Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Ipak stiže tehnologija koja bi mogla zauvijek promijeniti nogomet

Tehnologijski sustav 'oka sokolovog' mogao bi sljedeće sezone po prvi puta biti pokusno isproban u engleskom nogometnom prvenstvu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nogomet se približio uvođenju tehnologije na gol-crtu ranije ovog mjeseca, nakon što je International Football Association Board (IFAB), tijelo koje odlučuje o svim promjenama pravila u nogometu, odobrio još jednu godinu ispitivanja mogućih noviteta, dok je predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter naznačio da bi ''takva tehnologija bila od pomoći sucima''. No, sustav 'oka sokolovog' nije bio prisutan u dosadašnjim ispitivanjima, jer ista nisu bila provedena u stadionskim uvjetima.

Blatter je prihvatio da se budući testovi obave na stadionima, te je identificirao Englesku kao vjerojatnu lokaciju za pokuse.

Paul Hawkins, osnivač tehnologije 'oka sokolovog', namjerava razgovarati s dužnosnicima FIFA-e kako bi od njih dobio odobrenje za testiranje tehnologije na stadionima.

''Moramo pronaći stadion na kojem ćemo provesti ispitivanje. Očekujem da ćemo u ugovornoj stavci imati zabranu izvještavanja o rezultatima testova, kako ne bismo uznemiravali suce u slučaju pogrešne odluke oko dosuđivanja ili poništavanja pogotka. U vrijeme kada ćemo samo isprobati tehnologiju koja bi ubuduće mogla biti sucima od velike koristi, ne želimo da 'oko sokolovo' bude tretirano kao sredstvo koje će pokazati da su suci donijeli pogrešnu odluku'', veli Hawkins.

Jednostavnije rečeno, ukoliko se doista tehnologija na gol-crti bude i testirala sljedeće sezone, recimo u Premiershipu, rezultati ispitivanja će ostati tajni. Sve dok jednog dana IFAB eventualno ne odobri uvođenje tehnologije na nogometne utakmice...

Podsjećamo, sustav tehnologije 'oka sokolovog', koji se postiže postavljanjem kamera oko sportskog borilišta, uspješno se razvio u tenisu i kriketu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider