Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Najboljih 11 (II)

Momčad godine: Bale i Neymar još su samo razvikani, Ibra nema sreće

Donosimo najbolju momčad godine po našem izboru. Nema mjesta za sve pa su ispale neke velike zvijezde...

Momčad godine (I): Bayernov bekovski par 'pojeo' je Barcelonine vedete

Vezni red: Arjen Robben – Bastian Schweinsteiger - Andres Iniesta – Franck Ribery

Ribery je po mnogima glavni kandidat za Zlatnu loptu. Prema većini parametara najbolji igrač Bayerna i Bundeslige u prošloj sezoni. Njegova prosječna ocjena od strane uglednog Kickera u Bundesligi iznosila je nestvarnih 2.10. Postigao je deset golova i upisao čak 15 asistencija. U Ligi prvaka nije se nazabijao, ali nosio je momčad svojim probojima i silinom. Upisao je pet asistencija, od toga jednu maestralnu u finalu kod pobjedničkog gola Arjena Robbena, koji je u našoj idealnoj postavi na suprotnom krilu. Ribery i Robben bili su udarna ofenzivna snaga Bayerna. Kako smo već istakli, krilne i bekovske pozicije bile su glavna „forca bavarskog stroja“. Robbenova statistika u Bundesligi prošle sezone nije bila tako impresivna kao Riberyjeva, ali Nizozemac je bio odličan u Ligi prvaka.

Odigrao je 11 utakmica, postigao četiri gola i imao dvije asistencija te je od strane Kickera ocijenjen s fantastičnom prosječnom ocjenom 2.19. Svoje najbolje partije pružio je trima najvažnijima utakmicama, polufinalu s Barcelonom i finalu s Borussijom Dortmund. Cinici će reći da je gol u finalu postigao zato što je promašio loptu. Do te utakmice Robbenova karijera uglavnom je obilježena promašajima u najvažnijim utakmicama karijere, no u finalu s Borussijom ipak je uspio, barem donekle, izbrisati aureolu „luzera“. Istina, sretno je postigao pogodak, prije kojeg je promašio dva teška „zicera“, ali lopta je ipak ušla u mrežu. Za mnoge sebični Nizozemac transformirao se od vječitog tragičara u pravog junaka. Ukupan dojam zaokružio je sjajnim igrama na početku ove sezone. Šteta što se ozlijedio.

Na mjesto zadnjeg veznog postavili smo Bayernovu legendu Bastiana Schweinsteigera. Schweinsteiger je uz Robbena prosječno najbolje ocijenjeni igrač Bayerna u Ligi prvaka od igrača koji su odigrali barem deset utakmica. U 12 utakmica postigao je dva pogotka i imao četiri asistencije. U finalu nije briljirao, ali jest u obje utakmica polufinala. Cijelu sezonu u Bundesligi odigrao je također na visokoj razini. 

Smatramo kako se na poziciji ofenzivnog veznjaka, odnosno glavnog kreativca, nitko nije posebno izdvojio. Ove godine uglavnom su dominirali napadači i krilni igrači. Marco Reus, recimo, može igrati na ovoj poziciji, jednako kao i Thomas Mueller, ali to nije njihovo prirodno mjesto. Mesut Ozil je bio u najužoj konkurenciji, ali na kraju smo ipak dvojili između Maria Goetzea i Andresa Inieste. Na kraju smo se ipak odlučili za Iniestu. Jezičac na vagi bio je Barcin naslov prvaka. Goetze je bio vrlo dobar, ali ne toliko dobar da bismo smetnuli s uma kako je Borussia u svim natjecanjima ostala kratkih rukava.

Nećemo reći ništa novo ako kažemo da je Iniesta ponajbolji nogometaš svijeta. Tehnički i taktički gotovo neprikosnoven. Istina, realizacija mu „šteka“, ali da još zabija, bio bi Messi, a Messi je ipak jedan jedini. Iniesta je prošle sezone sjajno igrao u Primeri. U anketi Udruženja španjolskih profesionalnih klubova proglašen je za najboljeg ofenzivnog veznjaka, a u Ligi prvaka bio je vrlo dobar. Sve u svemu uz Messija je bio najbolji igrač Barcelone prošle sezone. 

Napad: Robert Lewandowski - Lionel Messi – Cristiano Ronaldo

Messija i Ronalda nemoguće je zaobići, vjerujemo da nema potreba podrobnije pojašnjavati zbog čega je njihovo mjesto zabetonirano u bilo kojoj anketi. Usprkos želji da nekako pronađemo mjesto za Marija Mandžukića, za trećeg člana napadačkog trolista ipak smo dvojili između Roberta Lewandowskog i Zlatana Ibrahimovića, koji je s PSG-om osvojio francusko prvenstvo i bio najbolji strijelac lige te prvi asistent Lige prvaka, a postigao je ove godine i doista nekoliko spektakularnih i nezaboravnih golova. Ibra bi, općenito govoreći, možda bio i najbolji na svijetu, ali nema sreće jer živi i radi u eri Messija i Ronalda.

No, ocjenjivali smo samo ovu godinu pa nismo mogli ignorirati skoro pa fascinantan individualni učinak Roberta Lewandowskog u Ligi prvaka, koji se poklopio s Borussijinim plasmanom u veliki finale. Poljak je imao sjajnu sezonu, bio je drugi strijelac Bundeslige (24) i Lige prvaka (10). Da kojim slučajem ima iza sebe „PR stroj“ koji prati Balea ili Neymara, vjerujemo da bi bio u najužem krugu kandidata za Zlatnu loptu. S obzirom da se pišu ode golovima protiv Almerije ili Valladolila, možemo samo zamisliti kakva bi se halabuka stvorila da Bale ili Neymar u polufinalu Lige prvaka zabiju četiri pogotka Barceloni ili Realu.

Lewandowski ne mora zamišljati, njemu je to uspjelo, naprosto je razmontirao Mourinhov Real i odveo Borussiju u veliki finale. To je detalj koji je presudio u našem izboru između Lewandowskog i Ibrahimovića, koji su, uzgred rečeno, sjajno krenuli u novu sezonu. Mislimo kako je Lewandowski zaslužio biti u udarnoj postavi godine, iako nitko ne može reći da bi bilo pogrešno izabrati Ibrahimovića ili možda Thomasa Muellera koji je također imao sjajnu godinu na svim frontama – od kluba pa do reprezentacije. Ali, nema mjesta za sve, netko mora otpasti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider