Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pogledajte i divite se

Sramotio je velikane, ali rekao je dosta: Srećom, tu je Youtube...

Još jedna ikona koja je obilježila prvo desetljeće 21. stoljeća objesila je kopačke o klin...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Juninho Pernambucano jučer je, na svoj 39. rođendan, objavio kako prestaje s aktivnim igranjem nogometa i tako rastužio mnoge. Nikada nije bio spektakularan poput Ronaldinha, niti je napravio senzacionalni transfer kao Kaka. U konačnici, u nijednom trenutku nije bio od neke nepresudne važnosti za brazilsku reprezentaciju, ali u domovini, a bome i puno šire, zauvijek će se pamtiti njegovo ime.

Ronaldinho, Beckham, Pirlo, Messi, Ronaldo, ma uzmite koga god hoćete... Svi se mogu sakriti pred Juninhom u jednoj kategoriji, a to su slobodni udarci. Vjerojatno nikada nitko u povijesti nogometa nije tako čudesno tresao mreže iz prekida. Njegova zona nije bila na 18 ili 20 metara, on je golmane 'bušio' s 35-40 metara ili čak iz skraćenih kornera.

Karijeru je započeo u Sportu iz rodnog Recifea, ali ubrzo ga uzima Vasco da Gama. U Rio de Janeiru provest će šest sezona, osvojiti dva brazilska prvenstva i Copu Libertadores, južnoameričku Ligu prvaka. Imao je Vasco tada u kadru Romarija, Edmunda i Juninha Paulistu, ali idol navijača bio je Juninho Pernambucano.

Majstorijama sramotio vratare

U očaj ih je bacio njegov odlazak 2001., premda je obećao da će se 'jednog dana vratiti'. Nova destinacija i europski izazov Juninha jest Lyon, tada praktički nebitni francuski klub s tek 3 osvojena Kupa. Već u premijernoj sezoni sa Juninhom, klub osvaja prvi povijesni naslov prvaka. I onda isto to ponavlja još šest puta, u nizu!

Brazilac ubrzo dobiva kapetansku vrpcu, predvođen njime Lyon je apsolutni vladar Francuske i novo osvježenje na nogometnoj karti Europe. Vratare francuskih klubova naglo hvata glavobolja i mučnina u trbuhu, čime pomisle da ih čeka Lyon predvođen Juninhom. Strahuju pred njime i Casillas i Valdes, koje je također znao 'sramotiti' svojim majstorijama. Period je to u kojem Real Madrid na Gerlandu završava s 'tricom' u mreži, primajući sva tri komada u prvom poluvremenu, i to u razmaku od deset minuta!


Lyon je redovito u nokaut fazi Lige prvaka, a Juninho Pernambucano je, sad je valjda jasno svima, najbolji izvođač slobodnih udaraca u povijesti nogometa. Jedno istraživanje dovelo je sjajnog rezultata - Juninho je u karijeri poentirao iz 76 slobodnjaka. Bitan je za igru Lyona i u smislu kreacije, sa sposobnošću da u svakom trenutku ponudi neki briljantan potez ili odigra 'loptu s očima'...

Nakon osam super uspješnih godina u Lyonu, 2009. odlazi po zasluženi bogati ugovor u Al-Gharafi iz Katara. Tamo će provesti dvije sezone, pa ispuniti obećanje navijačima Vasca povratkom u klub gdje je sve započelo. Odigrao je Juninho u Riju jednu sezonu, a potom otišao nakratko promovirati nogomet tamo gdje ga još uvijek nazivaju 'soccer', u američki MLS u kojem je nastupao za New York Red Bullse.

Za kraj, ponovo je obukao dres svog Vasca. Nažalost, prošlu i pokazat će se njegovu zadnju sezonu karijere obilježilo je ispadanje tog velikana iz najelitnijeg ranga brazilskog nogometa. Oporavit će se Vasco da Gama, nema sumnje, vrlo brzo. No hoće li nogometni romantičari preboljeti odlazak čovjeka koji je sa 40 metara iskosa lakše zabijao nego mnogi iz penala? Srećom pa imamo Youtube, tamo je Juninho Pernambucano ostavio iznimno bogatu kolekciju koju malo-malo vrijedi pogledati iznova...
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider