Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Radnici' na 'FC Hollywood'

Ni Real se ne želi tući s Bayernom, ali prijeti im nadimak - LUZERI

Večerašnji finale Lige prvaka između Borussije Dortmund i Bayerna okršaj je dvaju vizija života i nogometa.

Radnički klub protiv mondenog FC Hollywooda. Pola milijuna zahtjeva za ulaznice prvih, 250.000 od strane drugih. 60 milijuna eura uloženih u momčad protiv 380 milijuna.

>> Najnovije vijesti - finale Lige prvaka: Borussia - Bayern

Nadmeni Bavarci ulaze u meč s podrškom velikih njemačkih kompanija Audijom, Adidasom i Telekomom, koji su ubrizgali u Bayern više od 300 milijuna eura kako bi sjedili u njegovom Upravnom odboru, dok su nekadašnji „milijunaši iz Dortmunda“ morali na koljenima dopuzati do Münchena kako bi se spasili od bankrota i ostali u Bundesligi.

Ni Real se ne želi tući s Bayernom

Od 2007. Bayern je potrošio 290 milijuna eura na pojačanja. Rijedak je slučaj da Bayernu pobjegne neki njemački nogometaš ekstrakvalitete. Prije ili kasnije takvi završe u Säbener Strasseu. Slučaj Marija Götzea zorno dočarava ovu tezu.
„S Bayernom se ne isplati potući. Oni imaju jako puno novca“, riječi su Josea Angela Sancheza, drugog čovjeka Real Madrida, kluba koji desetljećima nosi titulu najvećeg i najbogatijeg na svijetu. Kada Bayern zapne za nekog igrača, obično ga i dovede. Demonstraciju moći Bavarci su izveli kada su kupili Javija Martineza za 40 milijuna eura. Iako je bilo dosta zainteresiranih, nitko ni blizu nije mogao konkurirati s ponudom. Koliko je Bayern financijski jak pokazao je i kada je podigao plaću Francku Riberyju, koji sada zarađuje deset milijuna eura neto.

 

Bayern je za Riberyja iskrcao 26 milijuna eura, za Gomeza 30, Robbena 25, Neuera 22 i čak 37 za Götzea. I tu nije kraj. Bayern želi i drugu Borussijinu zvijezdu Lewandowskog. Götze će u Bayernu zarađivati 7 milijuna eura godišnje, a to je ništa spram 16 milijuna eura koliko će godišnje ubirati Pep Guardiola, od sljedeće sezone novi trener Bayerna. Prema procjeni Forbesa, ukupna vrijednost Bayerna iznosi oko milijardu i stotinu milijuna eura.

Dortmund nije imao ni za 'cigare'

Nekoć se i Dortmund razbacivao s novcem, zbog toga su i zaradili nadimak „milijunaši iz Dortmunda", no nije mogao pratiti Bayernov tempo. Početkom prošlog desetljeća upao je u „živi pijesak“. I to samo šest-sedam godina nakon što su osvojili prvu i za sada zadnju Ligu prvaka. Dortmund je zamalo potonuo, remen spasa dobacio mu je upravo Bayern posudbom tričavih dva milijuna eura. Da, toliko je duboko potonula družina s Westfalena. Nisu imali ni za „cigare“.

Dortmund zaradio 60 milijuna eura u Ligi prvaka

Jedva su preživjeli i potom prihvatili strategiju održivog razvoja. Na Westfalenu više nema razbacivanja s novcem, iako se ne može reći da su siromasi. Ali, paze kako troše, uglavnom kupuju mlade i nepoznate igrače te se oslanjanju na svoj omladinski pogon. Nakon jedva preživljene havarije, najprije su postali ekonomski zdrav, a potom i kompetetivan klub. Westfalen je uvijek rasprodan, a u Ligi prvaka ove sezone zaradili su čak 60 milijuna eura.

Na Forbesovoj ljestvici zauzimaju 13. mjesto s vrijednošću kluba od 410 milijuna eura. Temeljni kapital kluba su igrači, a u rukama članova kluba je 51 posto dionica. „Crno-žutima“ vrijednost raste iz godinu u godinu. Ako osvoje Ligu prvaka, napravit će veliki skok. Čelnici kluba ističu da se ni u tom slučaju neće ponašati kao „pijani milijunaši“, što je bio slučaj u prošlosti.

Devet finala Bayerna, samo četiri pobjede

Bayernu financijska konstrukcija ne ovisi previše o osvajanju Lige prvaka. Oni će uvijek imati novca. Više je tu riječ o prestižu. Bavarci su izgubili dva finala u posljednje tri godine. Imaju i dosta loš ukupni omjer, od devet finala Kupova prvaka/Liga prvaka samo su četiri pretvorili u konačne pobjede. Iako to neće priznati, novi poraz u finalu bio bi im kao udarac maljem po glavi. Težina malja tim je veća što se radi o najvećem suparniku u Bundesligi. Bayern bi preživio poraz, ali mamurluk bi trajao jaaakooo duuugooo, a mogli bi im i prikačiti nadimak „luzeri“.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Tko će u subotu navečer postati novi europski prvak?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider