Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

'Ma kakva hobotnica, nogometni SP je bio namješten!'

'Paul je zapravo umro dva dana prije finala Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi. Sve ostalo samo je njemačka zavjera,' izjavio je kineski redatelj Jiang Xiao...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Pekingu je u četvrtak Xiao predstavio svoj igrani film pod nazivom 'Ubiti hobotnicu Paula', u kojem se radnja vrti oko teorije zavjere tijekom Svjetskoga nogometnog prvenstva s hobotnicom Paul u naslovnoj ulozi.

'Moj je film priča o uroti: savršenoj obmani u režiji Nijemaca, koji su prevarili čitav svijet,' bombastično je najavio Kinez svoj film.

Film će premijerno u Kini biti prikazan 30. studenog, a govori 'o marketinškoj menadžeriji koja je stvorila mit o Paulu iako je svakome razumnom biću jasno da hobotnica ne može prognozirati ishode sportskih natjecanja'.

'To je nemoguće. Zapravo se radi o činjenici da su rezultati utakmica tijekom Svjetskog prvenstva bili namješteni, a da je Paul tome poslužio samo kao alat za laganje,' dodao je Xiao poentiravši tek nakon toga:

'Siguran sam da je hobotnica uginula devetog srpnja, dakle dva dana prije finalne utakmice za koju je navodno točno prognozirala ishod. Nijemci su nas naprosto svo vrijeme zavaravali. Saznali smo tako ovog ponedjeljka da Paul više nije na životu u oberhauzenskom Sea Life Aquariumu, da je umro prirodnom smrću. Volio bih vjerovati da je to točno, ali ne vjerujem. Naravno, ne mogu to dokazati. Kako ću kad sve hobotnice svijeta izgledaju jednako? Mogli su u akvarij staviti koju god su htjeli.'

Xiao se također nije ustručavao izjaviti da cijela priča ostavlja prostor za moguće manipuliranje rezultatima na Svjetskom prvenstvu, pa tako i za finalnu utakmicu, te da zna kako su se milijuni ljudi diljem svijeta kladili na ishode utakmica po Paulovim tipovima.

Svjetskoj nogometnoj federaciji (FIFA) preostaje prosuditi predstavlja li Kinezov javni iskaz oskvrnuće njezine svetinje ili sve ostaje u području umjetničke fikcije i slobode.

Film koji je produciran od kineskih kuća China Film Group i Beijing Filmblog Media krenut će uskoro na festivale. Prijavljen je na Tokijski filmski festival, kao i na Holivudske dane kineskog filma.

Glavni su likovi u filmu dvojica najpoznatijih kineskih televizijskih komentatora, Huang Jianxiang i Chengpeng Li. Xiao ga je snimao tijekom Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici, a paralelno također i u Kini. Isprva ga je namjeravao nazvati Legenda o Svjetskom prvenstvu, ali je nakon halabuke oko oberhauzenske hobotnice promijenio plan.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider