Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Perez se znoji i strahuje

Evo zašto Real 'mora' proći ManU: Sve je na kocki pa i Ronaldo!

Dvama pobjedama u pet dana nad Barcelonom Real se riješio frustracija koja su ga pratile posljednjih godina u ogledima s najvećim suparnikom...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Međutim, te dvije utakmice nisu bile toliko važne u rezultatskom koliko u psihološkom smislu, jer prvenstvo je već odavno riješeno, Barca je pobjegla na nedostižnu bodovnu razliku, a Kup kralja ipak je treće po važnosti natjecanje i nikako se ne može usporediti s prvenstvom i Ligom prvaka.

>> 'Bale se neće ponašati poput Modrića. On nije takav tip čovjeka'

Stoga je za Real utakmica sezone zapravo dvoboj s Manchester Unitedom u uzvratnoj utakmici osmine finala Lige prvaka. Ta je utakmica podjednako važna sa sportskog, ali i financijskog aspekta. Oba kluba imaju financijskih problema, oba su poprilično zadužena, iako se to na prvi pogled ne bi reklo, jer troše kao „američki nosači aviona“, posebice Real koji već desetljećima obara transferne rekorde.


Real Madrid 1-1 Manchester United by futboll-live

Ispadne li Real već u drugom krugu natjecanja Lige prvaka, taj neuspjeh imat će sasvim sigurno utjecaja na njegovu buduću financijsku politiku. U tom slučaju veliko je pitanje hoće li Florentino Perez namaći sredstva za nova „svemirska pojačanja“ u ljetnom prijelaznom roku, koja bi mu trebala osigurati četvrti mandat na mjestu predsjednika najvećeg kluba na svijetu.

Real je u dosadašnjem dijelu Lige prvaka zaradio oko 17 milijuna eura, a procjenjuje se da bi mogao zaraditi najmanje 50 a vrlo vjerojatno i ukupno 80 milijuna eura ako ode do kraja i osvoji svoj deseti naslov prvaka Europe. Prošle sezone Chelsea je ubrao 50 milijuna na konto osvajanja Lige prvaka, no Realova marketinška zastupljenost na tržištu je bitno veća pa je gotovo sigurno da bi i njegova ukupna zarada bila veća. Od Uefinih nagrada u kasu ovosezonskog prvaka Europe sjest će 37.4 milijuna, a tomu se mora još pridodati zarada od TV prava, prodaje dresova, marketinga, ulaznica...

Na tom polju Real je nenadmašan, prošle godine postao je prvi klub u povijesti čija je godišnja zarada probila 500 milijuna eura (514 milijuna), ali zbog svemirskog proračuna Realova neto zarada iznosila je „samo“ 24.2 milijuna eura. Osvoji li Real jubilarni deseti naslov prvaka, ukupna godišnja zarada mogla bi otići do 550 pa i više milijuna eura. Jasno je da bi se time povećala i neto zarada kojom bi se pokrili izdaci za nove transfere, otplatu dijela duga, ali i povećanje plaća nekih igrača, prije svega se tu misli na Cristiana Ronalda, čija bi neto plaća, ako pristane produžeti ugovor, skočila s deset na 15 milijuna eura, a što će u bruto iznosu od 2015., kada na snagu stopa nova porezna stopa od 51 posto, Real stajati preko 30 milijuna eura.

U financijskom izvješću za prošlu godinu „kraljevski klub“ je objavio kako je smanjio dug za 26.5 posto pa sada iznosi oko 125 milijuna eura, no neki analitičari sumnjaju u te podatke i smatraju kako je dug zapravo puno veći. Kako god, i ovako je cifra prilično velika. Jasno je da su otplata duga, kupovina novih igrača i povećanje plaća u izravnoj svezi sa sportskim rezultatima koji su ove sezone pod velikim upitnikom. Izgubi li Real od ManU-a, Santiago Bernabeu bi se mogao ozbiljno zatresti. Puno toga je na kocki.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX