Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tužna priča

Izdali ga svi: Bio na pragu Old Trafforda, a sada razvozi kruh po selu

Život piše razne priče, a jedna iznimno nesretna i žalosna stiže nam iz Južne Amerike...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Paragvajac Salvador Cabanas tijekom nogometne karijere imao je sve. Odličan šut s obje noge, odličnu igru glavom, snagu, tehniku i nos za gol. Zabijao je gdje god bi igrao, bivao redovito najbolji strijelac raznih natjecanja, navijači su ga obožavali, zarađivao je milijune, a od klupskih šefova dobivao luksuzne vile... Sve se naglo okrenulo 25. siječnja 2010. godine, kada ga je u jednom noćnom klubu u Mexico Ciyju metkom u glavu upucao lokalni diler.

Okolnosti niti dan danas nisu sasvim razjašnjenje. Poznato je da Cabanas veze s drogom nije imao; njegova supruga tvrdila je kako je nastradao braneći se od pokušaja pljačke, iako je policija stigla najbliže zaključku da je incident nastao nakon obične, vjerojatno i pijane prepirke u WC-u. Sljedeća 23 dana Cabanas je proveo na intenzivnom liječenju i srećom se uspio izvući. No bio je to završetak dana ponosa i slave, odnosno početak paklenog puta. Cabanas je na vrhuncu karijere ostao bez Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi, gdje će Paragvaj doći do četvrtfinala. Uskoro je ostao i bez supruge, koja je s njime dijelila dobro, ali ne i zlo. Ona je naime, za vrijeme Cabanasova oporavka, ušla u 'deal' s njegovim agentom i odvjetnikom. Zločesta trojka na podmukli način golgeteru je otela sve što je zaradio...

Završio u društvu Pelea, Maradone, Ronaldinha

Cabanas je rođen 1980. u Asuncionu, a prve profesionalne minute upisao je za Club 12 de Octubre iz grada Itaugua, udaljenog 30-ak kilometara od paragvajske prijestolnice, gdje njegova obitelj živi i danas. Zabijao je u prosjeku svaku drugu utakmicu, dokazavši se i na posudbi u desetostrukom državnom prvaku Guaraniju. Kao 21-godišnjaka uzima ga čileanski Audax Italiano, u čijim redovima samo potvrđuje da je rođen s osjećajem za gol. Nakon dvije sezone odlazi u sve bogatiju meksičku ligu. Tamo iduće tri godine postiže golove za Chiapas i pobuđuje interes slavne Americe. Jedan od najpopularnijih klubova Meksika kupuje ga za oko pet milijuna eura u ljeto 2006., što će se pokazati početkom njegovog zlatnog perioda.

Malo je trebalo omalenom Paragvajcu da postane omiljeni lik brojnih fanova Americe. Dva puta u nizu osvaja titulu prvog topnika Cope Libertadores, južnoameričke inačice Lige prvaka, u kojoj sudjeluju i meksički klubovi. Posebno je za Cabanasa blistava 2007. godina, koju završava kao drugi najbolji strijelac na svijetu, te najbolji nogometaš Paragvajac i cijele Južne Amerike. Potonja nagrada zaslužuje itekakvo poštovanje, znamo li da su je osvajala imena poput Zica, Kempesa, Maradone, Pelea, Socratesa, Valderrame, Bebeta, Romarija ili u novije vrijeme Riquelmea, Teveza, Ronaldinha, Neymara...

I u narednim sezonama Cabanas je golove isporučivao kao na traci. Bližilo se Svjetsko prvenstvo; tadašnji paragvajski izbornik, a danas Barcin trener Gerardo Martino smatrao ga je jednim od važnijih aduta... Bio je Cabanas sve bliže i transferu u Europu.

"Imao sam potpisan predugovor vrijedan 1,7 milijuna dolara. Trebao sam otići u Europu, govorili su mi da je Manchester United moja nova destinacija. America me nije htjela pustiti, udvostručili su mi plaću, dali stanove u Acapulcu i Cancunu", prisjeća se Cabanas za agenciju AFP.

Za gospođu Cabanas vrijedi ljubav u dobru, ali ne i zlu

A onda je došao nesretni 25. siječanj 2010. Cabanas je zadobio hitac u glavu, no borio se i junački izvukao. Slavi je stigao kraj, što ga i nije toliko razočaralo, koliko činjenica da ga je potom lešinarski iskoristila i prevarila vlastita supruga.

"Dva puta je bio žrtva. Profesionalna karijera mu je prekinuta na vrhuncu, a potom su ga iskoristili supruga, predstavnici i agenti", ogorčen je otac Dionisio.

Da su mu žena njegova života, te bliski suradnici mučki okrenuli leđa svjestan je i Salvador.

"Kako vrijeme prolazi, sve mi je jasnije. Čak me i moj odvjetnik prevario. Tjerali su me da palcem potpisujem neke papire", pojašnjava Cabanas što se događalo dok je ležao u bolnici pod utjecajem lijekova, pa dodaje:

"Kasnije mi je supruga samo kazala da novaca više nema."

Supruga Mary Lorgia Alonso otišla je s njihovo dvoje djece. Ona, James (13) i Mia Ivonne (9) danas žive u luksuznoj vili u Asuncionu, vrijednoj pet milijuna dolara. Salvador se pak vratio kući, u grad Itaugua, gdje pomaže roditeljima u obiteljskoj pekari.

"Razvozim kruh i posao mi se sviđa. Ljudi me prepoznaju, postavljaju pitanja... Naravno, o nogometu."

Bez nogometa Cabanas ne može niti nakon svih nevolja koje su ga snašle. U međuvremenu je potpisao za matični Club 12 de Octubre, koji se vratio u paragvajski elitni rang. Maleni stadion redovito je ispunjen do zadnjeg mjesta, ponajprije zbog Cabanasa.

"Ovdje sam, idem dalje, što drugo? Sve sam izgubio, ali ne prestajem vjerovati. Bog me blagoslovio pruživši mi još jedan život", zaključuje ovaj nesretni junak u razgovoru za AFP.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider