Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Jeste li znali?

GRADSKA RIVALSTVA: Mrze se tri kluba, ali postoji još jedan

Serijal priča o klubovima i nogometnim rivalstvima unutar gradova započinjemo s Bukureštom.

Balkanski Pariz, kako tepaju Bukureštu, imao je svoj nogometni trijumvirat koji je godinama drmao Rumunjskom (primjerice, od 1982. do 2006. samo jednom prvak nije bio iz Bukurešta), ali u ljeto ove godine naprasno je razbijen, kada je Rapid zbog financijskih nepravilnosti bačen u drugu ligu.

Steaua, Dinamo i Rapid u glavnim su ulogama u priči o nogometu u Bukureštu, ali nisu jedini koji koje treba spomenuti, jer odmah iza njih je Sportul Studentesc.

Ceausescova opsesija uspjela

Iako navijači Dinama i Rapida to nikada neće javno reći, Steaua je najveći rumunjski klub. Osnovana 1947. kao sportski kolektiv rumunjske vojske ASA Bucuresti, u ranim 60-ima klub mijenja ime koje i danas s ponosom nosi. Steaua je aktualni prvak Rumunjske, a upravo su Ros Albastrii (rumunjski izraz Crveno plavi) u proljeće ove godine vratili titulu u prijestolnicu, nakon petogodišnje dominacije klubova iz manjih gradova (Cluj, Otelul Galati, Unirea Urziceni).

Navijači Steaue posebno su ponosni na činjenicu da je Steaua jedini rumunjski klub koji je osvojio europski trofej. U vrijeme dok je još bilo realno očekivati da se mogu nositi ravnopravno s najboljim europskim klubovima, zloglasni rumunjski diktator Nicolae Ceausescu naredio je svom starijem sinu Valentinu da od Steaue stvori najbolju momčad Europe. Naredba je ispunjena 1986., kada je u finalu u Sevilli Steaua boljim izvođenjem jedanaesteraca šokirala Barcelonu i osvojila Kup prvaka.

Marele derbi redovito u sjeni velikih obračuna

Samo godinu mlađi, u inat Steaui osnovan je od strane policije Dinamo Bukurešt (i danas Ministarstvo unutarnjih poslova posjeduje mali dio vlasništva nad klubom, ali i bivši stadion Dinama - Dinamo), čiji su navijači uglavnom smješteni u sjeveroistočnom dijelu grada. S jednim od najredikuloznijih nadimaka u svijetu nogometa (Crveni psi), Dinamo je osvojio 18 prvenstava i 13 kupova, a kroz najveću je krizu prolazio početkom 1990. godine, kada se suočavao sa žestokim pritiscima da mu se promijeni ime, zbog asociranja na komunistički režim koji su Rumunji u krvi svrgnuli.

Derbiji između Steaue i Dinama redovito su obilježeni navijačkim sukobima, a najpoznatiji je onaj iz 1997. kada su navijači Dinama upali na tribinu tadašnjeg stadiona Steaue Ghencea i napravili kaos. Steaua i Dinamo danas igraju u prekrasnoj Areni Nationala u Bukureštu, ispred koja vlada pravo opsadno stanje satima prije i poslije Marele derbija, kako Rumunji zovu ove okršaje.

Od velike trojke najstariji je Rapid, kojeg su 1923. osnovali radnici rumunjske željeznice. Rapid je 13 puta osvajao Kup, ali je samo triput bio prvak (1967., 1999. i 2003.), dok ima čak 14. drugih mjesta. Navijači Rapida u komunizmu su bili pod velikom represijom (baš kao i Temišvarovi zbog čega su u dobrim odnosima) a na relativno kratko vrijeme, zbog toga što je Rapid tavorio u drugoj ligi, u 70-im i 80-im godinama kao treći klub u gradu figurirao je Sportul Studentesc.

Rapidovi navijači, blago rečeno, ne vole ni Steauu ni Dinamo, ali prava mržnja u njihovim redovima vlada naspram drukera Petrolula iz Ploiestija. Sve je počelo još 1924., kada je, godinu poslije nastanka Rapida, Petrolul osnovan u Bukureštu pod imenom Juventus (1952. prebačen je u Ploiesti). Trenutno su četvrti u drugoj ligi i želimo im da se što prije vrate u najviši rang.

Maradona s Karpata nije počeo ni u jednom od tri velika kluba

Juventus Bukurešt i danas postoji, ali to je već novi klub, osnovan 1992. Od tzv. malih klubova iz Bukurešta najpopularniji je Sportul Studentesc, koji je sa svojom godinom osnutka (1916.) jedan od najstarijih u Rumunjskoj. Stariji ljubitelji nogometa sjetit će se vjerojatno da je Sportul 1980. osvojio Balkans Cup, pobijedivši Rijeku.

Iste one godine (1986.) kad je Steaua pokorila Europu i Rumunjsku Sportul Studentesc je završio u prvenstvu na drugom mjestu, predvođenom legendarnim Gheorgheom Hagijem. Maradona s Karpata najpoznatije je ime vjerojatno najbolje škole nogometa u Rumunjskoj. Nažalost, zbog suspenzije ove godine ne igraju u drugoj ligi već su automatski izbačeni u treći rang, gdje će krenuti s utakmicama idućeg ljeta.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider