Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
To je atomski nogomet

Oni melju sve i zapanjuju stručnjake: 'Jednostavno, s time se još nismo susreli'

Možda i najuzbudljivija, te svakako najpotentnija europska momčad opravdala je spomenute epitete prošlog tjedna...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Red Bull Salzburg, koji je u zimskoj pauzi razbio Bayern s 3:0 i kojeg smo prije nešto više od mjesec dana na GOL.hr-u najavili kao budući hit Lige prvaka, razmontirao je Ajax u prvoj utakmici 1/16 finala Europske lige. Usred amsterdamske Arene bilo je 0:3 za Austrijance, uz dva gola Soriana i jedan Manea!

A komotno je moglo biti i 0:6... Nevjerojatna je lakoća kojom se Salzburg obračunao s vodećim sastavom nizozemske lige. Bila je to dominacija i zapravo jednosmjerna utakmica od prve do posljednje minute. Svjesni smo, Ajax nije Real Madrid, riječ je o momčadi drugog, ako ne i trećeg europskog razreda.

Ali Ajax svakako ima određenu kvalitetu i podosta perspektive. Uostalom, momci Franka De Boera prošle jeseni završili su kao treći u skupini Lige prvaka, iza Barcelone i Milana, a ispred Celtica. Dva puta remizirali su s Rossonerima, dok su Barcu u Amsterdamu svladali s 2:1. U tri domaća susreta primili su dva gola, s time da su im i Milan i Barca zabijali iz penala.

Općenito, Ajaxova Arena je teško osvojiva tvrđava. U aktualnoj kampanji dosad su pred svojim navijačima odigrali 19 utakmica, izgubivši samo jednu i primivši pritom svega 10 pogodaka. A onda je došao Salzburg koji ne da ih je pobijedio, već ponizio! Samo 35 minuta bilo je dovoljno 'Bikovima' da im strpaju tri komada.

Ajaxov golman na mukama: Nikad u karijeri toliko 'povratnih', a što napraviti s njima?

Posebno zapanjujuć bio je način na koji je Salzburg ostvario trijumf, koji će im dodatno povećati krila. Austrijanci su nevjerojatnim presingom od samog početka pa sve do kraja doslovce uništavali domaće igrače. Vratar Cillessen primio je bezbroj povratnih lopti, vjerojatno najviše u karijeri. No ni to mu nije pomagalo, jer ubrzo bi ostajao bez opcija; ako bi poslao dugu loptu, u pravilu bi je osvajali Salzburgovi braniči i veznjaci, ako bi pak pronašao nekoga od svojih stopera ili bekova, njih bi za sekundu počeli gristi gostujući ofenzivci. To je čudesni kvartet Kampl-Alan-Soriano-Mane.

Očigledno talentirani Salzburgov trener Roger Schmidt krenuo je sa sustavom 4-4-2, gdje su Kampl i Mane bili krila, a Alan i Soriano napadači. Međutim, to se mijenjalo u 4-2-2-2, pa čak i 4-2-4. Praktički u svakom trenutku gosti su imali po četvoricu igrača na 25 metara od Ajaxovih vratara, nekada i šest njih! Njihova igra je spektakularno brza, tu nema tika take niti driblanja. Svih deset nogometaša je u pokretu prema naprijed, lopta se ne vraća iza, samo se juri okomito na protivnička vrata. Pravi, atomski nogomet, na koji Ajax nije imao odgovor. Ne treba čuditi da su domaći imali jedan i pol udarac na gostujući gol, i to u završnici prvog, te drugog dijela.

Poslije utakmice nizozemski novinari upitali su Franka De Boera je li siguran da su njegovi skauti dobro proučili Salzburg, a on je bio brutalno iskren i precizan...

„Jesmo, proučili smo ih dobro. U čemu je zapelo? Pa jednostavno, dosad nismo igrali protiv momčadi koja konstantno igra presing preko cijelog terena, i to svih 90 minuta.“

Bayern, Barca, Dortmund, ma zaboravite... Pokojni šjor Ivić uživao bi u presingu Salzburga

Da je živ, šjor Tomislav Ivić uživao bi u Salzburgovom presingu, ovog trena najboljem kojeg nudi neka momčad u Europi. Legendarni hrvatski trener na seminaru u Herceg Novom 2005. godine upravo je 'moderni presing', kako ga je nazvao, okarakterizirao kao priliku svakoga da pobijedi boljega od sebe.
Ivićeva filozofija nadahnula je Jurgena Kloppa, čijoj je Borussiji Dortmund presing (bio) najjači forte. U nekim intervjuima i Klopp je potvrdio da pravi presing čini čuda...

„Jedna stvar je imati talent, a druga što ćete s njime napraviti. Nikad ne bih volio imati momčad u kojoj su Messi, Xavi i Ronaldo, jer to bi bilo kao da igram tenis protiv trogodišnje curice. Radije bih igrao protiv odraslog čovjeka, pa i ako izgubim, barem će biti zabavnije i nešto ću doživjeti. Ne želim samo pobjeđivati, već i osjećati“, kazao je Klopp i dodao:

„Nije uvijek najbolji onaj trener koji ima najbolju momčad. Ako možete biti uspješni s limitiranom momčadi, to je još uzbudljivije.“

Pogledajte čudesni presing Salzburga na Amsterdam Areni!

Roger Schmidt u Salzburgu ima momčad prepunu iznimno potentnih nogometaša, no svi oni tek se trebaju dokazati na najvišoj sceni i u tom su smsilu 'limitirani'. Ali upravo atomski nogomet i moderni presing kojeg igraju tjera sve veći broj stručnjaka i nogometnih fanova da čvrsto vjeruju kako se
u Mozartovom gradu uistinu sprema nešto veliko. Kad vidimo kako su osminu finala Lige prvaka odigrali Bayer Leverkusen i Schalke, usudimo se zaključiti da bi već sada Salzburg ponudio kudikamo više.

Zasad ih nastavljamo pratiti u Europskoj ligi, u kojoj su u dosadašnjem dijelu maksimalni, sa sedam pobjeda iz sedam utakmica. Niti u domaćem prvenstvu, unatoč +19 pred drugoplasiranim Grodigom, ne posustaju. Netko će reći 'slaba liga', no definitivno je za svako poštovanje da iz kola u kola, premda odavno bez imperativa, melju protivnike. Četiri proljetna dvoboja, četiri pobjede, uz gol razliku 21:3. Nakon 'mozartovski' genijalne opere u Amsterdamu, u B sastavu pregazili su Admiru 6:1, poslije zaostatka 0:1.

Doduše, u drugom poluvremenu ušao je glavni strijelac Alan i za 45 minuta isporučio hat-trick. Bila je to 64. službena utakmica u nizu u kojoj su zabili gol (zadnja 'nula' 28.10.2012. kod Rapid Beča). Večerašnji uzvrat s Ajaxom bit će tek formalnost, to jest prilika za novu euro pobjedu i sjajna uvertira za osminu finala. Tamo će na Maccabi Tel Aviv ili Basel (prvi susret 0:0), prolazne suparnike koji na spomen Salzburga već osjećaju knedlu u grlu...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider