Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Piše Željko Vela

Manchester United – cijena jednog mita: Koliko će još čekati Moyesa?

Željko Vela komentira aktualno stanje u Manchester Unitedu te sudar jednog mita i surove realnosti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Manchester United svladao je Stoke City 2:0 i plasirao se u polufinale Liga kupa. To mu je treća pobjeda zaredom u svim natjecanjima (Shakhtar 1:0, Aston Villa 3:0), i to treća bez primljenoga gola. Tako je David Moyes malo došao do kisika, ali i dalje ostaje čovjek pod pritiskom.

Pedesetogodišnji Škot naslijedio je ovoga ljeta svog puno slavnijeg sunarodnjaka, Sir Alexa. Dobio je u ruke šampionsku momčad iz prošle sezone, a nadogradio ju je jednim od svojim glavnih karika iz Evertona, Marouaneom Fellainijem. Bilo je to manje od očekivanog, mala opomena da Moyesov United nije tako čarobno privlačan kao što je bio Sir Alexov.

Ipak, Fergusonova ostavština bila je izdašna, ipak je sezonu prije ostavio pratnju više od deset bodova iza sebe. Normalno je bilo očekivati da United malo „kašljuca“ u fazi prilagodbe na novog managera, ali da će to biti najgori klupski start u povijesti Premiershipa, e to je malo previše.

Everton i Newcastle škorali Old Trafford

Sve je bilo u (donjim) granicama podnošljivog do onog domaćeg „doubleheadera“ s Evertonom i Newcastleom. Te dvije utakmice trebale su označiti kraj zagrijavanja i pobjedama lansirati 'crvene vragove' prema vrhu. Završilo je dvama gorkim porazima od 0-1, i odjednom, u samo četiri dana, cijela Unitedova sezona došla je u pitanje. Blizu smo pola sezone, a Moyesove trupe za vodećim Arsenalom zaostaju deset bodova, dok im Liga prvaka bježi sedam bodova.

Nije još vrijeme za paniku, ali je za nemir. Ispred njih su svi klubovi s jasnim aspiracijama prema Ligi prvaka, a (za sada) jedino Tottenham pokazuje ozbiljnije znakove slabosti.

Mit protiv realnosti

I sad, stavite se u kožu uprave Manchester Uniteda... Treba li početi tražiti zamjenu za Moyesa? Realna mogućnost je da klub, prvi put od 1995-te, propusti Ligu prvaka. To bi bio veliki udarac za blagajnu, a možda još veći za image kluba. Hej, United da ne igra Ligu prvaka??? Opet, Old Trafford je od priče o vjernosti i strpljenju prema Alexu Fergusonu napravio legendarnu marketinšku priču. Kako sad objasniti da se Fergiea do prvog naslova prvaka čekalo sedam godina, a Moyesu bi se „sapunala daska“ nakon sedam mjeseci? Pa jednostavno...

U romantična vremena kada je Sir Alex preuzimao klub, Liga prvaka i njezini nagradni fondovi nisu ni postojali. Novac koji se u nogometu vrtio bio je neusporedivo manji, a Manchester United se spremao na „proslavu“ dvadesete godišnjice od zadnjeg osvojenog engleskog prvenstva. Danas bi neulazak u Ligu prvaka bio znatno veći minus za klub, u svakom smislu.

Šansa u sljedeća tri kola

Ono što ne možemo znati jesu dogovori i projekcije razvoja koje je Moyes postigao sa svojim poslodavcima kod preuzimanja kluba. Sigurno je dobio neko pristojno razdoblje tolerancije, no kako god ono velikodušno bilo, sumnjam da uključuje igranje Europske lige. Nije to roba za United. Stoga je Davidu Moyesu u obrani svoje pozicije najpametnije i najkorisnije nastaviti ovaj niz pobjeda i kroz premierligaško ludilo programa na kraju godine.

Raspored nudi priliku: tri utakmice s protivnicima koji su u donjem dijelu ljestvice (West Ham, Hull City, Norwich), a onda se na Novu godinu valja obračunati s Tottenhamom. S deset do dvanaest bodova iz te četiri utakmice, vrlo je vjerojatno da će na tribinama Old Trafforda i dalje stajati transparent s Moyesovom slikom i natpisom „Chosen One“.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider