Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zabio deset zaredom

Messi dostigao 'Fenomena': Bi li jednako zabijao u Ronaldovo vrijeme?

Barcelona je u San Sebastianu pretrpjela prvi poraz u sezoni (3:2), no Lionel Messi ponovno je postigao pogodak s kojim je došao nadomak novog rekorda...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Messi se deseti put uzastopce upisao u listu strijelaca na utakmicama Primere, čime se izjednačio s dosadašnjim rekorderom Ronaldom Nazariom de Limom, umirovljenim legendarnim brazilskim napadačem koji je taj rekord postavio u dresu Barcelone u sezoni 1996/97. U sljedećem kolu Primere Barcelona igra protiv slabašne Osasune tako da je prilično izvjesno da će Messi ponovno zabiti te time preskočiti „Fenomena“ koji je ušao u nogometnu mitologiju.

Prema mnogim mišljenjima, Ronaldo i Messi su bez dvojbe najbolji nogometaši u posljednjih dvadesetak godina, a na pitanje tko je bolji od njih dvojice, nema jedinstvenog odgovora. Komparacija ove dvojice velikih nogometaša teška je i nezahvalna. Svaki ima svoje prednosti. Ronaldo je u svojoj jedinoj sezoni u Barceloni postigao 34 gola, ukupno 47 golova u 49 utakmica, što je iznimno dostignuće s obzirom da Barcelona u to vrijeme nije bila tako dominantna kao danas.

Činjenica je da Messi zabija više i ruši sve rekorde, no u Ronaldovo vrijeme Primera je bilo puno izjednačenija. Real i Barcelona su uvijek dominirali španjolskim nogometom, ali nikada kao u posljednjih nekoliko godina kada je gotovo sva kvaliteta koncentrirana u ta dva kluba. Još do prije petnaestak godina do naslova španjolskog prvaka su mogli klubovi poput Atletica, Deportiva ili Valencije, a sada je to nemoguća misija. Nikada nećemo dobiti odgovor bi li Messi zabijao u jednakom ritmu i u tom vremenu?

Ostaje činjenica da je u dvadeset odigranih kola Primere postigao je već 29 golova i na najboljem je putu da sruši vlastiti rekord iz prošle sezone, kada je postigao 50 prvenstvenih golova. Prošle godine srušio je Pelea i Muellera po broju postignutih pogodaka u kalendarskoj godini, srušit će uskoro i Maradonu po broju golova u argentinskom dresu, srušio je Cruyffa, Platinija i Van Bastena po broju osvojenih Zlatnih lopti...

Messi ima sve osim za mnoge najvažnijeg nogometnog trofeja – Svjetskog prvenstva. Mnogi su mišljenja da će bez titule svjetskog prvaka ostati sjena na njegovoj karijeri. Messi još nema ni jedan pogodak sa svjetskih prvenstava, dok je, primjerice, Ronaldo najbolji strijelac u povijesti SP-a i dvostruki svjetski prvak (1994., 2002.). Međutim, Messi ima tek 25 godina i može nastupiti još na najmanje dva ili možda tri SP-a.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider