Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Intervju za GOL.hr

On je 'otkrio' Mandžu i zna kada najviše pati: 'Skočio bi s petog kata!'

O radnim navikama, karakteru i općenito vrlinama i manama Marija Mandžukića porazgovarali smo s trenerom koji je značajno utjecao na karijeru napadača Bayerna i hrvatske reprezentacije…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sukob Pepa Guardiole i Marija Mandžukića te mogući odlazak hrvatskog reprezentativca na kraju sezone iz redova aktualnog prvaka Europe top je tema hrvatskih ali i većine njemačkih pa čak i europskih medija. Prašina se diže samo za onima koji uistinu vrijede. To govori da je Mandžukić izrastao u pravu internacionalnu zvijezdu.

Jesu li ove riječi definitivni znak da Mandžukić mora otići?

Iako se otpočetka sezone spekulira o trzavicama i neslaganju između slavnog španjolskog trenera i sjajnog hrvatskog napadača, ipak je prilično šokantno zazvučala vijest da je Guardiola izostavio Mandžukića iz momčadi Bayerna zbog nezalaganja na treningu, a uoči gostovanja kod Borussije M'gladbach na otvorenju nastavka sezone Bundeslige.

Mile Petković imao važni u ulogu u Mandžinoj karijeri

„Moram priznati da sam bio iznenađen jer Mandžukića ne poznajem kao igrača koji bi se 'švercao' na treninzima. Dapače, on je jedan od rijetkih nogometaša koji s podjednakom željom i žustrinom radi na treninzima kao i na utakmicama“, kazao nam je Mile Petković, poznati vinkovački trener koji je odigrao važnu ulogu u Mandžukićevoj karijeri i dobro ga poznaje.

Iako Petković to neće potvrditi, može se reći da je na neki način otkrio Mandžu. Petkovića mnogi smatraju jednim od najboljih hrvatskih trenera. Nikada nije dobio šansu raditi u Dinamu ili Hajduku, ponajprije zbog toga što se ne voli „gurati“, vrlo je čvrstog karaktera, financijski neovisan, poprilično tvrdoglav i pomalo „zaguljen“, uvijek ima svoje mišljenje od kojeg teško odstupa. Možda su se Petković i Mandžukić baš zbog sličnih karakternih osobina našli na istoj valnoj dužini. Petković je, naime, vjerojatno najzaslužniji što je Mandžukić prešao iz Marsonije u Zagreb u ljeto 2005. Navodno je Mandžo želio u Hajduk, ali Splićani ga nisu „prepoznali“. No, Petković je po tko zna koji put pokazao da ima osjetljiv „nos“ za veliki posao…

„Zamijetio sam ga još dok sam vodio Cibaliju prije odlaska u Zagreb. Kad ga nisam mogao gledati, 'snimanje' sam prepustio svojim prijateljima“, priča Petković koji se dugo poznaje s Mandžinim ocem Matom.

„Znamo se još iz vremena dok je igrao za BSK. Čuveni je stoperski par Mandžukić – Marić. Mario fizičkim predispozicijama nevjerojatno nalikuje svojem ocu koji je bio odličan igrač, isto tako suhonjav, žilav i izdržljiv. Da se uspio dokopati Prve lige, što je prije bilo jako teško, mislim da bi napravio veliku karijeru. Stvari se nisu poklopile, jednostavno nije imao sreće. No, ono što nije uspjelo ocu ostvario je sin, koji je naslijedio stvarno dobre gene. To je bio jedan od razloga zbog čega sam vjerovao kako u Mariju leži veliki potencijal“, kaže Petković dodajući kako su Mandžukići podrijetlom iz Pruda u Bosanskoj Posavini.

„Iz toga kraja dolaze iznimno žilavi i karakterni ljudi. Tko je čuo za Prud zna o čemu govorim“, kaže Petković kojeg mnogi smatraju jednim od najboljih hrvatskih trenera, no poslovično je samozatajan, ne voli se gurati u prve redove, što je možda i jedan od razloga zbog čega nije napravio još veću trenersku karijeru.

Umalo nije potpisao sa Zagrebom

Pod njegovim vodstvom profiliralo se mnogo nadarenih nogometaša. Rijetko je griješio u procjeni igrača.

„Nije lako predvidjeti kako će se igrač razvijati, puno je faktora u igri. No, za Mandžukića sam bio prilično siguran da će postati marka. Nisam mogao znati do kuda će dogurati, ali mogu reći da nisam nimalo iznenađen što je završio u Bayernu. Zamalo se dogodilo da ne potpiše ugovor sa Zagrebom. Prilikom pregovara došlo je do razilaženja oko nekih pitanja. Sjećam se da su se Mario i njegov menadžer Ivan Cvjetković te predsjednik Zagreba Medić već podigli od stola. Uskočio sam i vratio ih za pregovarački stol. Nisam želio dozvoliti da Zagreb izgubi takvog igrača, a da Mariju kojim slučajem karijera dođe u pitanje. To bi bila neoprostiva pogreška. Napravili su kompromis i Mandžukić je prešao u Zagreb“, prisjetio se Petković dodajući da je Mandžukić mogao igrati na više mjesta, ali najčešće je ordinirao na desnoj strani ili igrao na mjestu napadača.

Petković se ograđuje i kaže da ne može ulaziti u Guardioline razloge zbog čega je Mandžukića odstranio iz momčadi.

„Na jednom treningu sve je moguće. Dogodi se da je igrač ponekad odsutan, ali nije to neki veliki problem. Trener ima dva alata – rad i razgovor. S Mandžukićem samo treba sjesti i porazgovarati. Njegov pristup treningu i profesionalnost nikada nisu bili upitni. Nevjerojatno je koliko voli trenirati i koliko voli nogomet. Ima dječački pristup nogometu, u smislu iskrenosti i ljubavi. Zna biti zaigran, ali kod njega nema foliranja“, ističe Petković i podcrtava:

„Njemu je najveća kazna ako mu ne date da trenira i igra utakmice. Po mnogo čemu me podsjeća na velikog Sulejmana Halilovića. Iako je bio neviđeni talent, taj bi na treninzima išao kao avion, stopostotnim angažmanom, na mjerenjima bi uvijek bio najbolji, znao bi posramiti svoje suigrače. Jednostavno je volio nogomet više od ičega. Takav je i Mandžo, što vjerojatno nije slučajno, jer podrijetlom su iz istog kraja. Ne mogu vjerovati da je problem u treninzima“, ponavlja Petković.

Prisjetio se dana kada je Mandžukića gledao u dresu Marsonije.

„Uvijek je davao maksimum, nije važno o kakvoj je utakmici riječ, kako prema naprijed tako i prema nazad. Dobivao je batine ali ih je i davao. Kad bi mu stoper dao po 'lampi', bez riječi bi se podigao i stisnuo zube. Svi smo znali što slijedi kada nakosi glavu i krene u jurnjavu“, sa osmijehom na licu prisjetio se Petković.

„Samo veliki igrači mogu iz nižeg ranga doći u Prvu ligu i nastaviti igrati kao da se ništa nije dogodilo. Takvu moć prilagodbe imaju samo rijetki.“

'Mandžo je neustrašiv'

Zato je Petković uvjeren kako za Mandžukića nema zime što god se dogodili u njegovu sporu s Guardiolom.

„Ima dobrog menadžera koji zna što radi, a to je vrlo bitno da se igrač može posvetiti isključivo terenu. Siguran sam da će Mandžo iz ove situacije izaći samo jači. Neustrašiv je i nepokolebljiv, nikada se neće predati. Može napustiti Bayern, nisam do kraja upućen kako stvari stoje, ali onda će otići u neki drugi veliki klub i tamo uspjeti.“

Petković ipak sumnja da će Bayern prodati Mandžukića.

„Mandžukić je sve u karijeri napravio svojim radom i talentom. Nitko mu ništa nije poklonio. Pa nije on preko veze prošle sezone bio ponajbolji igrač Bayerna! Rezultati sve govore. Mandžukić je podigao igru Bayerna na višu razinu. To ne kažem ja nego treneri Bayerna. Nema tog kluba a ni trenera koji bi se olako riješio igrača koji mu donosi rezultat. Možda je Guardiola imao određene dileme kako će se Mandžo uklopiti u njegov sustav igre. Mislim da te dileme više ne bi trebalo biti. I sam Guardiola je rekao koliko mu znači. Nema na svijetu puno igrača, ako ih uopće ima, koji su u stanju igrati takav zastrašujući presing na zadnju liniju obrane i konstantno zabijati golove. Za to treba puno snage i talenta, a s time se rodite, to ne možete naučiti“, kaže Petković i upozorava:

„Mandžukić je specifičan igrač koji stalno napreduje. To je njegova velika kvaliteta. Pogledajte kako je popravio igru glavom. Nije bio tako dobar u tom segmentu kada je došao u Zagreb.“

Petković tvrdi da je Mandžukić iznimno „jak u glavi“ i da ga je gotovo nemoguće zaplašiti i impresionirati. Robert Lewandowski sigurno nije taj zbog kojeg bi strepio.

„Najviše pati kada nije na terenu. Skočit će s petog kata na glavu samo da igra. Nametnut će se bilo gdje. Za njega ima mjesta i u Real Madridu. I Real bi podigao na razinu više. Znaju to u Bayernu, zato je Rummenigge neki dan rekao kako mu nude produženje ugovora. Pravi je Slavonac, neće se predati, borit će se do kraja“, zaključio je Petković.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider