Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Penali i isključenja

'Građani' bijesne na suce: Je li Barcelona doista Uefalona?

U prvoj utakmici Manchester Cityja i Barcelone (0:2) u osmini finala Lige prvaka dogodilo se nekoliko spornih situacija…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Barcelona je u šlageru osmine finala Lige prvaka pobijedila Manchester City na Etihadu s 2:0 i tako napravila značajnu prednost pred uzvrat na Camp Nouu. Katalonska momčad konačno je pobijedila u gostima u nokaut fazi Lige prvaka, a Messi je konačno postigao pogodak na „Otoku“, što mu je uspjelo samo jednom u prijašnjih devet utakmica.

Barca slavi: Messi iznudio penal i crveni, Dani Alves dotukao City!

Jedanaesterac za Barcu nije postojao?! Što vi mislite?

Pellegrini ljutit na suce

Ali, kada Barca igra u Engleskoj, neki će dodati - bilo gdje, utakmica teško može proći bez spornih situacija. Sljedećih dana opet će biti buke i polemike oko suđenja. Ovaj put Uefa nije poslala Norvežanina u vatru, jasno da aludiramo na čuvenog Toma Henninga Ovreboa, ali nije ni daleko od Norveške. Pravdu je dijelio Šveđanin Jonas Eriksson kojeg u Manchester Cityju optužuju da ih je teško oštetio.

„Barcelona praktički nije imala niti jednu ozbiljniju šansu prije nego što je sudac dosudio penal zbog prekršaja koji se dogodio izvan kaznenog prostora, a uz to nam je isključio igrača. Izgubili smo zbog suca. Bio je na Barceloninoj strani od prve pa sve do posljednje minute“, bjesnio je nakon utakmice Manuel Pellegrini, menadžer Manchester Cityja.

Sporni duel Messija i Demichelisa

Igrala se 54. minuta, Demichelis je klizećim startom srušio Messija u izglednoj šansi za pogodak i zasluženo zaradio crveni karton. Međutim, ključno je pitanje je li prekršaj bio u šesnaestercu Cityja? Eriksson je procijenio da jeste, čime je odveo utakmicu na mlin Barcelone. Nema sumnje kako je kontakt Demichelisa i Messija bio izvan šesnaesterca. Vidjelo se da je Messi pokušao ostati na nogama, napravio je još jedan korak i potom pao, dok je Demichelis nastavio kliziti uz njega i možda ga još jednom dirao. Možda je sudac zaključio da bi se Messi zadržao na nogama, ali da je pao zbog još jednog kontakta s Demichelisom?

Glavnom sucu doista je bilo teško procijeniti, oba igrača su bila u punom sprintu, a kontakt se dogodio na samom rubu kaznenog prostora. Pomoćni sudac bio je u boljoj poziciji, ali on se nije oglasio. Možda se neki pitaju je li Messi bio u zaleđu kod dodavanja Inieste? Radilo se o centimetrima, ali pozicija je bila čista.

Prekršaj na Navasu prije penala?

Sporna je i situacija koja je prethodila akciji za prvi pogodak Barcelone. Navas je primio loptu četrdesetak metara iskosa s desne strane od gola Barce, Busquets je startao, a ovaj je pao preko njegove noge. Teško je prosuditi je li se bacio ili ga je Busquets srušio. Sudac je pustio da se igra dalje, a iz te akcije dogodio se jedanaesterac nad Messijem.

Ruka Clichyja i nepostojeće zaleđe Fabregasa

S druge strane, Barca se žali na situaciju u 27. minuti kada je Clichy u šesnaestercu Cityja igrao rukom te na pogrešno označeno zaleđe u završnici utakmice. Xavi je odigrao pas prema Fabregasu za „mrtvu šansu“, a sudac je podigao zastavicu. U nastavku akcije Barca je postigla pogodak, no nije priznat. Nema sumnje da će se nakon ove utakmice opet rasplamsati polemike oko pitanja je li Barcelona miljenica Uefe i njezine sudačke organizacije.

Barcelona miljenica Uefe?

Činjenica jest da je u povijesti Lige prvaka u korist Barcelone dosuđeno najviše jedanaesteraca (36) te najviše isključenja igrača suparničkih momčadi (25). Neki zbog toga Barcelonu pogrdno nazivaju Uefalona. Međutim, katalonski mediji opravdavaju ove podatke napadačkim stilom i poslovično uvjerljivim posjedom lopte momčadi Barcelone, čime primoravaju protivničke igrače na veći broj prekršaja. Katalonci upozoravaju kako je daleko više sudačkih odluka na štetu Barcelone, ali se to rijetko ili nikada ne ističe te da će tako biti sve dok „blaugrana“ dominira europskim i svjetskim nogometom. Kako god, Barcelona je pobjedom u Manchesteru jako blizu prolaska u četvrtfinale.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider