Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tko je zamjena?

'Lew nije veći od kluba': Pet kandidata za buduću 'devetku' Borussije!

U vrlo kratkom roku Borussia Dortmund po drugi puta je ostala bez svoje najveće zvijezde...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon domaće ikone Marija Gotzea, niti poljski centarfor Robert Lewandowski nije mogao odoljeti zovu iz redova, posljednjih godina, najvećeg rivala Bayerna. Fanove Crno-žutih, pa čak i dobar broj onih 'neutralnih', razočarali su potezi Gotzea i Lewandowskog.

Ali Jürgen Klopp je prihvatio činjenice i ne želi očajavanje na Westfalenu...

"Krajem prošle godine razgovarao sam s Lewandowskim i znao sam da će u prvim danima siječnja biti objavljen njegov prelazak u Bayern idućeg ljeta", započeo je Klopp, pa otvoreno priznao:

"Mislim da je ovo najbolje vrijeme za objavu njegovog transfera. Inače bi cijelo vrijeme bilo puno nepotrebnih glasina. Nas ni na koji način ne smeta što je objavljeno da Robert prelazi u Bayern idućeg ljeta, jer smo bili svjesni već duže vrijeme da će se to dogoditi. Lewandowski se sada opet može usredotočiti na Borussiju, želimo da u preostaloj polovici sezone s njime u sastavu ostvarimo najviše što možemo."

Ipak, nakon serije diplomatskih tonova, Klopp nije propustio priliku naglasiti sljedeće:

"Nogometaši uvijek mogu biti kupljeni od strane neke druge momčadi, ali Borussia Dortmund je veća od ijednog igrača. Bitno je imati dobar plan za budućnost."

Izjava je to koja je barem malo ublažila razočaranje navijača Borussije i pružila im novu nadu. Tim više što Klopp već ima dobar plan za budućnost. Pod njegovim vodstvom Bayernov otpadak Hummels postao je stoper svjetske klase, Kagawa od anonimca stigao do skupo plaćene akvizicije Manchester Uniteda, nepoznati Piszcek pokazao se kao jedan od boljih desnih bekova na svijetu, Sahin sjajnim igrama izborio transfer u Real Madrid, a Gündogan se potvrdio kao možda i još bolji playmaker...

U konačnici, i Lewandowski je uz Kloppa od 'drva' kako su ga u premijernoj sezoni zvali u Njemačkoj izrastao do golgetera koji zabija četiri komada Real Madridu u polufinalu LP i toliko željene simpatije europskog prvaka Bayerna. Upravo radi svega navedenog, Klopp zaslužuje povjerenje da je sposoban pronaći adekvatnu zamjenu Lewandowskom. Ovo je njegovih pet kandidata za buduću 'devetku' Borussije Dortmund:

Michy Batshuayi (Standard Liege)

Benteke, Defour, Fellaini, Mirallas, Witsel... samo su neke od aktualnih belgijskih zvijezda koje su nosile dres Standarda. Tamnoputi Batshuayi (20) rođen je u Bruxellesu, a u klub iz Liegea stigao je kao 15-godišnjak. Za prvu momčad debitirao je 2011., a od tada je za Standard zabio 32 ligaška gola. Trenutno je prvi strijelac belgijskog prvenstva s 14 pogodaka u 21 nastupu. Krase ga brzina, eksplozivnost, dobar osjećaj za igru i nos za gol. Osim kao centralni napadač, Batshuayi može poslužiti i na desnom krilu, gdje Borussia zapravo ima tek Kubu. Za mladog belgijskog reprezentativca interesiraju se Everton i Arsenal, a Standard je izvjesio cijenu od 8 milijuna eura.
 

Christian Benteke (Aston Villa)

Benteke je u Standardu bio u dva navrata. Najprije u kadetskim danima, a potom i od 2009. do 2011. Nije baš dobivao puno šanse, pa je bio primoran dokazivati se na posudbama u Kortrijku i Mechelenu. Odjednom su se javili iz Genka, shvativši da su pogriješili kada su otpisali Bentekea na početku seniorske karijere. Robusni napadač, visok 190cm, uzvratio je golovima, no pamtimo i hrpu njegovih promašaja u kvalifikacijskom susretu Belgije i Hrvatske u Bruxellesu. Tko bi tada rekao da će centafor rođen u Zairu eksplodirati odlaskom u Premierligu?

Aston Villa ga je krajem kolovoza 2012. platila 7 milijuna funti i definitivno pogodila! Premda su mu samo 23 godine, Benteke je dosad zabio isto toliko pogodaka u najjačoj ligi svijeta, i to u 48 nastupa. U prosjeku je strijelac gotovo svaku drugu utakmicu, zabijao je Liverpoolu i Chelseaju, u dresu Belgije rušio Nizozemsku i Srbiju. Tržišna vrijednost mu je 21 milijun eura, neki ga uspoređuju s Drogbom, a čini se idealnom zamjenom za Lewandowskog. Fizički je moćan, sposoban raditi presing, osvajati lopte, služiti kao 'mantinela', a pored svega zabija golove.
 

Seydou Doumbia (CSKA Moskva)

Ovaj Bjelokošćanin na začetku karijere imao je neusješne avanture u Japanu. Potom je 2008. potpisao za švicarski Young Boys i tamo eksplodirao. U dvije sezone Doumbia je u švicarskoj ligi zabio čak 50 pogodaka i osigurao si 10 milijuna eura vrijedan transfer u moskovski CSKA. Trljali su ruke i u Bernu, jer Doumbiju su iz Japana doveli za sićušnih 130 tisuća eura. Omaleni, ali snažni napadač za CSKA je dosad zabio 15 europskih pogodaka, od kojih vrijedi izdvojiti gol Interu na Meazzi u pobjedi 2:1, odnosno dva gola Cityju prošle jeseni u porazu Moskovljana na Etihadu 2:5.

Čudesna je za Doumbiju bila sezona 2011/2012, kada je postigao čak 28 zgoditaka i okitio se titulom prvog topnika i najboljeg igrača ruske lige. Doumbiju krasi brzina, inteligentne kretnje i sjajan osjećaj za prostor, te dakako - finišerske sposobnosti. Nešto je slabiji 'taktički' i u igri desnom nogom. Ove sezone u 11 ligaških nastupa za CSKA postigao je devet pogodaka, a tržišna vrijednost mu je 23 milijuna eura.

Adrian Ramos (Hertha)

Kolumbijcu je 27 godina, a od 2009. je glavna zvijezda Herthe. U jesenskom dijelu sezone bio je jedan od hit igrača Bundeslige, uostalom baš on s Lewandowskim predvodi ljestvicu strijelaca s 11 pogodaka. Ramos je visok 185cm i neki ga nazivaju 'kompletnim napadačem'. Jak je u skoku, odličan dribler, 'kuži' igru i zna gurnuti ključni pas.

U ovoj kampanji zabijao je i Bayernu na Allianz Areni, ali i Borussiji u Dortmundu, gdje je Hertha slavila s 2:1. Zanimljivo, od 11 Ramosovih pogodaka, čak sedam njih je bilo prvi gol berlinske momčadi na utakmici (Lewa samo jednom zabio prvi zgoditak BVB-a). Tržišna vrijednost Ramosa je svega 4 milijuna eura.

Salomon Rondon (Rubin Kazan)

Napadaču iz Venecuele su 24 godine, ali iza sebe ima već četiri sezone u Španjolskoj. Bio je član Las Palmasa i Malage, za koju je u Primeri postigao 25 golova. U ljeto 2012. za 10 milijuna eura kupuje ga Rubin, iako su za njegove usluge navodno interesirali i londonski velikani (Chelsea, Arsenal, Tottenham). Ruska liga baš i nije najbolje sjela Rondonu. Puno efikasniji bio je u Europi, gdje je zabio 11 golova, od čega tri Interu - jedan u milanskom remiju 2:2, te dva u domaćoj pobjedi Rubina 3:0.

Pomalo je atipičan južnoamerički napadač; visok je 186cm, a najveće vrline su mu sjajan prvi dodir i vrlo dobra završnica. Ipak,obzirom na fizičku konstituciju Rondon svakako ima prostora za napredak u držanju lopte kada na leđima ima čuvara, te u igri glavom. Puno se žrtvuje za momčad, no muči ga nedostatak konstante. Kada ima svoj dan u stanju je rušiti i klubove poput Intera, kada ga ne ide onda njegova momčad na terenu praktički ima igrača manje. Tržišna vrijednost Rondona je 11 milijuna eura, a u kvalifikacijama za SP u Brazilu bio je prvi strijelac Venecuele s pet pogodaka.

NAPOMENA: tržišne vrijednosti igrača uzete su sa stranice transfermarkt.co.uk

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider