Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Najveći od najvećih

Najveća kontroverza svih vremena: Real i Barca zakrvili se do kosti!

Točno na današnji dan prije 60 godina Alfredo Di Stefano debitirao je u dresu Real Madrida, a sve kasnije je legenda...

Di Stefanov debi u „kraljevskom dresu“ nije dao naslutiti kakvu će rapsodiju od nogometa u nadolazećim godinama gledati navijači Reala. Nancy je u prijateljskoj utakmici pobijedio Real 4:2 na Santiago Bernabeuu, a „plava strijela“ upisala je prvijenac u novom klubu udarcem glavom.

Bila je to prva utakmica argentinskog virtouza talijanskog podrijetla (to je razlog zbog čega se Di piše velikim slovom) u dresu kluba koji je krajem drugog tisućljeća službeno proglašen najboljim klubom stoljeća. Epitet najvećeg kluba na svijetu Real je ponajviše zaslužio osvojivši pet uzastopnih naslova prvaka Europe u razmaku od 1956. do 1960., a upravo je Di Stefano dao najveći obol tomu rekordu koji će vjerojatno trajati za sve vremena.

Uz pet titula prvaka Europe, Argentinac je u bogatoj karijeri osvojio osam naslova prvaka Španjolske i jedan Interkontinentalni kup. Di Stefano je odigrao 396 utakmica za Real, u kojima je zabio čak 307 golova. Primat prvog strijelca Reala u povijesti oduzeo mu je Raul Gonzalez 2009.

Di Stefano je nedvojbeno najbolji igrač Reala u povijesti i jedan od najboljih nogometaša svih vremena, a za mnoge i najbolji. Ujedno je i glavni akter jedne od najvećih afera španjolskog i svjetskog nogometa te možda i najveći kamen spoticanja između Reala i njegova najvećeg suparnika Barcelone.

Taj transfer pratile su neviđene kontroverze koje nisu potpuno razjašnjene do današnjeg dana. Real i Barca grčevito su se borili za Di Stefana koji je početkom 50-tih igrao za kolumbijski Millionarios.

Da bi sve bilo zamršenije, prava na igrača je polagao River Plate, koji ustupio Di Stefana Millionariosu na određeni broj godina. Sva četiri kluba su se međusobno optuživala za miniranje transfera. Real je sve dogovorio s Kolumbijcima, a Barcelone s Riverom.

Di Stefano je potpisao ugovor s Barcelonom, ali je na njega još uvijek polagao prava Millionarios pa je Španjolski nogometni savez poništio transfer i donio kompromisnu odluku da Di Stefano dvije godine igra za jedan, a dvije godine za drugi klub, jer je u međuvremenu donesena odluka o zabrani igranja stranaca u Španjolskoj.

Barcelona je smatrala da je prevarena i nije prihvatila odluku Saveza. Di Stefano je završio u Realu, kasnije je dobio španjolsko državljanstvo te je donio Realu mnogobrojne titule. Tako se spor španjolskih divova oko tog transfera još više razbuktao i traje do današnjeg dana.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider