan utakmice baš i ne trudi. No, ekspanzijom klađenja, pogotovo internet klađenja, problem postaje puno veći i sofisticiraniji.

Više nije potrebno utjecati samo na konačni rezultat - može i na broj golova na utakmici, broj golova unutar jednog poluvremena, kartone ili jedanaesterce. I što je za mafiju najljepše, ne mora se raditi o utakmici visokog rizika, jer se pozamašan novac može okrenuti na drugoligašima, egzotičnim zemljama ili malenim teniskim turnirima.

Europol je otkrio da je jedan od glavnih mozgova operacije - Singapur. Kraljevstvo korupcije povezano s klađenjem.

Glavni lik, izvjesni Tan Seet Eng. On i njegovi jataci potplaćivali su suce i igrače, režirajući tako događaje na utakmicama igranim tisućama kilometara daleko.

Iz Europola je procurilo: od europskih 380 korumpiranih utakmica, najviše ih je iz Njemačke i Turske, a iz Hrvatske - 18!

Što se Lige prvaka tiče, najvjerojatnije je riječ o dvoboju Liverpoola i Debrecena, iz 2009-te. Direktiva iz Singapura bila je da Mađari prime tri ili više golova, a istražitelji navodno posjeduju snimke razgovora i SMS-ove koji dokazuju umiješanost Debrecenovog vratara Vukašina Poleksića. Inače, utakmica je završila 1-0 za Liverpool pa su, ako je sve to točno, mafijaši barem toga dana bili na gubitku.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider