Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
bI LI IMALI MJESTA?

Hrvati na Hrvate: Jedan zabio za 1/4 finale Lige prvaka, drugi drma Bundesligom

U multinacionalnoj švicarskoj reprezentaciji dva prezimena posebno iskaču...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pored svih silnih kosovskih i makedonskih Albanaca, ali i Turaka, Bjelokošćana i nogometaša podrijetlom čak sa Zelenortskih Otoka, hrvatskoj javnosti uoči večerašnjeg sraza ipak su najzanimljiviji Mario Gavranović i Josip Drmić.

Činjenica da su obojica naših korijena nije jedina dodirna točka ovih napadača. Stariji Gavranović (24) danas je član Zuricha, u kojem je Drmić (21) započeo profesionalnu karijeru. I dok je prvi već okusio igranje u Njemačkoj, potonji je trenutno aktualan u Bundesligi, i to kao jedno od najugodnijih igračkih otkrića. Interesantno, i Gavranović i Drmić već su zabijali Hrvatskoj - Gavranović dva gola u Štimčevom poljudskom debiju iz noćne more. Drmić pogodak u pobjedi Švicarske U21 u Koprivnici.

Nadamo se da taj trend neće nastaviti i večeras u St. Gallenu, jer zgoditak nekoga od njih bolio bi više od egzekucije primjerice Shaqirija. Ne samo jer su 'naši', nego što su momci za kojima, takav je dojam, uistinu možemo žaliti. Prije nego za raznim Bilošima i Cvitanichima...

Polusezona iz snova donijela mu transfer iz snova: Zabio krucijalni gol u Ligi prvaka, ali nije bilo dovoljno

Mario Gavranović rodio se 24. studenog 1989. gdje su roditelji, Hrvati iz bosanskog Gradačca, doselili godinu dana ranije. Nogomet je počeo igrati u malenom klubu AS Vezia, no ubrzo su ga primijetili skauti ozbiljnijeg Lugana i uzeli u svoj omladinski pogon. Sa 17 godina počeo je igrati za seniore u švicarskoj Challenge ligi (2. rang natjecanja). Osam golova u sezoni bio je dovoljan signal Yverdonu, ligaškom konkurentu Lugana, s kojim potpisuje u ljeto 2008. Ponovio je Gavranović identičan golgeterski učinak, što je zaintrigiralo prvoligaški Neuchatel Xamax, kojem ga Yverdon posuđuje iduće sezone.

Gavranović opet zabija osam golova, ali sada u 17 jesenskih nastupa, među švicarskom nogometnom kremom. Dobar glas čuje se i do Gelsenkirchena, pa ga veliki Schalke kupuje ekspresno, već u zimskom prijelaznom roku. Platili su Nijemci 500 tisuća eura Yverdonu, gurnuvši Gavranovića u svoju drugu momčad koja igra Regionalnu ligu (4. rang natjecanja).

Konkurencija u Schalkeu bila je žestoka. Raul, Huntelaar, Edu, nadolazeći wunderkind Draxler. Uskoro je stigao i Marica, s posudbe se vratio Holtby... Gavranović, nezgodni omaleni (175cm) napadač, koristan i kao polušpica, u dvije godine skupio je tek 376 bundesligaških minuta. Dakako, bez ikakvog učinka.

No da se isplatio Schalkeu, definitivno jest. I dan danas ga navijači vjerojatno pamte, jer upravo je Gavranović donio Rudarima četvrtfinale Lige prvaka u ožujku 2011. godine. Protivnik je bila Valencia, rezultat s Mestalle 1:1. Španjolci su na Veltins Areni poveli 0:1, Farfan izjednačio, a Gavranović pogodio početkom nastavka za 2:1. U sudačkoj nadoknadi Farfan je dodao još jedan gol za konačnih 3:1, no apsolutni junak bio je Mario Gavranović. Koji je u prvih 11, uz legendarnog Raula, startao 'slučajno'. Ozlijedio se naime Huntelaar, pa Magath nije imao izbora...

Samo tjedan dana nakon epskog uspjeha Magath je smijenjen s klupe zbog loših rezultata u prvenstvu. Stigao je Ralf Rangnick, koji očito nije gledao Schalke protiv Valencije. Gavranović je završio na ledu, a prigodu mu nije pružio niti Huub Stevens koji će na ljeto zamijeniti Rangnicka.

Mario odlazi na posudbu u Mainz, što nije bio dobar potez. Na raspolaganju treneru Tuchelu već je nekoliko napadača, redom s jačim referencama: bivši mladi njemački reprezentativac Choupo-Moting 'svježe' je debitirao za Kamerun i u to vrijeme igra 'nogomet života', Allagui iza sebe ima odličnu uvodnu sezonu u Mainzu, Ujah je tek doveden za 2.5 milijuna eura, a Szalai se školovao u Real Madridu...

Gavranović bilježi pet nastupa, odnosno samo 130 minuta na travnjaku. Svjestan da su iza njega već dvije i pol godine neigranja, Mario se u ljeto 2012. odlučuje na povratak u Švicarsku. Potpisao je za Zurich, s kojim će potom izboriti plasman u Europu, uz devet postignutih golova u 32 susreta. Da bi nadmašio taj učinak, ove sezone bila mu je dovoljna samo 21 utakmica. Gavranović na kontu ima 10 pogodaka, drugi je strijelac lige s golom zaostatka za Martinezom (Young Boys), a Zurich se opet bori za europske pozicije, s kakvom takvom nadom da se može okruniti i naslovom prvaka.

Odlično Zurich predvođen Gavranovićem djeluje nakon zimske pauze. U pet utakmica upisali su svih pet pobjeda, a švicarski reprezentativac od ožujka 2011. kada je debitirao protiv Bugarske, zabio je četiri gola. Prošle subotu s dva pogotka u gradskom derbiju srušio je Grasshopper i opet će biti prijetnja Hrvatskoj, kao i na Poljudu u kolovozu 2012. godine. Tada je Gavranović zabio dva puta, bili su to njegovi prvi golovi za Švicarce...

"Brat mi je zaprijetio da neće razgovarati sa mnom mjesec dana ako zabijem Hrvatskoj", kazao je ovih dana Gavranović.

Gavranovića još možemo preboljeti, no kako bi dobro bilo imati Drmića uz Mandžukića

Takvih 'problema' nema Josip Drmić. Ako je vjerovati njegovim riječima u najavi ogleda Švicarske i Hrvatske...

"Oduvijek sam htio igrati za Švicarsku. Ovdje sam odrastao i ovoj zemlji dugujem. Ovo će biti posebna utakmica, igram protiv svoje krvi, ali dat ću sve od sebe da se nametnem izborniku"

Ipak, čini se kako Drmić ponajprije pazi da se ne zamjeri, kada je u pitanju Hrvatska, osjetljivim Švicarcima. Još tuguju za Petrićem, a pogotovo Rakitićem koji nikad nije igrao bolji nogomet.

"Činjenica je da sam rođen u Švicarskoj i da igram za mladu reprezentaciju zemlje u kojoj živim cijeli život. Međutim, moje srca kuca za Hrvatsku i priznajem, odabrao bih Hrvatsku. Još nitko iz Hrvatskog nogometnog saveza nije me kontaktirao, no ima vremena. Eventualni poziv definitivno bih prihvatio."

Ovo je Drmićeva izjava poslije prvog seniorskog hat-tricka u karijeri, u svibnju 2012. godine. Ni to nije bilo dovoljno ljudima iz HNS-a da povuku konkretne poteze, premda je na momka porijeklom iz Viteza odavno upozorio Ivan Težak, cijenjeni hrvatski strateg i šef omladinskog pogona Basela.

"Drmić je kapacitet za hrvatsku reprezentaciju!"

Težak ima dobar nos, upravo je on 'otkrio' Petrića i Rakitića, a u Baselu je također zagovarao i promovirao albanski duo Shaqiri - Xhaka. U Hrvatskom nogometnom savezu su definitivno zakazali, jer Drmić se nakon dvije sezone i 18 golova za Zurich prošlog ljeta prodao u Nürnberg  za 2,2 milijuna eura.

U klubu iz Bavarske ipak ga nije dočekala strahovita konkurencija kao Gavranovića u Schalkeu i Drmiću je bilo neusporedivo lakše iskazati vlastite kvalitete. Prvi dio sezone bio je katastrofalan za Nürnberg, koji je završio na posljednjem mjestu s tek šest poraza, ali i čak 11 remija. Nisu imali nijednu pobjedu, no Drmić je već tada skrenuo pozornost na sebe, zabijajući pet od šest pogodaka upravo u utakmicama koje su završavale neriješenim ishodom.

Poslije pauze Nürnberg je eksplodirao, sa četiri pobjede u šest dosadašnjih kola. Gubili su od Bayerna i Borussije Dortmund, a već su se izvukli iz nesigurne zone. Drmić je zabio pet golova, donijevši direktno devet ogromnih bodova: s dva pogotka rušio je Hoffenheim (4:0) i Herthu (3:1), a postigao je i 'matchwinner' na gostovanju kod Augsburga (0:1).

Njegove brojke su fenomenalne za jednog 21-godišnjaka koji se tek pojavio u Ligi petice. U 22 nastupa ima 11 golova. Peti je strijelac Bundeslige, sa četiri pogotka zaostatka za vodećim Lewandowskim i tri manje od Mandžukića. Zabija u u prosjeku svaku drugu utakmicu ili preciznije, svake 153 minute. Tržišna vrijednost već mu je skočila na 7 milijuna eura i čini se da ga čeka lijepa karijera.

Nažalost, u kvalifikacijama za SP u Brazilu koje je Švicarska riješila impresivno i bez poraza, Drmić je debitirao u sudačkoj nadoknadi sraza s Albanijom. Time je nestao i zadnji promil šanse da ikada zaigra za Hrvatsku...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider