Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Neka druga vremena...

Na današnji dan prije 19 godina ManUtd je ostvario rekordni transfer Premier lige!

Na današnji dan prije 19 godina (1995.) Manchester United je srušio rekord Premier lige dovevši Andya Colea iz Newcastlea za sedam milijuna funti…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Točnije šest milijuna funti i reprezentativac Sjeverne Irske Keith Gillespie, koji je tada vrijedio oko milijun funti, otišli su u smjeru Newcastlea, dok je Manchester United dobio, kasnije će se ispostaviti jednog od najvećih napadača u povijesti kluba.

Tim transferom 'crveni vragovi' su potukli dotadašnji rekord legendarnog Gascoignea iz Tottenhama u Lazio za 5,5 milijuna funti iz 1992. godine. I također podjednak transfer Davida Platta iz Aston Ville u Bari godinu prije. Bila su to neka druga vremena…

Još više pozornost privlači činjenica da je to bila najveća isplata između dva engleska kluba od 1981. godine i transfera Bryana Robsona iz West Bromwich Albiona u Manchester United za 1,5 milijun funti.

Andy Cole je ostao na Old Traffordu gotovo sedam godina i u to vrijeme postigao 93 pogotka u 196 nastupa, osvojivši s 'crvenim vragovima' pet naslova prvaka u Premier ligi i onaj legendarni 'treble' iz neponovljive 1999. godine. Njegovo ime zauvijek će ostati upisano u povijest Manchestera.

Bivši engleski napadač je trenutno drugi strijelac Premier lige svih vremena, iza još jednog velikana Alana Shearera, a mrežu je pogađao 187 puta u 414 nastupa tijekom bogate karijere.

Nogometno tržište se od tada drastično promijenilo. Usporedbe radi, češki napadač Aston Ville Libor Kozak ove je sezone doveden iz Lazija za sedam milijuna funti, irski veznjak James McCarthy iz Wigana u Everton za čak 15 milijuna funti, a branič Mamadou Sakho iz PSG-a u Liverpool za ogromnih 19 milijuna funti.

''Nogomet je danas komercijalan, gleda se samo zarada. Televizija određuje sve. Ipak, igrači su jako dobri. Nogomet je evoluirao, od lopte do dresova i kopački", rekao je nedavno preminuli legendarni Eusebio i nadodao:

"Nogometaši danas zarađuju jako puno novca. Bez mene i igrača iz moje ere to ne bi bilo moguće. Pele, Best, Cruyff, Garrincha su bili nevjerojatni igrači, a igrali su za sitniš."

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider