Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mislite... što hoćete...

Luis Suarez - nogometni Badr Hari: Pistolero puca iz svih oružja!

Navodno je u rodnom Saltu onaj dugokosi koji je danas u gradu podno vulkana, imao bolje predispozicije za ulogu Drakule u lokalnoj sapunici, ali Luis je otputovao u Nizozemsku dokazati kako i on ima svoje adute...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

On je magnet za loš PR, kažu na Otoku. Kad te povežu s kanibalizmom, Božjom rukom i rasizmom, teško da je uvijek jedan od onih ''koji se nađu na krivom mjestu u krivo vrijeme''. Luis Suarez je možda promašio vrijeme, momčad, možda i zemlju, ali ga nije promašio bogomdani golgeterski talent.

U razmaku od tri tjedna 1987. godine u urugvajskom Saltu, drugom po veličini urugvajskom gradu, rodila su se dva ''divlja'' svjetska goleadora. 26. siječnja Luis, a na Valentinovo dugokosi ''motorhead'' Edinson Cavani.

Suarez bi možda bio idealni vođa Wimbledonovog napada 80-ih i 90-ih. Član ''Crazy ganga'' s Vinnyjem Jonesom i ostalim opaljenim ministrantima engleskog nogometa. Možda je on s latino fudbalerkom s kojom je zakoračio u Groningen 2006. igrač za neko romantičnije razdoblje, i možda igrač za još neku temperamentniju naciju.

No, ako već imamo ovakve rečenice za takvog igrača znači da zrači nekom karizmom i ne utapa se sivilo jednoličnih igrača. Malo tko neće uperiti prstom u Suareza i reći da nema mjesta u bilo kojoj svjetskoj momčadi.

U kontekstu posljednjih dana, Luis Suarez je nogometni Badr Hari. Ekstremno talentiran s natprosječnim brojem žutih minuta na terenu. Iako je Liverpool opet promašio sezonu, Suarez tu kvalitetom skromnu družinu za ozbiljnije rezultate, drži u kakvoj takvoj utrci za Europu. Okruglih pedeset pogodaka postigao je u dvije godine s Redsima. Za to mu je trebalo samo 92 utakmice. Izuzmemo li kontekst Cristiana Ronalda i Messija, i to naravno izgleda fantastično.

Hrvatska ga je upoznala još 2007. kada su Mandžukić i Modrić nokautirali Ajax, no već tada je u 'kopljanicima' koplje ispred svih stršio Urugvajac. Dvije godine poslije Cufreu, Kovaču i ostalom društvu iz modre obrane sređivao je preko veze lažnjacima termine kod reprezentativnog fizioterapeuta Sisgorea.

A u 2010. je ispunio svoj san i zaigrao ulogu Drakule na utakmici PSV – Ajax kada je ugrizao s leđa Otmana Bakkala. Iste je godine glumio i u nastavku legendarnog Maradoninog trilera ''Božja ruka'' s ganskim misionarima, a Patrice Evra je izbliza čuo kako na njegovom jeziku, kao i u sprintu, ne postoji kočnica.

Igrač koji je autor golova na svakakav način, ističe se nevjerojatnim promjenama smjera na malom prostoru, a na fakultetu centarfora doktorirao je – guranje kroz noge. Nogometni doajen, Zvonimir Magdić Amigo, često naglašava ''nitko nije gurao kroz noge kao Omar Sivori'', e pa i mi, mlađe generacije, imamo svog konja za trku.

Posljednjih se tjedana brani od novinarskih pitanja o interesu Bayerna, još nije potvrdio kako ostaje u Liverpoolu. Legendarni ''Kop'' ga zbog svih nepodopština, i naravno golova, štuje kao heroja, dok ga dobar dio lige mrzi. Zaključujemo da se 26-godišnji Suarez sigurno pronalazi u rečenici Cristiana Ronalda ''vaša me ljubav čini jačom, vaša me mržnja čini nezaustavljivim.''

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider