Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"
Nogomet
Revolucionarni sustav

FIFA odlučila stati na kraj ugovorima kao što je 'Mamić – Eduardo'

Čelnici svjetskog nogometa traže način kako da stanu na kraj vlasništvu tzv. treće strane.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Slučaj Carlosa Teveza bio je možda najpoznatiji, ali mnogi južnoamerički igrači u vlasništvu su neke agencije. Oni od svojih ugovora izdvajaju određeni (poveći) postotak kako bi platili svoje 'vlasnike', bilo da su oni menadžeri, agencije ili u jednom domaćem slučaju – predsjednik kluba.

U Hrvatskoj je najpoznatiji slučaj Zdravka Mamića koji u 'vlasništvu' do kraja karijere ima Eduarda da Silvu zbog čega su i na sudu.

Po zakonu je to zasad legalno. Radi se o tzv. građanskom ugovoru u kojem privatna osoba ulaže u igrača i kasnije ima pravo na dijelove ugovora.

Već se radi na sustavu koji bi pomogao nogometnim klubovima diljem svijeta da transfere nogometaša dogovaraju direktno, bez menadžera. Taj sistem, o kojemu se još uvijek ne zna puno, trebao bi omogućiti brže informiranje o tržištu igrača, posebno onih slobodnih.

''Ovo će biti revolucionarni sustav, i na svjetskoj sceni, no i na razini nacionalnih saveza'', izjavio je Jacques Anuma, predstavnik FIFA-e.

Osim toga, krovna svjetska nogometna organizacija planira trećim osobama ograničiti mogućnost ulaganja u nogometaše kako bi kasnije imali korist od transfera. Ako takvo pravilo zaživi, onda se slučajevi poput onog 'Mamić-Dudu' više neće ponavljati. (I.Š./VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider