Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
2. dio priče

Sambom do zvijezda: Drugima otimaju skaute, novo 'čudo' učilo je od Ronaldinha

U drugom dijelu priče o Šahtaru pišemo o uspjehu filozofije Rinata Ahmetova i čudesnim transferima koji su proslavili klub Darija Srne...

'Od Barcelone do Barcelone', tako bismo mogli nazvati Šaht arovu 'pubertetsku' fazu među europskom nogometnom kremom.

Uspon jednog grada i kluba: Kralj ubijen u atentatu! Živio kralj!

Bljesnuli su protiv Barce 2004. trijumfom 2:0, da bi ih četiri godine kasnije kuglice opet svrstale u skupinu s katalonskim divom. Zablistali su na Camp Nou u zadnjem kolu, pobijedivši 3:2, no ponovo nisu dohvatili nokaut fazu. I bolje, pokazat će se vrlo skoro...

Šahtar je nastavio u 1/16 finala tadašnjeg Kupa Uefa, gdje su na proljeće rušili redom Tottenham, CSKA Moskvu, Marseille i, što je bilo posebno slatko, kijevski Dinamo. U istanbulskom finalu, Šahtar je dokazao da se riješio 'bubuljica' i sazrio, svladavši Werder s 2:1. Oba strijelca Brazilci - Luiz Adriano i Jadson - za potvrdu uspjeha filozofije Rinata Ahmetova. Ali i njegovog vjernog partnera Lucescua, jer upravo je rumunjski 'kamen mudrosti' većinu brazilskih akvizicija pretvorio u zlato...

S dva Brazilca isplatili njih 15 dovedenih u međuvremenu

Za tim zlatom s vremenom će poludjeti mnogi. I prije europskog trofeja Šahtar je fino unovčio dva Brazilca - Brandao je za šest milijuna eura otišao u Marseille, a Elano za dvostruko veći iznos u Manchester City. Ahmetovu novac, to je činjenica, nije primaran. Težak 15.4 milijardi eura (47. najbogatiji čovjek svijeta), Ahmetov je prodavao jer bi pojedini Brazilci 'prerasli Šahtar', ali i kako bi otvorio prostor za nove. U Šahtar su poslije osvajanja Kupa Uefa stizali Douglas Costa i Alex Teixeira za 14 milijuna eura (2009.), Dentinho i Alan Patrick za 11.5 milijuna eura (2011.), te Ismaily i Taison za 19 milijuna eura prošle godine.

 

Od Porta je čak kupljen i glavni skaut za Brazil, a Ahmetov mu je dao nevjerojatnih 3 milijuna eura godišnje plaće.

"On je bio šef skautske službe Porta i doveo je Hulka iz japanske 2. lige. Šahtar ionako ima odlične skaute u Južnoj Americi. S Brazilcima rijetko griješe, od njih deset, barem osam će ih u Šahtaru biti sjajno", kazao je za hrvatske medije tom prilikom naš Eduardo.

Koliko su cijenjeni Šahtarovi Brazilci, najbolje se vidjelo u slučaju Williana i Fernandinha. Prvi je prošle zime otišao u Anži za 35 milijuna eura, a potonji ovog ljeta u Manchester City za 40 milijuna eura. To su dva rekordna izlazna transfera kluba iz Donjecka, a da stvar bude bolja, Williana i Fernandinha kombinirano su kupili za 23 milijuna eura. Na kraju su im donijeli tek par 'milijunčića' manju cifru od ukupno potrošene svote za sve Brazilce dosad spomenute u tekstu. Čudesno!

Danas, Šahtar je apsolutni vladar Ukrajine, sa sedam naslova u posljednjih devet sezona. Igraju na prekrasnoj Donbass Areni za koju je Ahmetov izdvojio 'sitnicu', 320 milijuna eura. U dva navrata momci iz Donjecka napokon su prošli i grupnu fazu Lige prvaka, ali ispadali su potom od Barcelone u četvrtfinalu (2011.) i Borussije Dortmund u osmini finala prošle sezone.

Novo čudo nosi ime Bernard i učio je od Ronaldinha

Nove nade i potencijalne zvijezde zovu se Bernard, Fred, Fernando i Wellington Nem, a peti je argentinski 'uljez' Facundo Ferreyra. Svi su u Donjeck stigli ovog ljeta, za ukupno 67 milijuna eura. Ahmetov je uvjeren kako će ovi momci kroz koju godinu napraviti dodatni iskorak u Ligi prvaka. Uz šest brazilskih starosjedioca, našeg Dudua i neizostavnog 'Il Capitana' Darija Srnu, možda to učine i puno prije. Uostalom, prošlog tjedna pregazili su Real Sociedad 4:0 (sve golove zabili Brazilci), što im je omogućilo da sami odlučuju o svojoj sudbini. Potvrdu prolaska među 16 najboljih Europe morat će doduše tražiti na Old Traffordu, ali samba u pravom raspoloženju definitivno je spremna na sve...

Zanimljive brojke:

8 - puta Šahtar je bio prvak Ukrajine. Kijevski Dinamo je s 13 naslova i dalje najuspješniji. Ipak, klub iz Donjecka ima čak sedam titula u posljednjih devet godina. U aktualnom prvenstvu Šahtar je vodeći, s dva boda više i utakmicom manje od Dinama.

13 - među 20 najvećih ulaznih transfera Šahtara nalazi se 13 brazilskih nogometaša, te ukupno 15 Južnoamerikanaca (Bolivijac Moreno i Argentinac Ferreyra). U tom društvu još su i 'naš Brazilac' Eduardo, te Meksikanac Castillo, Ukrajinac Čigrinski, Talijan Lucarelli i Armenac Mkhitaryan.

25 - toliko je milijuna eura platio Šahtar ovog ljeta za brazilskog wunderkinda Bernarda, što je klupski rekord. Ofenzivni veznjak/krilni napadač stigao je iz Atletico Mineira, a htjeli su ga i Arsenal, te Borussia Dortmund. Samo mu je 21 godina, a za Šahtar je u jednoj utakmici upisao čak 4 asistencije. Bilo je to u pobjedi nad kijevskim Arsenalom 7:0.

29 - broj pogodaka Henrikha Mkhitaryana prošle sezone u svim natjecanjima. S 25 ligaških golova bio je najbolji strijelac Ukrajine, srušivši rekord tamošnjeg prvenstva. Armenac je lani zasjenio sve Brazilce, a Šahtar ga je ovog ljeta prodao u BVB za 27.5 milijuna eura. Pokazalo se tako da Ahmetov i Šahtar znaju stvoriti i 'ne Brazilce', jer Mkhitaryan je doveden za gotovo pet puta manji iznos.

112 - iznos u milijunima eura, koji je Šahtar dosad dobio od prodaja Brazilaca. I to samo njih šest. Rekorderi su Fernandinho (40 milijuna eura, Man City) i Willian (35 milijuna eura, Anži), a još su prodani Matuzalem (15 milijuna eura, Real Zaragoza), Elano (12 milijuna eura, Man City), Brandao (6 milijuna eura, Marseille) i Jadson (4 milijuna eura, Sao Paulo).

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider