Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Real slavi pobjedu

'Kraljevi' spletki i intriga konačno uništili moćnu Barcu: Kraj Messijeve ere!?

Tko zna hoće li Barcelona ikada doseći rezultate koje je ostvarila u posljednjih desetak godina…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

„Šampionska generacija Barcelone nije na kraju ciklusa, možemo nastaviti s osvajanjem titula“, kategorično je odgovorio Xavi Hernandez na izravno pitanje Jamieja Carraghera, bivšeg braniča Liverpoola i engleske reprezentacije, koji trenutačno radi kao kolumnist u Daily Mailu.

Razgovor je vođen prije utakmice u Valladolidu gdje je Barcelona, prema svemu sudeći, izgubila utrku s Real Madridom za osvajanje naslova prvaka Španjolske. Ako Real sutra na Santiago Bernabeuu svlada Levante, a to je sasvim izvjesno, otići će na četiri boda razlike. A to znači da će Ronaldo i društvo moći će zapjevati „bye, bye Barca“.

'Slučaj Neymar' raštimao Barcu

Da je intervju s Xavijem rađen nakon utakmice s Valladolidom, pitanje je što bi Barcin senator odgovorio, vjerojatno ne bi bio tako kategoričan. Gledano s današnje točke gledišta, čini se prilično logičnim da je Barca posustala. Previše se toga nakupilo da ne bi ostavilo traga na rezultatima. Iako su s Camp Noua donedavno papagajski ponavljali kako „slučaj Neymar“ nije ostavio traga na momčadi, sada je sasvim jasno da su to bile samo puste priče.
Do otvaranja slučaja, Barca je imala lijepu bodovnu prednost ispred Reala, a nakon što je razotkrivena afera i nakon što su madridski mediji udarili iz sveg svojeg teškog artiljerijskog oružja po Camp Nouu i Sandru Rosellu, ta se prednost počela topiti kao sladoled na ljetnom suncu. Čelnici Barcelone optuživali su Real Madrid i njezina predsjednika Florentina Pereza da je siva eminencija prljave kampanje protiv Barcelone.

'Kraljevi' spletki i intriga opet nadmudrili Katalonce

Ako je to istina i barem donekle istina, a i mala djecu znaju koliki je utjecaj Reala, posebice na madridske medije, činjenice govore kako su „kraljevi“ uspjeli u svojem naumu. Real se još jednom pokazao vještijim i moćnijim od Barcelone u zakulisanim igrama. Nema sumnje kako „prljavog veša“ ne nedostaje na objema stranama, ali Barcin je izvješen pred očima svekolike javnosti, što je ključna i velika razlika. Koliko god to na Camp Nouu pokušavali sakriti, Barcelona ne sao da je vidno uzdrmana, već i potpuno raštimana. To se može vidjeti s Mjeseca.

I nije samo u pitanju „slučaj Neymar“ koji će svoj epilog dobiti na sudu, Barcu razdiru i brojne intrige oko Messija. Sve češće priče oko Messijeva odlaska iz Barcelone, očit pad forme u odnosu na prošle sezone te opetovani i nerazjašnjeni želučani problemi, morali su ostaviti traga na Argentincu, a posljedično i cijeloj momčadi. Na rezultat u Valladolidu vjerojatno je utjecala i tragična situacija u obitelji Andresa Inieste, čija je supruga zbog komplikacija u trudnoći izgubila dijete.

Konačni kraj jedne ere

No, Barcelona za svoje standarde trenutačno igra prilično loše. Utakmica u Valladolidu nije iznimka, već duže je vrijeme očigledan pad forme. Htjeli to na Camp Nou priznati ili ne, Barceloni je potrebna smjena generacija koja nije provedena na vrijeme i na najbolji mogući način.

Ozljedama nekih ključnih igrača i neumitnom biologijom, Barcelona je već odavno izgubila balans u momčadi koji je imala u eri Pepa Guardiola, a ni motiv više nije isti koliko god to Barcini senatori poricali. Kad se sve zbroji, na djelu je proces rastakanja i razgradnje koji je pogađao sve velike momčadi povijesti. Svemu jednog dana mora doći kraj pa i vladavini Barcelone španjolskim nogometom.

Nećemo reći europskim, jer još uvijek su sposobni u kup sustavu Lige prvaka za velike stvari, ali čini se kako je ova sezona posljednji trzaj jedne od najvećih momčadi svih vremena. Puyol se već oprostio, Xavi još neće dugo, šuška su da su obojica programirani za nasljednike Gerarda Martina i njegovih pomoćnika na klupi Barcelone.

Došlo je vrijeme Reala

Victor Valdes je također već rekao zbogom, Dani Alves je na pragu odlaska, a što će biti s Messijem još nije sasvim sigurno i pouzdano. U Barceloni trube kako nema šanse da prodaju Messija, ali isto su ponavljali i kada su u svojim redovima imali Schustera, Maradonu, Laudrupa, Ronalda, Rivalda, Ronaldinha i mnoge druge zvijezde i zvjezdice pa su ih se riješili preko noći. Neki će reći da je Messi nešto posve drugo, kao da su Ronaldo ili Ronaldinho bili nešto previše različito, ali isto vrijedi i za 200 ili 250 milijuna eura.

Takvu odštetu još nitko nije dobio. Kako god, čini se da je sasvim izvjesno da su pred nama posljednja dva mjeseca Barcelone kakvu znamo u posljednjih šest-sedam godina. Dogodine će to biti neka sasvim druga momčad, sa Messijem ili bez njega. I tko zna hoće li ikada doseći rezultate koje je ostvarila u posljednjih desetak godina? U Madridu će zasigurno reći kako je ponovno došlo vrijeme za dugu i uspješnu eru Reala.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider