Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Analiza Ivice Mede (II)

Real opet nabija komplekse Barci: Kad ste zadnji put pobijedili?

Barcelona dočekuje Real Madrid na Camp Nou u subotu (18 sati) u okviru 10. kola Primere, a GOL.hr donosi komparativnu analizu obiju momčadi…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

>> Analiza Ivice Mede (I): Evo zašto će se iza ovog 'El Clasica' dimiti danima!

Ofenzivni veznjaci

Ronaldu je odmah bilo jasno, a neki su tek sada shvatili koliko je Real izgubio odlaskom Mesuta Ozila u Arsenal. Tu prije svega mislimo na predsjednika Reala Florentina Pereza. Isco se nameće kao ključni ofenzivni veznjak. Iako je bolji realizator od Ozila, zaostaje kreacijom. Ozil je ipak dosta bolji „playmaker“. Ancelotti se nada da bi Isco uz pomoć Luke Modrića i ostalih veznjaka mogao u nastavku sezone nadoknaditi Ozilovu kvotu asistencija, te da bi uz to trebala porasti realizatorska moć Reala, što je bila glavna ideja pred početak sezone.

Uloga veznjaka u Barcinoj igri dosta je drugačija. Oni su prije svega zaduženi za kreaciju, čuvanje lopte i asistencije nego za golove. Xavi i Andres Iniesta igrali su iznimno važne uloge u svim Barcinim uspjesima proteklih godina. Xavija su ipak pritisnule godine, tehnika i pregled igre su ostali, ali trka više nije ista. Iniesta je i dalje uz Messija glavni „čarobnjak“ Barce, usprkos dolasku Neymara. No, Barca u svojim redovima ima i jednog Cesca Fabregasa, koji je se u Pamploni propisno ispromašivao, ali je u neki prijašnjim utakmicama znao briljirati. Obje momčadi imaju iznimne kreativce u veznom redu, ali i igrače različitog stila igre. Barcina imena jače zvuče, ali Real u svojim redovima ima neslućeni potencijal. No ipak, svoju klasu tek trebaju dokazati, dok Iniesta i Xavi nemaju što dokazivati, samo je trebaju potvrditi. Stoga minimalna prednost Barceloni.

Krila

Mnogi su mišljenja kako će ovu sezonu obilježiti krilni igrači. Barca ima Neymara, a Real Balea. Za sada se Neymara pokazao boljom investicijom. Bale se još uvijek nije sasvim adaptirao na novu sredinu, nije prošao pripreme s Realom te je imao problema s ozljedama, pa stoga ima određeno opravdanje. Kako god, radi se o igračima različitog stila. Bale svoju kvalitetu temelji na iznimnim fizičkim potencijalima. Krase ga hitrina, silovitost, kontrola lopte u trku, udarac, dobra realizacija… Neymar je dosta krhkiji, ali i tehnički jači, iako se ne može reći da Bale nije tehnički potkovan igrač. Brazilac se ipak znatno više oslanja na fintu, vic u igri, kao i većina Brazilaca ima sjajan osjećaj za pas igru, ne zaostaje sa solo probojima, a vjerojatno je i bolji realizator od Balea.

I Realu i Barci se prošle sezone spočitavalo da previše ovise o svojim najboljim igračima. Treneri obaju momčadi nadaju se da će Neymar i Bale rasteretiti Messija i Ronalda. U Realu se u tom smislu puno očekuje i od Isca i još više Benzeme, s kojim u Madridu imaju sve manje strpljenja i mogao bi završiti na transfernoj listi ako do zime dramatično ne popravi učinak.
Barca na krilima ima još Cristiana Tella, Pedra i Alexisa Sancheza, koji je u velikoj formi, a u Realu to mogu igrati Di Maria i Fabio Coentrao. Kada su bili zajedno u momčadi, Realov krilni par sačinjavali su Bale i Ronaldo. Ali sve ovisi o taktici i sustavu igre za koji će se odlučiti Ancelotti. Stoga je doista nemoguće reći tko je jači na ovim pozicijama. Ako krilni par budu sačinjavali Bale i Ronaldo, a s druge strane Neymar i Pedro ili Alexis, onda prednost dajemo Realu.

Napad (špica)

Za većinu analitičara nema debate oko ove pozicije. Lionela Messija mnogi smatraju najboljim igračem svijeta pa je logično da je i najbolji napadač iliti špica. Messi će biti središnji napadač u Barcinom ofenzivnom trolistu. S druge strane, puno teže je dokučiti tko će biti najistureniji napadač Reala? Iako je Ancelotti najavio da bi Benzama trebao istrčati u prvoj momčadi, Francuz je ipak pod upitnikom zbog neuvjerljive forme, a Alvaro Morata još prilično neiskusan. Kako god, ovdje nema dileme, pored Messija nitko nema šanse.


Treneri i taktika

Iako je Carlo Ancelotti puno poznatiji stručnjak od Gerarda 'Tate' Martina, za sada se ne može reći kako je opravdao svoj status uglednijeg trenera. Dojam koji je ostavio na početku sezone govori da se Ancelotti nije baš najbolje snašao u Realu. Talijan se našao na udaru kritika, ali možda se sve okrene nakon „El Clasica“. Martino je sjajno krenuo, taktika rotiranja i doziranja snaga za sada se pokazala uspješnom. Obojici će ovo biti prvi „El Clasico“ u životu.

Real je izgubio titulu prvaka, ali u posljednjih pet derbija ne zna za poraz (tri pobjede i dva remija). Nakon početnih neuspjeha, Jose Mourinho pronašao je način kako pobijediti Barcelonu. I Ronaldo se riješio kompleksa Messija. Portugalac je u zadnje vrijeme redovito bio bolji od Argentinca u derbijima. Ako Barca opet ne pobijedi, čak bi se moglo reći da se situacija okrenula, da joj Real ponovno nabija komplekse kao što je to bilo u proteklim dekadama. Real bi u zadnjim ogledima na startu utakmice krenuo s agresivnim presingom, zabio bi pogodak, a onda bi se malo povukao i čekao šansu iz kontre. Hoće li Ancelotti primijeniti isti recept?

Formacije i postave

Barcelona sasvim sigurno neće mijenjati svoju tradicionalnu formaciju 4-3-3, dok je još uvijek nepoznanica za što će se odlučiti Ancelotti. Talijan je u dosadašnjem dijelu sezone koristio tri temeljne formacije: 4-2-3-1, 4-4-2 i 4-3-3. Dolaskom Neymara u Barceloni se u osnovi nije puno toga promijenilo. Sustav ostaje isti, a 'Tata' Martino Brazilca uglavnom koristi na lijevom krilu, iako zna zamijeniti stranu. Ako nema Messija, onda ulazi u sredinu. S druge strane, Ancelotti se, čini se, još nije odlučio koju će formaciju forsirati. Olakotna mu je okolnost što Bale može igrati na barem četiri pozicije, od lijevog beka, lijevog i desnog krila do klasičnog napadača, pa Talijan može kalkulirati.

Dobra vijest za Ancelottija je ta što se sasvim oporavio Xabi Alonso. Ancelotti je pred utakmicu s Juventusom u Ligi prvaka prvi put u sezoni imao kompletnu momčad na raspolaganju. Martino nije siguran hoće li Pique biti spreman, ali Puyol je potpuno oporavljen, tako da nema većih briga. Umjesto ozlijeđenog Jordija Albe igrat će u zadnje vrijeme odlični Adriano. Ipak, teško je reći za koje će se postave odlučiti treneri. Uvijek su moguća iznenađenja.

Mogući sastavi:

Barcelona: Valdes – Dani Alves, Mascherano, Pique? (Puyol), Adriano - Xavi, Busquets, Iniesta – Pedro (Alexis), Messi, Neymar.

Real Madrid: Lopez - Carvajal, Varane (Pepe), Sergio Ramos, Marcelo – Modrić (Illarramendi), Xabi Alonso – Bale (Di Maria), Isco, Cristiano Ronaldo – Benzema (Morata).

Zaključak

Iako je Barcelona bolje krenula u sezonu i za sada ostavlja bolji dojam, doima se kako su veliki rivali u kvalitativnom smislu poravnati. Cinici će reći ponajviše u simuliranju. Madrižani već godinama napadaju Barcine igrače optužujući ih da padaju na travnjak poput balerina. Trenutačno je najviše na udaru Neymar, kojeg optužuju za besramno simuliranje. Ali i Katalonci imaju štofa za sličnu priču.

U Barceloni su s grohotom smijeha ispraćeni prekršaji i jedanaesterci dosuđeni ove sezone na Pepu, Baleu i najrecentnije na Ronaldu. Neutralni kritičari reći će da je najteže odgonetnuti koja momčad ima bolje „glumce“. Na stranu ironiju, doista je jako teško reći tko ima bolje igrače, ali čini se da Barcelona u ovom trenutku ima kompaktniju momčad. Stoga malu prednost dajemo „blaugrani“. Nema sumnje kako ćemo nakon „El Clasica“ biti svi puno pametniji.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider