Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Najboljih 11 by GOL.hr (I)

Momčad godine: Bayernov bekovski par 'pojeo' Barcelonine vedete

Donosimo najbolju momčad godine po našem izboru. Bilo je teško sastaviti idealnih 11, konkurencija je bila žestoka...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Najboljih 11 u 2013. Težak zadatak. Koliko god se trudili biti objektivni, uvijek postoji određena doza subjektivnosti, nemoguće je to izbjeći kada sastavljate idealnu momčad godine. Ove godine konkurencija je posebice žestoka, pozamašan broj nogometaša imao je odličnu godinu. Međutim, kod ovakvih izbora moraju se postaviti određeni kriteriji, a otegnuta je okolnost što većina najrazvikanijih nogometaša igra na istim ili sličnim pozicijama, tako da je nemoguće sve nagurati u istu momčad.

Bitno je istaći da idealnu momčad nismo sastavljali prema općenitoj procjeni kvalitete pojedinih nogometaša nego onoga što su odigrali i koliko su imali uspjeha u protekloj godini. Vjerujemo kako je potrebno pronaći balans između individualnih i momčadskih dostignuća za što realniji ukupan dojam, s posebnim naglaskom da je za kompletnu ocjenu daleko važniji prvi dio godine, odnosno završnica sezone, kada se igraju najvažnije utakmice i kada se zapravo odlučuje o raspodjeli trofeja.

U protekloj godini nije bilo Svjetskog prvenstva ili Eura pa je najvažnije natjecanje, dakako, bila Liga prvaka, najelitnije klupsko natjecanje na svijetu. A u Ligi prvaka daleko najdublji trag ostavio je Bayern, koji je obilježio prošlu sezonu osvojivši trostruku krunu - njemačko prvenstvo i Kup te Ligu prvaka - pa potom i europski Superkup. Stoga je logično u igračima Bayerna tražiti kralježnicu najbolje momčadi godine. Naravno, bitnu stavku igraju partije pružene nacionalnim prvenstvima i kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Vjerujemo da će mnogi primijetiti kako su iz naše idealne postave ispale neke velike zvijezde, ali jednostavno nema mjesta za sve. Naša idealna momčad posložena je u formaciji 3-4-3 kako bismo pronašli mjesta za što više ofenzivnih igrača. Pokušali smo igrače postaviti najbliže njihovim prirodnim pozicijama, a uz to smo se trudili da ne podlegnemo pod dojam opće popularnosti koja prati neke igrače, kao što su primjerice u ovom trenutku Bale i Neymar. Evo naše idealne postave bez intencije da je proglasimo apsolutno istinom:

Formacija 3-4-3 

Vratar: Manuel Neuer

Teško je stvoriti veliku momčad bez velikog vratara, a Neuer definitivno jest veliki vratar. U prošloj sezoni Bundeslige primio je samo 18 golova u 31 nastupu, što je najmanje u povijesti Bundeslige, a 18 utakmica završio je bez primljenog gola. Naravno da je za takvu zastrašujuću statistiku svojeg vratara zaslužna cijela momčad.

Neuer nije imao puno posla, ali zna se da je vratarima najteže ostati koncentriranim u utakmicama gdje imaju jednu ili dvije intervencije. U Ligi prvaka četiri je utakmice završio bez primljenog pogotka. Sjajno je branio u finalu protiv Borussije Dortmund. U finalu je imao čak osam obrana. Neuer je jedini vratar među 23 nominirana igrača za Fifinu Zlatnu loptu. Taj podatak koji dovoljno govori. 

Obrana: Philip Lahm – Thiago Silva – David Alaba

Lahm nikome nije iznenađenje, dok će neki na spomen Alabe sumnjičavo zavrtjeti glavom. Međutim, smatramo da je imao odličnu godinu i da je trenutačno možda najpotentniji branič na svijetu. Obojica prema mnogim procjenama spadaju među najpolivalentnije nogometaše današnjice. Za obrambene igrače imaju rijedak spoj iznimne tehničke potkovanosti i fizičkih sposobnosti. Gotovo da nema pozicije na kojoj ne mogu uspješno igrati, i prema nazad i prema naprijed.

Lahm je već godinama najbolji ili ponajbolji obrambeni igrač svijeta, konstantna vrijednost koja ne gubi sjaj, a mladi Alaba svojim igrama u posljednje dvije sezone nagovješćuje da je Lahmov legitimni nasljednik. Bekovske i krilne pozicije bile su udarna snaga Bayerna prošle sezone, posebice u povijesnom demoliranju Barcelone u polufinalu Lige prvaka, što su možda i najupečatljivije utakmice prošle sezone, s obzirom da je srušen mit o igračkoj dominaciji katalonskog diva.

Lahm i Alaba u obje su utakmice briljirali i po svim kriterijima do nogu potukli svoje konkurente na drugoj strani Danija Alvesa, Jordija Albu i Adriana. U finalu su također odigrali odličnu ili vrlo dobru utakmicu, a tako su igrali kroz cijelu sezonu. Alaba u Bundesligi nije briljirao, imao je solidnih i lošijih partija, no sve je nadoknadio igrama u Ligi prvaka. Alaba je igrao najbolje u najvažnijim utakmicama što je karakteristika velikih igrača.

Thiago Silva odigrao je odličnu sezonu u Paris SG-u. U završnici sezone je briljirao, kako u prvenstvu tako i u Ligi prvaka. Uz Zlatana Ibrahimovića sigurno najbolji igrač francuskog prvaka i cijelog Le Championnata u prošloj sezoni. Brazilac je fizički i tehnički dominantan, konstantan je i pouzdan, rijetko griješi, što je iznimno važno za stopera. Upravo je to razlog zbog čega smo mu dali prednost u odnosu na Sergija Ramosa, koji je možda još uvijek najbolji svjetski stoper, ali ove godine nije bio na svojoj razini, u nekim važnim utakmicama znao je „kiksati“.

Drugi dio naše momčadi godine doznajte u sutrašnjem nastavku teksta... 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider